Bu yüzden son yılların en gözde takviyesi oldu. 28 tip kollajen tanımlanmış: 1, 2, 3 tipleri insan vücudunda en bol olanı ve toplam kollajenin %80-90'ını oluşturur. Tip 1 her yerde bulunur ve diğer tiplere dönüşebilir.
Dokuları bir arada tutan, cilde elastikiyet veren tip 1 kolajen, vücutta en fazla bulunan kolajen türüdür. Tip 2 kolajen ise kıkırdak ve bağ dokularının oluşumunda etkilidir (6). Cilde esneklik kazandıran tip 3 kolajen, damar oluşumunda da rol oynar.
Collagen Tip 2 yönünden zengin besinler neler, tip 2 kolajen hangi besinlerde bulunur diye soracak olursak kemikli etler, tavuk suyu çorbası, ilikli kemik suyu, kelle paça çorbası diyebiliriz.[9] Bunları tüketmek zor gelirse saflaştırılmış takviye olarak almayı deneyebilirsiniz.
Kolajen kullanımı yaşa ve cildin deformasyon derecesine göre değişir. Ancak yapılan tüm klinik çalışmalar, kolajenin etkisini görebilmek için en az 3 ay kullanılması yönündedir. Kolajenin bu 3 aylık süre boyunca hiç ara verilmeden kullanılması önemlidir.
Eklem ağrısı için; 6 ay boyunca günlük olarak alınan 40 mg ham tip-II kolajen veya 10 hafta boyunca 2 gram hidrolize tip-II kolajen eklem ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir (20 , 21 , 22 ).
İlgili 43 soru bulundu
Bu durumda eğer kolajeni cildinize destek için kullanacaksanız tip 1 ve 3 kolajen karışımlarını özellikle de tip 1 kolajeni tercih etmeniz gerekir. Saç ve tırnaklarınızın bütünlüğü için onları desteklerken de tip 1 ve tip 3 kolajen karışımlarını kullanmak etkili olur.
Eklem kıkırdaklarını oluşturan kolajenin yüzde 60'ını tip 2 kolajen oluşturuyor. Bu nedenle eklem kıkırdaklarına destek söz konusu olduğunda tip 1 ya da 3 değil, tip 3 kolajeni seçmeniz gerekiyor.
OSMAN MÜFTÜOĞLU'NDAN KOLAJEN UYARISI
Kolajen ve jelatin ya da kemik tozu yerine kolajen hidrolizatı, peptid kolajenleri tercih edin. Tekrarlayalım: Bunlarda da minimum miktar 2500 mg olmalı.
Kolajenler yaş ve ihtiyaca bağlı olarak 8-12 haftalık aralıksız, düzenli tüketim (1 kür) şeklinde kullanılabilmektedir. Yılda 2-3 kür kullanılabilir ve kürler arasında bir süre (1-2 ay) araverilmelidir ya da daha düşük miligramlarda ara dozlar kullanılmalıdır.
Vücudumuzda kolajen üretimi yaşla birlikte azaldığı için ve cilt üzerinde kırışıklık, ince çizgiler, sarkma gibi problemleri önleyerek yaşlanmayı geciktirmek adına kolajen takviyesi bir ömür boyu devam etmelidir.
Kolajen Eksikliği Belirtileri
Kişi enerji kaybı yaşar ve kendini yorgun hisseder. Burun kanaması olabilir. Vücutta morluklar meydana gelebilir. Özellikle kadınlarda selülit problemi artar.
Kolajen üretimini en fazla destekleyen besin, kemikli etlerdir. Kemiklerin içerisinde bulunan ilik kolajen üretimine fayda sağlayan aminoasitleri içerir. Bu nedenle ilikli kemik suyunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Yumurta beyazı kolajen üretimini destekleyici aminoasitleri içerir.
Kolajen üretimini artırmak için; Beslenme: Soya ve soya ürünleri, Omega 3 yağ asitleri içeren besinler, et, yeşil sebzeler, yumurta akı, antioksidan içeren gıdalar gibi besinler kolajen üretimini artırabilmektedir. Kemik suyu tüketmek de kolajen miktarını artırmaya yardımcı olabilmektedir.
*Cildin normal fonksiyonu için gerekli olan normal kollajen oluşumunu destekler. *Kıkırdağın normal fonksiyonu için gerekli olan normal kollajen oluşumuna katkıda bulunur. *Hücrelerin oksidatif stresten korunmasına katkıda bulunur. *Normal enerji oluşum metabolizmasını destekler.
Kemikleri destekler, cildi korur ve cildin elastikiyetini sağlar. Dokuları bir arada tutar ve yaraların iyileşmesini sağlar. Tip 2 Kolajen: Tip 2 kolajen hücresel olmayan kıkırdak matrisi (kondrositler) tarafından üretilmektedir. Tip 2 kolajen, bağ dokularında bulunan kıkırdak oluşumuna yardımcı olur.
Tip 2 kolajen, bağışıklık sistemi için de önemli bir rol oynar. Bazı durumlarda vücut kendi dokularını yabancı bir madde olarak algılayarak otoimmün hastalıklara yol açabilir. Tip 2 kolajen, bağışıklık sisteminin kıkırdak dokusunu tanımasını ve saldırganlığını engelleyerek otoimmün reaksiyonları önlemeye destek olur.
Bu ilaçları sabah veya akşam içilmesinde herhangi bir sıkıntı yoktur. Vücut günün her saati protein enzimi yapabildiğinden dolayı ister sabah için ister akşam için kolajen takviyesi size iyi gelecektir.
Kolajen takviyesi kür halinde mi kullanılmalı? Hayır, böyle bir standardı yok. 2 aylık kürler olabilir, 3 aylık kürler olabilir, 6 aylık kürler olabilir veya bir tansiyon ilacı gibi hiç ara vermeden kullanılan kürler olabilir.
Doktorun talimatlarına ve seçilen kolajen formuna göre kolajen tüketimi düzenli bir şekilde yapılmalıdır. En iyi kolajen markası sıralamalarında Assos, CH-Alpha, Collazen, Day2Day, Dynavit, Nutraxin, Solgar, Suda-collagen ve Voonka gibi markalar sık sık önerilmekte ve kullanılmaktadır.
Ayşegül ÇORUHLU'nun ( @dr.aysegulcoruhlu ) severek önerdiği ve kullandığı Velavit Viva Vital Kolajen her zaman yanında.
En İyi Tip 1-3 Kolajen Takviyesi Markaları
Birçok farklı form ve içerik çeşidi ile sunulan Tip 1-3 kolajen takviyesi ürünlerinde, sayısı hiç azımsanmayacak oranda marka öne çıkar. Suda Collagen, Day2day, Nature's Supreme ve Voonka gibi en iyi Tip 1-3 kolajen takviyesi markaları arasında sayılabilir.
Aynı formda olması durumunda iki kolajen türü arasında sağlık açısından hiçbir fark bulunmamaktadır. Her iki kolajenin de vücuda sağladığı faydalar birbirine benzerdir. Düzenli kullanım sağlandığında balık kolajenleri cilt için daha faydalıyken, sığır kolajeni kemikler için daha yararlıdır.
Kemiklerin yapısında %90 oranında bulunan tip 1 kolajen, kemik mineral yoğunluğuna katkı sağlıyor ve kemik ile eklemlerin sağlıklı formunu korumasına yardımcı oluyor. Dolayısıyla kemik ağrılarını da azaltıyor. Bu nedenle, özellikle 25 yaşından itibaren tip 1 kolajen takviyesi kullanımına başlamak gerekiyor.
Tip 2 kolajen: Bu tipte kolajen fiberleri, Tip 1'e göre daha gevşek paketlenmiştir. Eklemlerde yer alan elastik kıkırdakta bulunur.
Tip 2 kolajen, eklemlerde bulunan kıkırdak dokunun ana bileşenidir. Eklemlerin güçlü ve esnek yapı kazanmasına yardımcı olarak daha rahat hareket etmesini destekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri