Bunun için boynun ön kısmında Adem Elması'nın hemen altında genişleme veya şişlik olup olmadığına bakılmalıdır. Tiroid bezi bu bölgede yer alır. Bu kontroller başı geriye yaslayarak yapılmalıdır. Şayet bu bölgede genişleme veya şişlik görülürse bir hekime başvurulmalıdır.
Tiroid boyun bölgesinde “adem elması” olarak tanımlanan bölgenin altında bulunur. Normal boyutunda iken ne gözle görülebilir ne de elle hissedilebilir.
Boynun ön bölgesinde birdenbire gelişen ağrı, tiroit iltihabının tipik belirtilerinden birini oluşturuyor. Ağrı, çiğneme ve yutkunmayla şiddetleniyor. Bu bölgeye dokunmak bile oldukça acı verici olabiliyor. Ağrı sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmıyor, çeneye ve kulağa doğru yayılabiliyor.
Tiroit şiş ve basmakla duyarlıdır. Bu sırada ölçülen kan çökme hızı saatte (sedimantasyon hızı) 50mm'den yüksek bulunur. Tiroit sintigrafisinde tiroit ya görülmez ya da silüet şeklinde görülür. Bu hastalık genellikle dört devreli bir seyir gösterir ve çoğunlukla kendiliğinden iyileşir.
İlgili 29 soru bulundu
Tiroid bezi tamamı ile veya asimetrik olarak büyümüştür. Hastalarda birden bire gelişen halsizlik, ateş, tiroid glandının bulunduğu bölgede ağrı, yutkunmada zorluk, ses kısıklığı saptanabilir. Geçici hipertroidite bağlı çarpıntı, terleme, titreme, sinirlilik oluşur.
Tiroit iltihabı tedavisinde istirahat çok önemlidir. Yorgunluk ve stres yaratacak faktörlerden uzak durmak gerekir. Tedavi için ağrı kesici ve kortikosteroid ilaçlar kullanılır. Kortikosteroid ilaçlar başlangıçta yüksek doz kullanılıp daha sonra 4-5 günde doz azaltılarak, 1,5-2 aylık bir süreçte uygulanır.
Tiroid fırtınası bazen dışarıdan görülebilecek bulgular verirken bazen de dışarıya hiçbir bulgu vermeden iç organlara zararlar vererek ilerler. Tiroid fırtınası olan hastada en belirgin ve en erken bulgu “çarpıntı”dır. Hasta sol göğüs bölgesinde kalp atışlarını bariz bir şekilde hisseder.
Tiroid nodülü belirtileri; boyunda dolgunluk ve şişlik, ses kısıklığı ya da çatallanması, boyunda ağrı ve rahatsızlık hissi. Nefes almada ya da yutmada güçlük şeklinde sıralanabilir.
Halsizlik, saç dökülmesi, kilo alma, depresif hal, unutkanlık, çarpıntı, kabızlık, ödem, algıda zorlanma, cilt kuruluğu gibi belirtileri vardır. Tedavisinde uzun süre, hatta ömür boyu tiroid hormon verilir.
Öncelikle hekim tarafından boyun bölgesine elle muayene yapılır. Daha sonra kan testi istenir ve vücuttaki TSH, T3, T4 ve gerekirse tiroid otoantikorlarına bakılır. Tiroid bezinin yapısını ve nodül varlığını görmek için tiroid ultrasonografisi ve sintigrafisi çekilir.
Share: Ödem, vücutta dokular arasında sıvı birikmesi olarak tanımlanır. Başta hipertansiyon, kalp, böbrek, karaciğer ve tiroid bezi hastalıkları sırasında ortaya çıkabilir. Bacaklarda ve karında şişkinlik oluşumunun birçok sebebi olabilmektedir.
Tiroid bezinde ağrı ve duyarlılık, hücrelerin hasarlanmasına bağlı dolaşıma çıkan fazla tiroid hormonlarına bağlı geçici hipertiroidi bulguları olabilir. Tedavi gerektirmez ve kendiliğinden iyileşir.
Ses kısıklığı, boyunda kitle, yutkunma güçlüğü gibi şikayetler de tiroid nodülü kanserinin çok ileri evre belirtileri arasındadır.
Tiroid bezi içerisinde kitle veya yumru olması durumu olarak tanımlanan tiroid nodülü, sıklıkla iyot eksikliği nedeniyle oluşuyor. Küçük tiroid nodülleri belirti vermezken büyük nodüller ses kısıklığına ya da kalınlaşmasına, nefes darlığına ve yutma güçlüğüne neden olabiliyor.
Hastanın metabolizma hızının yükselmesine, zihinsel ve fiziksel değişikliklere neden olan hipertiroidizmin en sık görülen belirtileri arasında; çarpıntı, terleme, ellerde ince titreme, kilo kaybı, adet düzensizliği bulunuyor.
Zehirli guatrın tedavi edilebilmesi için öncelikle doğru teşhis edilmesi gerekir. Yapılacak kan testi ardından uygulanacak tiroit sintigrafisi ve iyot uptake testi gibi tanı testleri ve ultrason incelemesiyle zehirli guatr teşhisi konulabilir.
Ultrason sırasında nodülün masum olduğu anlaşılır ise bir yıl sonra tiroid ultrasonu ile takibi yapılmaktadır. Ancak nodülün boyutu üç cm, düzensiz, çevre dokular ile ilişkileri temiz değilse, nodül içinde aşırı kan ve kaotik kan akımı varsa bu gibi durumlar tehlikelidir.
Tiroidde en fazla görülen problem ödemdir. Bu nedenle su tüketiminizi asla ihmal etmeyin, günde 2-2,5 lt su içmeye çalışın. Özellikle kafein içeren içeceklerin tüketimini sınırlandırın, tükettiğiniz takdirde beraberinde su tükmeye özen gösterin.
Tiroid bezinin şişmesi ve büyümesi olarak tanımlanan guatr, sıklıkla iyot eksikliği olan kişilerde görülür. Basit guatr, endemik guatr ve sporadik guatrlar olarak üç farklı çeşidi bulunan guatr hastalığı kadınlarda erkeklere oranla daha fazla rastlanır.
Hastaların çoğunda belirti vermeyen bu hastalığı ele verense boyunda ele gelen şişlikler oluyor. Lenf bezleri şişiyor ve boyunda şişlikler meydana geliyor. Bu durum aynı zamanda boğazda sıkıntıya ve yutkunma zorluğuna da yol açıyor.
Tiroid bölgesinden problem yaşayan hastaların Genel Cerrahi bölümüne, gitmeleri gerekir. Sonrasında eğer genel cerrahi hekimi tarafından uygun görülür ise hasta sonraki etapta endokrinoloji bölümüne yönlendirilebilir. Tiroid hastalığına sahip olan hastalara genel cerrahi doktorları bakmaktadır.
Kimi zaman boyun derisine yakın veya tiroit bezinin kenarında bulunan tiroit nodüllerinde boyunda şişlik ele gelir. Eğer nodül büyükse veya hasta çok zayıfsa bu şişlik dışarıdan görünebilir.
Tiroid bezi kanseri genellikle belirti vermez. Guatr nedeniyle takip edilen hastalarda veya tesadüfen başka bir hastalık için yapılan tetkiklerde ortaya çıkabilir. Nadiren boyunda kitle, ses kısıklığı, yutkunma güçlüğü; çok nadiren de kemik kırıkları veya hipertiroidi (zehirli guatr) ile ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri