Konya'da en sevilen yemeklerden birisi Tirit'dir. Tirit Yapılışı: Kuşbaşı iriliğinde doğranmış et tencereye alınır ve etler bıraktıkları suyu çekene kadar kavurulur.
Urfa Tiriti (Şanlıurfa Tiriti)
Urfa Tiridi/ Şanlıurfa Tiridi, yörede yetişen ivesi türü koyunun kuzusunun etinin kemiğiyle birlikte uzun süre kaynatılmasıyla yapılan, sunumunda Şanlıurfa Açık Ekmeğinin üzerine konulan, sarımsaklı yoğurt, limon ve taze yeşilbiberle sunulan yemektir.
Konya'da en sevilen yemeklerden birisi de Tirit'tir. Konya Usulü Tirit Tarifi (5 kişilik): Yarım kilo kuzu eti, yarım kilo yoğurt, 2 soğan, 1 demet maydanoz, 1 kurutulmuş ekmek, 2 kaşık tereyağı, 2 defne yaprağı, 5 diş sarımsak, tuz, karabiber, süslemek için biber, domates.
Tirit, et suyuna kızartılmış veya bayat ekmek konularak yapılan yemektir. Tirit kelimesi Farsça bir kelimedir. Yörelere göre çok farklı et çeşitleri konulabilir. Kaz, ördek, tavuk, inek, koyun eti ile yapılan çeşitleri vardır.
Düğün yemekleri arasında vazgeçilmez olan tirit Balıkesir genelinde ev yemekleri yapan birçok lokantada da bulunur. Hazırlanışı: 🔸 Öncelikle, kebapçılarda veya fırınlarda bulunabilen ince pideler küçük doğranır. 🔸 Kuzu eti 3 litre kadar su içinde, tuz ilavesiyle kemiklerinden tamamen ayrılıncaya kadar haşlanır.
İlgili 21 soru bulundu
Keşkek: Balıkesir köy düğünlerinin ve hayırlarının vazgeçilmez yemeğidir.
Karadeniz'in yöresel yemekleri arasında yer alan tirit yemeği, et suyuna batırılan pidelerle hazırlanır. Özellikle Samsun, Sinop ve çevresinde sık sık tüketilir.
Kayseri Tiridi
Bu yemek birçok yörede yapılan ve sevilen bir lezzettir. Kırmızı et veya tavuk etiyle hazırlanmaktadır. Rulo şeklinde sarılan yufkanın üzerine tiftik halinde bulunan et ve özel sos konularak servis yapılmaktadır.
Misal: Kuru yufkadan tirit. Kastamonu simidine benzer simitler değişik yörelerde de yapılmaktadır. Susamsız olduğundan, 'kel simit' olarak da bilinen Rize simidinin hazırlanmasında un, su, tuz ve çok az miktarda maya ile elde edilen hamur, yirmi dakika kadar bekletildikten sonra sıcak suya batırılıp bir dakika tutulur.
Türkülerden aşina olduğumuz tirit, Orta Asya kültürü taşıyan bir yemektir. Balıkesir'de düğün yemeği olarak bilinen Tirit aşağı yukarı her yörede kendine özgü bir tarifi olsa da hepsinin ortak yönü et suyuyla ıslatılmış pide/bayat ekmek/yufka içermesidir. Dilerseniz Maydanoz İle Servis Edebilirsiniz.
Tirit Kütahyanın yöresel yemeğidir. Yufkayı un su tuzla yoğurup ince açıp sacda pişirerek de yapabilirsiniz. Yada buradaki tarifteki gibi hazır yufkada kullanabilirsiniz.
Samsun'un yerli halkına neyi meşhur diye sorduğunuz zaman duyacağınız cevaplardan biri kesinlikle “tirit” olur. Tirit, et suyuna kızartılmış ya da bayat ekmek konularak yapılan yemeğe denir. Genel olarak kaz, ördek, tavuk, dana ve koyun eti ile yapılan çeşitleri vardır.
Muhammed'in yemeklerin en güzeli ve en iyisi olarak ifade ettiği için tüketimi sünnet olarak kabul edilen tirit 9. yüzyıldan itibaren Arapça yemek yazmalarında yer alır.
Kayseri'nin meşhur tatlısı nevzine, orijinalinde 3 çeşit yağın karışımıyla yapılan çok lezzetli bir tatlıdır. Bu tarifte herkese hitap etmesi için yağ oranı yeterince azaltılmıştır. Lezzetinden bir şey kaybetmemiştir emin olabilirsiniz :) Tahin ve pekmezin uyumunu Türk milleti olarak iyi biliriz.
Tosya ilçesine ait "Manda yuva yapmış söğüt dalına" türküsünde adı geçen, kente özgü yaklaşık 150 yıllık kel simit ve kemik suyuyla yapılan "tirit" ile 10 bin yıllık siyez buğdayı kullanılan "eyşili pilav", hem yöre halkı hem de turistler tarafından ilgi görüyor.
Geldik Kayseri deyince akla gelen ilk lezzete, yani mantıya! 36 çeşidi yapılan mantının yukarıda da bahsettiğimiz gibi en meşhur olanı etli mantı. Ancak Kayserililer mantıyı günlük hayatta yediğiniz mantıyla karıştırmayın diyor. Kayseri mantısı çok hafif çorba gibi salçalı bir suyun içinde servis edilirmiş çünkü.
Kastamonu'da Nasrullah Meydanı'nın üst sokağında 4 kuşaktır sadece tirit yapan bir yer burası. Yıllardır da aynı düzeyde tirit yapabilmeyi başarıyorlar.
Bütün tavuk iri parçalar halinde kesilerek yeteri kadar su ile ocağa haşlanmaya alınır. Haşlandıktan sonra yufkalar sıcak tavuk suyu ile bir kat ıslatılır, arasına terayağı gezdirilir ve yufkalar bitene kadar işlem tekrarlanır. Yufkaların en üstüne tavuk etleri didiklenip ceviz serpilerek sıcak sıcak servis edilir.
Tirit, Anadolu'nun birçok yöresinde farklı şekillerde yapılan ve çok sevilen etli bir çorba türüdür. Şanlıurfa Tiriti'nin yerini hiçbir Tirit tutmaz. Tirit, Şanlıurfa'mızda çok eski yıllardan beri sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında yapılan düğünlerde misafirlere ikram edilen bir yemek türümüzdür.
Öncelikle küp küp dogradığımız soğanlarımız ve biberlerimizi kavuruyoruz. Rengi döndükten sonra yumurtalarımızı kırıp pişiriyoruz. Pistikten sonra salçaları, biberi, sarımsağı ekleyip karıştırıyoruz. Salça kavrulduktan sonra kaynamış su ilave edip tuz ve pulbiber ekleyerek tenceremizin kapağını kapatıyoruz.
İlk olarak yağımızı derin bir tavaya koyuyoruz ,kızarınca üzerine kıymayı koyup kavuruyoruz, üzerine yumurtayı kırıp karıştırıyoruz ,üzerine salçayı baharatları tuzu koyup karıştırıyoruz, üzerine sıcak su ilave ediyoruz, suyu göz kararı yapıyoruz, duru olmayacak çokta koyu olmayacak ,sonra sarımsak rendeliyoruz ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri