Tifo acil tedavi edilmezse ciddi sorunlara neden olabilir ve ölümcül olabilir. Bağırsak kanaması veya bağırsakta delinmeler, tifonun sebep olabileceği en ciddi sorunlardandır. Bu durumda, ince bağırsak veya kalın bağırsakta bir delik oluşur.
Bağırsakta delinme olursa bağırsak içeriği karın boşluğuna sızar ve şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma ve kan dolaşımı enfeksiyonu (sepsis) gibi şikâyet ve bulgulara neden olur. Hayatı tehdit eden bu komplikasyon acil tıbbi bakım gerektirir.
Bulaşıcı bir bakteriyel enfeksiyon olan ve salmonella thypi bakterisi olarak insanlara bulaşan tifo hastalığında öncelik teşhis ve tedavidir. Erken teşhis sonrası uygulanan tedavilerin çoğunda tifo hastalığı iyileşir. Daha şiddetli ve tedavi edilmeyen vakalar ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Daha çok yaz ve sonbahar aylarında görülen tifo, sıradan bir hastalık gibi görünse de kalbi, beyni, akciğer ve karaciğeri, göz ve kulak sinirlerini ciddi şekilde etkileyerek kötü sonuçlara yol açabilir.
Dünyada her yıl 21 milyon civarında tifo vakası ortaya çıkarken, bu vakaların 200.000 kadarı ölümle sonuçlanmaktadır. Tifo göz ve kulak sinirlerini, kalbi, beyni, böbrekleri, akciğerleri ve karaciğeri etkiler.
İlgili 34 soru bulundu
Hastalık ortalama 4 hafta sürer. Tifo kalıcı bir hastalık mıdır? Erken teşhis ve tedavi edildiği sürece çoğu kişide tamamen iyileşme görülür. Ancak tedavi edilmediği süre boyunca hayatı tehdit eden yan etkilere neden olur.
Tifo ve paratifoda 14 gün süreyle antibiyotik tedavisi uygulanırken, kronik taşıyıcılığın giderilmesinde ve lokal organ enfeksiyonlarında ise tedavi 4-6 hafta sürdürülür. Hastalıktan korunmak için çeşitli aşılar olmasına rağmen, bunların koruyucu etkisi %100 değildir.
Başta kanser ilaçları olmak üzere bazı ilaçlar ve kimyasal maddeler, tifo gibi yüksek ateşli, ağır seyreden ve uzun süren hastalıklar, tiroid bezinin guatr gibi hastalıkları böyle dökülmelere neden olabilir.
Beyin hasarları sonucu beyinde doku kayıpları olur ve bunun sonucu olarak bazı fonksiyonlar yitirilebilir. Yitirilen fonksiyonlar hemen geri kazanılamayabilir. Ancak beynin kendini yeniden düzenleyebilme yeteneği vardır. Bu yeteneğe nöroplasitiste veya beynin plasitisesi denir.
Kan dolaşımına karışan bakteriler idrar yolu enfeksiyonu, menenjit, kalp kapak enfeksiyonu, kemik-eklem enfeksiyonu yapabilir.
Tedavide ampisilin, trimetoprim-sulfametoksazol, ciprofloksasin gibi antibiyotikler kullanılır. Uygun antibiyotik tedavisi almayan kişilerde haftalarca veya aylarca ateş devam edebilir ve komplikasyonlar gelişebilir ve enfeksiyon komplikasyonlara bağlı ölümle sonuçlanabilir.
Sıtma,Hepatitler (bulaşıcı sarılıklar), Sarı humma, parazitler, ishaller, grip, tifo, kolera, menenjit, AIDS ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır.
Tifonun kesin tanısı kan, kemik iliği, dışkı veya idrardan S. typhi'nin üretilmesi ile konur (2). Olgulara antibiyotik başlamadan önce alınan kan kültürlerinde bakterinin izolasyon olasılığının %73-97, antibiyotik tedavisi alan hastalarda ise % 40'a kadar düşebilir (9, 10).
Enterik ateşin tedavisinde (Salmonella enterica serovar Typhi veya serovar Paratyphi A, B ve C tarafından oluşturulan Tifoid ateş veya Tifo ve Paratifo) siprofloksasin, ofloksasin, seftriakson, ko-trimoksazol, ampisilin, amoksisilin, azitromisin veya kloramfenikolden biri kullanılır.
Giriş: Tifüs Nasıl Bir Hastalıktır? Tifüs çok eski devirlerden beri bilinen, insandan insana bitler aracılığı ile bulaşan, savaş, kıtlık ve sefalet dönemlerinde salgın halinde seyreden, ateşli bir hastalıktır.
Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji bölümünde virüs, parazit, bakteri ya da mantar gibi mikroorganizmaların sebep olduğu rahatsızlıkların tanı ve tedavisi gerçekleştiriliyor. Ayakta gelen hastaların takibi gerçekleştiriliyor ve gereken durumlarda da yatışına karar veriliyor.
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Sağ ve sol beyin inmelerinin fonksiyonel sonuçlarını araştıran çalışmalar hangi tarafın daha tehlikeli olduğu konusunda çelişkili sonuçlar vermektedir. Bazı çalışmalara göre rehabilitasyon servislerinde sol taraf felç hastalar, sağ taraf felç hastalara kıyasla daha kötü performans sergilemektedir.
Saç dökülmeleri günlük olarak 100 telin üzerinde seyrediyorsa, saçta hacimsel bir azalma ve ya bir bölgede açılma yaşanıyorsa ve dökülme 6 ay üstü süre bu şekilde devam ediyorsa daha detaylı araştırmalar yapmak gerekir.
Saç dökülmesi üç ayı geçiyorsa bunun mutlaka araştırılması gerekiyor. Saçın orta çizgisi genişliyorsa o zaman da 'erkek tipi dökülme' başladı demektir. Saçta yuvarlak boşluklar oluşuyorsa, kızarık ve kaşıntılıysa hastalıktır. Saçınızı her elinize uzattığınızda her seferinde 4-5 saç geliyorsa bu da bir hastalıktır."
Saç Dökülmesine Neden Olan Hastalıklar
Bu hastalıklara örnek olarak; Tiroit hastalıkları, saçkıran, kanser, kafa derisinde meydana gelen enfeksiyonlar, trichotillomania, alopecia areata ve anemi verilebilir.
Tifoyu önlemek için iki aşı vardır. Biri inaktif (öldürülmüş) aşı ve diğeri canlı, atenüe (zayıflatılmış) aşıdır. Sağlık uzmanınız, hangi tip tifo aşısının sizin için en uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir. aşısı kapsülleri bir buzdolabında (dondurulmadan) saklanmalıdır.
TİFO ve PARATİFO
Taşıyıcıların gıda ve su ile ilişkili işlerde çalışmaları engellenmelidir. Tifo hastalarının kullandığı tuvaletlerin dezenfekte edilmesi, bu hastalarla temastan sonra ellerin yıkanması da korunmada çok önemlidir.
Hastalığın, özellikle yetersiz hijyen şartlarında insandan insana temas enfeksiyonu yoluyla bulaşması da mümkündür. Burada bağırsaktaki bakteriler hastanın küçük dışkı kalıntıları ile eller aracılığıyla aktarılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri