Tiroid Ameliyatı Sonrası Ameliyat sırasında hastaya eriyebilen dikişler kullanılmaktadır. Hasta herhangi bir ağrı sızı hissetmez. Ameliyattan sonra kişi 1.gün banyo yapabilir bir sakıncası yoktur. 5 – 6 ay kadar bir süre zarfından sonra dikiş izi kaybolmaya başlar.
Taburcu olduktan 3 gün sonra banyo yapılmasında sakınca yoktur.
Hastalar ameliyattan sonra 1. gün banyo yapabilmektedirler. Yara izinin üzerine yapıştırılan bantla banyo yapılmasında bir sakınca yoktur. Dikiş izi ameliyattan yaklaşık 6 ay kadar sonra iyice belirsiz bir hal almaktadır.
Tiroid ameliyatları sonrası iyileşme çok hızlıdır. 3-4 gün içinde kişiler normal yaşamında yer alabilir ve işine gücüne gidebilir. Ama biraz daha garantili söylememiz gerekirse 1 hafta içerisinde tiroid ameliyatı sonrası işimize gücümüze rahatlıkla dönebiliriz.
Yara izi ilk 2-3 ay içinde birkaç metreden fark edilebilir derecededir. Çok iz kalmaması için ilk 2-3 hafta geçtikten sonra bir ay kadar süreyle yaranın her gün birkaç kez her seferinde birkaç dakika parmaklarla nazikce ovalanması önerilir.
İlgili 24 soru bulundu
Ameliyat sonrasında tiroit hormonlarının yokluğuna bağlı yetmezlik (hipotiroidizm) görülebilir. Buna bağlı olarak geçici süre; yorgunluk, kilo alımı, soğuğa tahammülsüzlük, kabızlık ve kadınlarda adet düzensizlikleri görülebilir. Cilt kuru ve pürüzlü bir hal alabilir. Saçlar dökülebilir, kuru ve kırılgan olabilir.
Tiroit ameliyatı sonrasında herhangi bir özel beslenme rejimi uygulanmaz. Genellikle ameliyattan sonraki sekizinci saatte sıvı gıdalar hastaya verilebilir. 24 saatten sonra hastalar normal beslenmeye geçmiş olurlar. Daha önce kullandığı sürekli ilaçları varsa bunlara yeniden başlanabilir.
Geçici ses kısıklığı genellikle ameliyat sonrası 1 ay ila 1 sene içerisinde düzelmektedir. Ancak 1 yıldan sonra ses kısıklığı gerilemiyorsa kalıcı ses kısıklığından bahsedilir.
1 hafta sonra cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
cerrahi uygulamaya bağlı tromboembolik ve diğer komplikasyonlar ve anestezi komplikasyonları sayılabilir. Komplikasyon olmamakla beraber, günümüzde tiroidektomi yapılan hastalarda ameliyat sonrasında tiroid fonksiyonları normal sınırlarda olmasına rağmen kilo artışı sık karşılaşılan bir yakınmadır.
Banyo. Normal banyonuzu alabilirsiniz, yaralarınızın etrafındaki ince kabuklar yumuşayarak kendilerinden düşecektir. Yaralarınıza sabunlu su değmesinin sakıncası yoktur. İlk zamanlarda banyo yaparken oturur şekilde duş almanız size kolaylık sağlayacaktır.
Ameliyattan 1 gün sonra hastalarımız duş alabilmektedir.
Evet. Cerrahiye bağlı etkiler geçtikten sonra ameliyat öncesi yapabildiğiniz herşeyi yapabileceksiniz. Tiroid bezinin tamamı veya tamamına yakını alınanlarda tiroid hormonu hapı almayı gerektirecek hipotiroidi ortaya çıkacaktır. İlacın düzenli alınması hayatınızın normal akışı devam ettirmeniz için yeterli olacaktır.
Tiroit ameliyatı sonrasında uyulması gereken özel bir diyet programı yoktur. Ancak genel sağlık kurallarına uygun olarak aşırı yağlı besinlerden ve sadece protein/sadece karbonhidrat gibi dengesiz beslenme şekillerinden uzak durmanız ve kilo almaktan kaçınmanız gerekmektedir.
Genellikle bu ses kısıklığı ödem sonucu (ameliyat sırasında dokularda gelişen şişlik) gelişir ve hastaların %95'inde ödem gerileyince düzelir.
Kalsiyum eksikliği kişide ellerde yüzde ayaklarda uyuşma şeklinde ortaya çıkacaktır. Bu dönemde kişiye kalsiyumun emilimini yüksek yükseltmek yeterli seviyeye çıkartmak için D vitamini ve kalsiyum verilmesi gerekebilir. Bu geçici bir süre genellikle geçici bir süre olacaktır.
Hipotiriodizmde kabızlık, kronik yorgunluk hipertiroidizmde ise ishal ve bulantı görülebilmektedir. Tiroid hastalıklarının çoğunda ise unutkanlık, eklem ağrıları, kramplar, yorgunluk, isteksizlik, depresyona eğilim ve cinsel isteksizlik görülebilir.
Tiroid Ameliyatından Sonra Nodül Tekrar Oluşur mu? Tiroid ameliyatından sonra hastadan alınan nodüller aradan geçen yıllardan sonra tekrar edebilir. Tiroid ameliyatından sonra hastalığın tekrar oluşmaması için ameliyat esnasında yapılan doğru uygulamalar sonucunda hastalığın tekrar oluşma olasılığı %1'in altına düşer.
İlacı içtikten yarım saat sonra, özellikle sıvı gıdalar başta olmak üzere istediğinizi yiyip içebilirsiniz. Tükrük bezlerinizin radyoaktif iyottan etkilenmemesi için bir-iki gün limon, şeker emip, sakız çiğnemeniz uygun olacaktır. Bol miktarda su, meyve suyu vb. tüketmeye özen gösteriniz.
Ameliyattan sonra ilk kontrol patoloji sonucu çıkınca yapılır. Hasta taburcu edilirken tiroid hormonu ilacı başlanır. Patoloji sonucu görüldükten sonra, hormon tetkiki istenerek ilacın dozu ayarlanır. Doz ayarlaması kontrolü 2 ay sonra yapılır.
Erken dönemde karşılaşılan boğazda takılma hissi ve hafif ağrı, genellikle 24 saat sonra kaybolur. Ameliyattan sonraki 6-8 saat içinde, hasta ağızdan beslenmeye başlar ve rahatlıkla dolaşabilir. Hastalar, büyük oranda ameliyat sonrasındaki ilk 24 saat içinde taburcu olur.
Tiroit ameliyatı sırasında ses sinirlerinin net olarak görülememesi sonucunda bu sinirlerde yaralanmalar veya ödem meydana gelebilir. Ses sinirinin zedelenmesi durumunda tek taraflı olursa kalıcı ses kısıklığı çift taraflı zedelenme olursa solunum güçlüğü ve sesin kaybolması durumu ortaya çıkar.
Tiroid ameliyatı sonrasında baş ağrısı nadirende olsa yaşanabilir. Bu ağrının nedeni ameliyat sonrası ortaya çıkabilen tiroid hormonu azlığıdır.
Tiroid Ameliyatı Riskleri Nelerdir? Tiroid ameliyatları, kanama ve enfeksiyon riski taşımaktadır. Tiroid ameliyatı sırasında, vücuttaki kalsiyum seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan paratiroid bezlerine zarar verilebilmektedir.
Ameliyatlardan sonra tiroksin oral olarak verilmektedir. Bu tedavinin yeterliliğini kontrol etmek gerekir. Başlangıçta 2–3 aylık düzenli periyodlarda hormon düzeylerinin kontrolü yapılır. Genelde 1 yılsonunda artık herşeyin yoluna girdiği gözlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri