TIG ( Tungsten Inert Gas ) Kaynağı Tungsten elektrodun ergime derecesi 3379 0C'dir. Tungsten elektrod bir asal gazla çevrilerek (argon,helyum gibi) havadaki oksijenle teması önlenir.Aksi halde tungsten de ark ile eriyip biter.
Kaynak yapılması sırasında kaynağın cinsine bağlı olarak 5000-6000 C dereceye kadar sıcaklıklar oluşur.
Kaynak esnasında kaynak makinası ortama çok yüksek bir ısı yaymaktadır. Bu ısı türüne göre 5000 il 6000 dereceye kadar çıkabilmektedir. Çünkü demir ve metallere ancak bu ısılarda müdahale edilebilmektedir.
Elektrik ark kaynağında meydana gelen yaklaşık 4500 ºC sıcaklık kaynak banyosundan iş parçasına yayılmaktadır. Yüksek sıcaklıklara ulaşan iş parçasında hızlı soğuma oluştuğunda çarpılmalar meydana gelmektedir. Elektrotların örtülü yapılmasının bir sebebi de kaynak bölgesinin yavaş soğumasını sağlamaktır.
Ancak MIG ve TIG kaynağı arasındaki temel fark, tüketilemeyen bir tungsten elektrot ve ayrı bir sarf malzemesi dolgu malzemesi kullanmasıdır. Sarf malzemesi olmayan tungsten elektrot bir ark üretirken, ikinci elinizle kaynak birikintisine bir dolgu malzemesi "çubuğunu" elle beslemeniz gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Alüminyumda uygulanan alternatif akım kaynağında 40 amper/mm gereklidir.
TIG (Argon) kaynağı, çok çeşitli metal kalınlıkları için uygundur. Diğer kaynak teknikleriyle birleştirilmesi zor (veya imkansız) çok ince malzemeler için bile uygundur. Üstün ark ve kaynak birikintisi kontrolü, görünüş önemli olduğunda temiz ve çekici kaynaklar sağlar.
Amper yükseldikçe makinenin ısı enerjisine çevirebildiği elektrik akımı daha fazla olur. Bu bakımdan ince kalınlıkta ve düşük erime sıcaklığı olan malzemeler için alt sınır olan 160-180 amper kaynak makinesi türleri gereken ihtiyaçlara cevap verir.
MIG kaynağı; sürekli bir katı tel elektrot ve koruyucu gazın, bir kaynak tabancası içerisinden kaynak bölgesini besleyerek iki bağımsız malzemeyi birleştiren bir ark kaynağı işlemidir. Bu işlemde ark, Argon, Helyum, CO veya çeşitli gaz karışımları gibi bir koruyucu gaz transferi altında meydana gelir.
Tig (argon) kaynağı yönteminde kullanılan elektrodlar kendileri erimeden, kaynak yapılan gereci ergiterek birleştirmeyi sağlar. Gerekli görüldüğü hallerde ilave kaynak çubukları, oksi gaz kaynağında olduğu gibi, kaynakçı tarafından veya otomatik tel sürme tertibatlarıyla kaynak bölgesine iletilir.
Kaynak yapılacak ortamın ısısı 5°C ile 50°C arasında olmalıdır. Genel olarak elektrofüzyon kaynak makineleri üzerinde barkod okuyucular ve elektrofüzyon ek parçalar üzerinde kaynak parametrelerini içerir barkodlar bulunmaktadır.
Soğuk kaynak usulü ile kaynak işlemi daha çabuk yapılır, ancak yüksek mukavemet ve sızdırmazlığın arandığı hallerde sıcak kaynak usulü tercih edilir.
Dökme demirler saf nikel, monel diye adlanndırılan nikel-bakır alaşımları, nikel-demir alaşımları, nikel-krom-demir alaşımları, dökme demir, çelik veya paslanmaz çelik elektrodlarla kaynak yapılabilir.
Ancak şantiye ortamlarında bu ortamların sağlanması zor olabilmektedir. İklim koşullarının elverişsiz olduğu durumlarda, örneğin yağmur veya kar yağması, kaynak yapılan yerin izole olması gerekmektedir. Kaynak yağmurun altında kesinlikle yapılmamalıdır. Bu kaçınılmaz kaynak hatalarına neden olabilmektedir.
Kaynak Keratiti (Gözün Kaynak Işığına Maruz Kalması)
Kaynak uygulaması esnasında gerekli önlemler alınmadığında, işlem esnasında oluşan güçlü ve yoğun ışınlar gözlerle direkt temas ettiğinde, gözün kornea (ön kısımdaki şeffaf bölge) tabakası ciddi bir şekilde etkilenir. Sonrasında da ağrılı bir süreç başlar.
Kalınlığı 16 mm veya daha ince elemanlar içinde teşkil edilen dairesel ve oval dolgu kaynakların kalınlıkları, eleman kalınlıklarına eşit alınacaktır. Kalınlığı 16 mm'yi aşan elemanlarda, kaynak kalınlığı en az eleman kalınlığının yarısı kadar alınacaktır; ancak bu değer 16 mm'den da az olamaz.
TIG kaynağı, üzerinde kaynak yapılabilir tüm malzeme ve uygulamalar için kullanılabilen çok yönlü bir kaynak yöntemidir. Ana uygulama alanı paslanmaz çelik, alüminyum ve nikel alaşımlarıdır. Konsantre ve stabil ark, cüruf ve çapak olmaksızın yüksek kaliteli kaynatılmış metal temin eder.
TIG kaynağında en sık kullanılan koruyucu gaz argondur (l1). Saflık oranının en az %99,95 olması gerekir. Ancak alüminyum veya bakır gibi çok iyi ısı iletkenliğine sahip metallerde helyum (l2) kullanılır. Koruyucu gaz olarak helyum kullanıldığında ark daha sıcak olur.
HF (yüksek frekanslı ateşleme), operatörün tungsten elektrodu işin yakınına yerleştirmesine ve arkı başlatmak için torç tetiğine basmasına olanak tanır.
Fakat, bunların içerisinden günümüzde, özellikle metallerin birleştirilmesinde en yaygın başvurulan yöntem kesinlikle Örtülü Elektrot Ark Kaynağı'dır. Bu kaynak türü, bütün kaynakların karşılaştırıldığı listelerin birçoğunda en güçlü kaynak tipi olarak seçilir.
160 amper iş görür ağırlığı 16 kg , şimdi sana önemsizmiş gibi gelecek ama iş başında hafiflik çok önemli rol oynuyor fiyatı güzel , kasası yeni model gibi göründüğüne bakma , yapıştığı zaman elektrodu koparmak için uğraşır durursun , yani yeni kasa ama teknoloji eski ve doğrudan yapılan işin kalitesini etkiler , ...
TEŞHİS İLİŞKİLİ GRUPLAR (TİG) NEDİR ? Hastaların klinik ve maliyet verilerinin kullanılarak gruplandırılmasını ve benzer hastalıkların benzer gruplara atanmasını içeren yatan hasta sınıflandırma sistemidir. -Hastaları, benzer şartları oluşturan gruplara ayıran ve başlangıç noktası hastalıklar olan bir sistemdir.
Otomotiv, havacılık, enerji gibi sektörlerdeki hassas kaynaklarda kullanılır. Çelik, alüminyum ve paslanmaz gibi malzemelerde kusursuz kaynak sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri