Tekerlekli Tiny Houselar Hareketli olduklarından dolayı yapı olarak kabul edilmediklerinden imar izni olan arsaya ya da tarlaya konulabilmektedirler. Ancak bu durumda dahi diğer kanunlara ve arazinin durumuna göre hareket edilmelidir.
Bu bilgi ışığında Tiny House'lar yasal mıdır sorusunu cevaplayalım. Planlı alan içerisinde yer alan arsa vasfını taşınan bir taşınmaz üzerinde planlara uygun yapılmış bir Tiny House tabi ki yasaldır. Ancak Tiny House yapılan her taşınmaz maalesef arsa vasfını taşınmıyor, bu sebeple bu yapılar maalesef yasal değildir.
Tiny house için imar izni, ruhsat gerekir mi diye merak edenler için cevabımız evet olmaktadır. İstenilen şekilde ve yasal olarak kullanılabilmesi için firmamız tarafından satış işlemleri sırasında ruhsat gibi gerekli belgelerin her biri yerine getirilmektedir.
Tekerlekli Tiny House; Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında olup, tip onay belgesi bulunan, plakalı ve ruhsatlı olarak yasal bakımdan "Çekme Karavan" niteliğindedir. Ayrıca İmar Kanunu bakımından bir izin-ruhsat alınması gerektirmez. İmarlı bir arsaya ya da tarla vasıflı bir araziye konulabilir.
İMAR OLMAYAN YERE TİNY HOUSE YAPILIR MI? Tiny House için herhangi bir imar izni gerekmemektedir. O2-Tip Onay Belgesi şartı vardır. O2-Tip Onay Belgeli Tiny House'u tarla ya da imarlı arsa statüsündeki bir yere koyabilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Çekme karavan niteliğindeki tiny house'lar kural olarak “yapı” olarak kabul edilemezler. Ancak bunların kullanış amacı, konulduğu yer ve sayı önemlidir. Örneğin tarım arazisine orada tarım yapılmasını engelleyecek şekilde onlarca karavan/tekerlekli tiny house koyamazsınız.
Belediyeden veya diğer ilgili kurumlardan onay almanıza gerek kalmadan uygun zemin üzerine hemen tiny house evinizi yerleştirebilirsiniz. Zeytinliğe Tiny House yapılabilir.
Hareketli ev modeli olarak kullanabileceğiniz tiny house modelleri evler için imar kanunu kapsamında bir izin veya ruhsat alınmasına gerek yoktur. Ayrıca tiny house evleri sabit olarak kullanabilmek için imar izni bulunan arsa veya tarla üzerine yerleştirerek kullanabilirsiniz.
Tarlaya bungalov ev koymak istediğinizde, öncelikle izinlerin alınması için ruhsat başvuru dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir. İzin sürecinde, tapu ve imar durumu gibi belgelerin de sunulması gerekmektedir. İmar durumu ise prefabrik yapılar için belediyeden alınmaktadır.
Yapı ruhsatı bulunmadan ya da yapı ruhsatı ve eki mimari projeye aykırı olarak inşa edilen yapıyı yapan kişilere 3194 sayılı İmar Kanununun 42. maddesi uyarınca para cezası uygulanmaktadır.
İmarsız tarlalar dahil herhangi bir alana tiny house konabilir. 13- Tiny House Kaçak Yapıya Girer Mi? Tiny house için imar gerekmez. Tekerlekli olduğu için çekme karavan statüsündedir.
Tiny House'lar motorsuz taşıt statüsündedir. Bundan dolayı ne motorlu taşıtla vergisi ne de emlak vergisi ödemeniz gerekmez.
Eğer sahip olduğunuz Tiny House bir arazi üzerinde sabit olarak konumlandırılırsa ve sürekli olarak taşınabilir durumda değil ise trafikten ayrılma yazısı alarak, Tiny house'unuzu araç statüsünden çıkarıp muayene zorunluluğunu kaldırabilirsiniz.
Tiny house'da yaşamak sade ve tasarruflu bir yaşam sürdürmek için avantajlı çözümlerden biridir. Büyük evlerin getirdiği maliyet, bakım ve ısınma sorunları gibi pek çok etken göz önüne alındığında taşınabilir küçük evlerde yaşam son derece ekonomik kabul edilir.
Tekerleksiz, sabit tiny house lar, İmar Kanunu bakımından “yapı” niteliğinde kabul ediliyor, yapı ruhsatı alınması gerekiyor ve sadece imarlı arazilerde kullanılabiliyorlar. Kolayca sökülüp taşınamayan prefabrik evler gibi kabul ediliyorlar.
Tiny Houses için geçerli olan iki kısıtlama vardır:
Binaların yüksekliği 3,5 m'yi geçmemelidir.
Buraya küçük de olsa yapı inşa edebilirsiniz. Bungalov tarzı evler bu arazilere yapılabilen küçük ama kullanışlı yapılardır. Tarla niteliğinde olan arazinize bu tarz bir ev inşa edebilirsiniz. Bunun için gerekli izni gıda, tarım ve gayvancılık bankalığı'na bağlı olan il ve ilçe müdürlüklerinden alabilirsiniz.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Bungalov evler için de altyapısı uygun olan bu arsalara bazı koşulları sağlayarak ev yapılabilir. İmarı olmayan bir arsada prefabrik ev yapmak için arsanın yola cephesi olup olmadığına bakılır. İmar izninin en fazla %5 oranında olması zorunlu olan bu arsalara en fazla 250 metrekarelik bir yapı inşa edilebilir.
Tiny house ömrü, kullanılan malzeme kalitesine bağlı olarak 30-50 yıl arasında değişebilir. Özellikle İroko, Ayous ağacı gibi yüksek kaliteli ahşap malzeme kullanır, tiny house'unuzun bakımlarını düzenli yaparsanız 50 yıla kadar kullanabilirsiniz.
Nereye kurulabilir? Tiny house aslında taşınabilir bir ev sistemi. Altında tekerlekleri olduğu ve bir araç üzerinde ya da çekilerek taşınabildiği için her yere kurabilirsiniz. İmar izni olmayan bir arsaya veya SİT alanı ilan edilen bir yere de kurulabilir.
Tiny house'larda elektrik bağlantısı, şebeke elektriğine veya güneş panelleri, rüzgar türbinleri veya jeneratörler gibi alternatif enerji kaynaklarına bağlanarak yapılabilir. Ancak sabit kullanılacak tiny house'lar için yerel elektrik şebekelerine bağlanmak daha iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tarla konumundaki arsaya prefabrik ev yapmak için gerekli ilk şart arsanın yola cephesinin olması. Yola cephesi bulunmayan parsellere prefabrik ev yapamazsınız. Yapacağınız ev tarlanın maksimum %5'ini kapsamalıdır. Kanunlar tarla üzerine en fazla 250m2 prefabrik ev yapılmasına izin vermektedir.
Hisseli tapulara dikkat. Son dönemde konuta erişemeyen yüz binlerce kişi arsa ve tarla alıp üzerine tiny house tarzı binalar yapma yoluna gitti. Ancak uzmanlar bu tarz yatırımların risk yaratabileceği uyarısında bulundu.
Tekerleksiz Tiny Houselar
Tekerleksiz olanlar, hareket halinde olmadıklarından İmar Kanunu açısından taşınmaz statüsünde yani bina olarak nitelendirilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri