Tiroid ameliyatı pozisyonu, yatak başının kaldırılıp, omuz hizasında interscapular alanın altına yükseklik konarak boynun ön plana çıkarıldığı pozisyondur3. Bu pozisyon, cerrahi girişimin en uygun şartlarda yapılması amacıyla verilir.
Ağız içinde alt dudak iç kısmından kamera ve bu ameliyat şekli için geliştirilmiş cerrahi aletler yardımı ile endoskopik olarak yani halk arasındaki tabiriyle kapalı olarak yapılan bir tiroid ameliyatı şeklidir.
Ameliyatta boynun ön yüzüne yatay bir kesi uygulanarak yapılır. Tiroid bezinin damarları bağlanıp kesilip, bezin büyük bölümü ya da tamamı çıkartılır. Ameliyat esnasında önemli olarak tiroid bezine yakın komşuluktaki paratiroit bezlerinin ve ses çıkarma fonksiyonlarına, sinirlerin özenle gözlenip korunmalıdır.
Tiroid ameliyatı, geriye tiroid dokusu bırakılmayacak şekilde yapılmaktadır. Geride tiroid dokusu bulundurmak genellikle sorun olmaktadır. Ameliyat açık cerrahi ile uygulandığında yarım saat ya da bir saat kadar sürmekte, robotik cerrahi ile uygulandığında ise 1 – 1,5 saat kadar sürebilmektedir.
Tiroid kanseri ameliyatlarında çoğunlukla genel anestezi yöntemi kullanılır ve hasta uyutularak işleme başlanır. Hastanın uyutulması ameliyatın gerçekleşmesi ve anestezi sonrası hastanın tekrar uyandırılmasına kadar geçen süre yaklaşık olarak iki ile üç saat arasında olur.
İlgili 33 soru bulundu
Tiroid ameliyatı sonrasında hastaların genellikle aşırı bir ağrısı olmaz. Uygun dozlarda ağrı kesiciler verilerek ameliyat sonrası ağrılar ortadan kaldırılabilinir. Hastaların ikinci ya da üçüncü gün drenleri çekildikten sonra boyun hareketlerini yapabildikleri ve günlük hayatlarına adapte olmaya başladıkları görülür.
Ameliyat sonrasında tiroit hormonlarının yokluğuna bağlı yetmezlik (hipotiroidizm) görülebilir. Buna bağlı olarak geçici süre; yorgunluk, kilo alımı, soğuğa tahammülsüzlük, kabızlık ve kadınlarda adet düzensizlikleri görülebilir. Cilt kuru ve pürüzlü bir hal alabilir. Saçlar dökülebilir, kuru ve kırılgan olabilir.
Tiroid Ameliyatı Riskleri Nelerdir? Tiroid ameliyatları, kanama ve enfeksiyon riski taşımaktadır. Tiroid ameliyatı sırasında, vücuttaki kalsiyum seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan paratiroid bezlerine zarar verilebilmektedir. Ameliyat, ses tellerine yakın bir bölgede gerçekleştirilmektedir.
Hastalar, büyük oranda ameliyat sonrasındaki ilk 24 saat içinde taburcu olur. Özellikle tümörlü veya tümör şüphesi olan hastalarda, patoloji sonucu çıkıncaya kadar, tiroid hormonu başlanmaz. Sonucun çok geç çıkması halinde ise hekim, duruma göre karar verir.
Tıpkı bir kabağın içini oyar gibi tiroid bezinin içini oyarak nodülün çıkartılması kolay, hızlı ve komplikasyon riski düşük bir işlemdir. Ancak böyle bir cerrahi sonrası nüksler kaçınılmazdır çünkü nodülün alındığı tiroid bezinde sonradan nodül oluşma riski oldukça yüksektir ve bunun için tekrar ameliyat gerekecektir.
Tiroid Bezinde Nodül Kaç Cm Olursa Tehlikelidir? Nodüllerin normal büyüklük 1 ila 2 milimetre ile 2 santim arasındadır. 2 santim ve üzerindeki ebatlara ulaşan nodüller dışardan da görünür hale gelirler. Tiroid nodülü 3 ila 4 santim çapına geldiğinde genellikle ameliyat gerekmektedir.
Evet. Cerrahiye bağlı etkiler geçtikten sonra ameliyat öncesi yapabildiğiniz herşeyi yapabileceksiniz. Tiroid bezinin tamamı veya tamamına yakını alınanlarda tiroid hormonu hapı almayı gerektirecek hipotiroidi ortaya çıkacaktır. İlacın düzenli alınması hayatınızın normal akışı devam ettirmeniz için yeterli olacaktır.
Her ameliyatta olduğu gibi guatr ameliyatının da belli başlı komplikasyon riski olsa da bunlar kabul edilebilir seviyelerde kalıyor. Özellikle de kalıcı ses kısıklığı yaşama oranı neredeyse yüzde 1'den bile az. Geçici ses kısıklıkları ise 9 ila 12 ay arasında kendiliğinden yerine geliyor.
Tiroid Ameliyatından Sonra Nodül Tekrar Oluşur mu? Tiroid ameliyatından sonra hastadan alınan nodüller aradan geçen yıllardan sonra tekrar edebilir. Tiroid ameliyatından sonra hastalığın tekrar oluşmaması için ameliyat esnasında yapılan doğru uygulamalar sonucunda hastalığın tekrar oluşma olasılığı %1'in altına düşer.
Ameliyattan sonra kişi 1.gün banyo yapabilir bir sakıncası yoktur. 5 – 6 ay kadar bir süre zarfından sonra dikiş izi kaybolmaya başlar. Tiroid Ameliyatı Riskleri Nelerdir ?
İyi huylu tiroid nodülleri aşırı büyüyerek veya büyük multinodüler guatrlar yutma veya nefes güçlüğü gibi bası belirtileri ortaya çıkardığında veya boyun ön yüzde kozmetik açıdan kötü bir görüntüye neden olduklarında cerrahi tedavi uygulanabilir.
İşlem süresi genellikle 90-120 dakika arasındadır. Hastanede bir gün yatış gerekir. Ameliyat boynun ön yüzüne 5-6 cm uzunluğunda yatay bir kesi uygulanarak yapılır. Tiroid bezinin damarları bağlanıp kesilip, bezin büyük bir kısmı (subtotal) veya tamamı (total) çıkartılır.
Tiroit ameliyatı sonrasında uyulması gereken özel bir diyet programı yoktur. Ancak genel sağlık kurallarına uygun olarak aşırı yağlı besinlerden ve sadece protein/sadece karbonhidrat gibi dengesiz beslenme şekillerinden uzak durmanız ve kilo almaktan kaçınmanız gerekmektedir.
Soğuk buhar uygulanan grupta anlamlı olarak öksürük rahatsızlığının daha az yaşandığı ve ameliyat sonrası 8. saatte tamamen bu sorunun ortadan kalktığı tespit edilmiştir.
Ancak biz biliyoruz ki göz bulguları ameliyat başarılı olduğu taktirde %60 ila 70 oranında zaman içersinde düzelir. Tiroit ameliyatından sonra da ilaçlarla ya da müdahalelerle göz problemi düzeltilebilmektedir.
Ancak hormon seviyelerinde yükseklik (hipertiroidi, zehirli guatr) var ise hemen ameliyat tehlikeli olabilir. Hastanın önce endokrinoloji veya dahiliye uzmanının muayenesinden geçmesi ve ilaç tedavisiyle hormon seviyesinin normal hale gelmesi sağlanmalıdır.
Tiroid nodülü ne zaman tehlikeli? Tiroid nodülü kanser özellikleri taşıdığı zaman tehlikeli hale gelir. Ancak kanser özelliği taşımasa da 3-4 cm'ye ulaşmış nodüller ameliyat gerektirir.
Ameliyattan sonra ilk kontrol patoloji sonucu çıkınca yapılır. Hasta taburcu edilirken tiroid hormonu ilacı başlanır. Patoloji sonucu görüldükten sonra, hormon tetkiki istenerek ilacın dozu ayarlanır. Doz ayarlaması kontrolü 2 ay sonra yapılır.
Kesi yerinin üstünde ve altında duyusal şikayetler (hassasiyet azalması, karıncalanma,vb.) olabilir ancak geçicidir. Tiroid bezi yatağında ameliyat sonrası kanama olması ve kanama kontrolü nedeniyle ameliyathaneye yeniden dönülmesi ihtimali %1'in altındadır.
Tiroid bölgesinden problem yaşayan hastaların Genel Cerrahi bölümüne, gitmeleri gerekir. Sonrasında eğer genel cerrahi hekimi tarafından uygun görülür ise hasta sonraki etapta endokrinoloji bölümüne yönlendirilebilir. Tiroid hastalığına sahip olan hastalara genel cerrahi doktorları bakmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri