En zayıf noktaları gözleridir." İngiliz timsah uzmanı Shaun Foggett da, en iyi çözümün timsahlara hiç yaklaşmamak olduğunu belirtiyor ve "Ama bir timsahla karşılaşırsanız, hafifçe, ani hareketler yapmaktan kaçınarak uzaklaşın. Zira yetişkin bir timsah insanlar kadar hızlı koşabilir" diyor.
Ortalama bir timsahın karadaki maksimum hızı saatte 15 km civarındadır.
Avı saldırabileceği kadar yakına gelen timsah, yaklaşık 12 m/s bir hız ile avını yakalar. Bu hıza; vücutlarının yapısı, arka bacakları ve de en önemlisi kaslı kuyrukları sayesinde ulaşırlar.
Ortala- ma zekânın üstünde olan timsahlar, ina- nılmaz kuvvetli çene- leri ve üstün gizlenme yetenekleri sayesinde gerçekten de tehlike- li canlılar.
Jaguar, diğer kedilere göre bile oldukça kuvvetli bir çeneye sahiptir. Kuvvetli çenesi sayesinde zırhlı sürüngenlerin kabuklarını deler ve memeliler arasında sıradışı olan bir öldürme yöntemi kullanır.
İlgili 42 soru bulundu
Timsahlar, diğer sürüngenler gibi dört odacıklı bir kalbe sahiptirler. Bu kalp, akciğerlere giden temiz kanı, vücudun geri kalanına pompalayan sol ventrikül ve aynı şekilde, oksijen bakımından fakir kanı akciğerlere gönderen sağ ventrikül gibi iki ayrı pompa içerir.
Bilim insanları timsahları üç farklı gruba ayırarak inceler. Gerçek timsahlar, alligatorlar ve gavyaller. Bunların hepsi de dünyanın farklı yerlerinde yaşar. Ama hiçbiri ülkemizde yaşamaz.
Evet, bütün gün uykudaymış gibi gözleri yarım kapalı, kımıldamadan dururlar, ama beslenme saatleri geldiğinde de o uyur gibi duran hantal iri hayvanlar duvarlar üzerindeki minik kertenkeleler gibi, kendilerinden hiç beklenmedik bir çeviklikle adeta yerlerinden sıçrayıp hareketlenirler.
Mississippi timsahları genellikle doğada 30 ila 50 yıl yaşıyorlar. Satürn bir ihtimal dünyanın en yaşlı timsahı olabilir ama bunu belgelemek zor. Sırbistan'daki Belgrad Hayvanat Bahçesi'nde yaşayan Muja adındaki timsah da 80'lerinde ve halen sağlıklı.
Bizim parmak ucumuzun 10 katı kadar hassas olan bir deriye sahip kocaman hayvanlardır. Koku alma duyuları da bir o kadar güçlüdür ve hepinizin bildiği gibi saniyeler içinde kafatasımızı parçalayacak kadar güçlü çene kaslarına sahiptirler. Tüm bunları yöneten beyin ise neredeyse bir ceviz kadar ufaktır.
Öncelikle birbirlerinin diyetlerinde yer almıyorlar. Ne su aygırları ne de timsahlar birbirlerini düzenli bir şekilde yemiyorlar. Diyetleri farklı olduğu için birbirlerine saldırmalarına gerek yok. Ayrıca su aygırları timsahlar daha büyük ve grup halinde yaşayan canlılar.
Lolong (ö. 10 Şubat 2013) bugüne kadar Dünya yüzeyinde yakalanan en büyük timsahtır. Lolong, 2013'ün Şubat ayında ölmüştür. Bir tuzlu su timsahı (Crocodylus porosus) olan Lolong, 6.2 metre uzunluğunda ve 1,075 kg ağırlığındaydı.
Uzunluğu ortalama 5 m'dir. Hatta 6,1 m uzunluğu erişebilen bir timsah kaydedilmiştir. Yetişkin bir erkeğin ağırlığı 500 kg civarındadır. Fakat 900 kg ağırlığa ulaşabilen devler de vardır.
Aslan: 4.76 MPa = 485 ton-kuvvet/metrekare. Sırtlan: 6.89 MPa = 703 ton-kuvvet/metrekare. Timsah: 17.2 - 34.47 MPa = 1754-3515 ton-kuvvet/metrekare.
Timsahlar kaçabilir veya başkalarına saldırabilir ve bu durum, yaralanmalar ve hatta ölümlere yol açabilir. Bu nedenle, evde timsah beslemenin sosyal sorumluluklarını da düşünmek önemlidir. Özetle, evde timsah beslemek, hem insanlar hem de timsahlar için riskli ve önerilmeyen bir durumdur.
Oltadaki yemleri kapabilmek için yaklaşık 3 metre zıplayan timsahlar, bir hayli ürkütücü görünüyor.
Karada dinlenme sırasında timsahlar ağızdan nefes alırlar bu sırada palatal valve açıktır. Suda genellikle ağız kapalıdır burun deliklerinden havayı alırlar. Suda avlanma sırasında ağız açık olduğunda palatal valve kapanır suyun solunum yoluna gidişi önlenir. Burun deliklerinden nefes alınır.
Kalp çıkışında aort uçlarının birleşmesiyle temiz ve kirli kan birbirine karışarak vücudu dolaşmaya başlar. Kalbi dört odacıklı olan timsahın soğukkanlı bir canlı olmasının nedeni de budur. Kuş ve Memelilerde dolaşım sistemi: Kuş ve memelilerin kalpleri, iki kulakçık ve iki karıncık olmak üzere dört odacıklıdır.
Tuzlu su timsahı (Crocodylus porosus), timsahgiller (Crocodylidae) familyasından 400 – 1360 kg arası bir ağırlığa sahip yaşayan en büyük timsah ve sürüngen türü.
🐊Suya daldıkları zaman burun ve kulak delikleri birer kapakla örtülür ve su altında 2-3 saat kalabilirler.
Yarasa ve galago gibi bazı hayvanlar tamamen gececil iken, kedi gibi hem gündüz hem gece faal olan ya da sadece alaca karanlıkta faal olan canlılar da mevcuttur.
Avustralyalılar timsah etinin iştah açıcı olduğunu ve diğer etlerle benzemediğini söylemektedir. Timsah eti yiyen bir diğer ülke ise Vietnam'dır. Özellikle timsah etinden yapılan hamburger ve timsah çevirme oldukça popüler yemeklerden biridir.
Fırat Nehri'nin Suriye'de bulunan kollarında timsah yaşadığı tespit edildi. Ancak bu bölgenin kuzeyinden itibaren böyle bir ihtimalin gerçekleşmesi mümkün değil" diye konuştu.
Avustralya'nın kuzeyinde yer alan Darwin şehrindeki Adelaide Nehri'nde çok nadir rastlanan yetişkin beyaz bir timsah görüntülendi. Takma adı Pearl (İnci) olan timsah, yaklaşık 3 metre olduğu tahmin ediliyor.
Genellikle balık, kuş ve su için gelen memelileri avlayarak beslenirler. İnsanlara saldıran timsahlar da bulunur. Avlarına saldırmadan önce 2 metre yaklaşmayı beklerler. Daha sonra avlarını güçlü çeneleri ile suyun içerisine çeker ve boğarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri