tiroit kanserinin tanısında diğer tetkiklerin gibi kan tahlilleri gibi bunların hiçbir şekilde yeri yoktur.
Yakın zamanda yayınlanan prospektif bir çalışmada tiroid nodülü olan 92 hastanın TSH, Tg ve Anti-Tg değerleri incelenmiş, sitoloji sonucu belirsiz ve Tg değeri >53 ng/mL olan olguların %76'sında tiroid kanseri tanısı konmuştur (22).
Tiroid Kanseri Kan Tahlilinde Çıkar mı? Tiroid bezi tarafından üretilen T3 ve T4 hormonlarındaki bozukluk kan tahlillerinde saptanabilmektedir.
Düşük riskli olgularda da Tg düzeyi mükemmel yanıta yakın düzeyde stabil izleniyorsa TSH düzeyi 0,5-2,0 mIU/L hedeflenebilir. Ancak Tg yüksekliği ölçülebilir düzeyde ve artış gösteriyorsa, TSH'nin 0,1 mIU/L'nin altında tutulması uygun olabilir (11).
Tirod kanserinin en yaygın belirtisi, boyun bölgesinde şişlik, yorgunluk, seste kısıklık ve ses değişikliği, yutma güçlüğü ve boğaz ağrısıdır. Bazen de hiçbir belirti oluşturmadan doktorun elle muayenesi sırasında veya başka bir sebeple yapılan görüntüleme tetkikleri ile tesadüfen saptanabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Tiroid bezi kanseri genellikle belirti vermez. Guatr nedeniyle takip edilen hastalarda veya tesadüfen başka bir hastalık için yapılan tetkiklerde ortaya çıkabilir. Nadiren boyunda kitle, ses kısıklığı, yutkunma güçlüğü; çok nadiren de kemik kırıkları veya hipertiroidi (zehirli guatr) ile ortaya çıkabilir.
İştah fazlalığına rağmen kilo kaybı, terleme, ellerde titreme, kalp çarpıntısı, huzursuzluk, uyku düzeninde bozulma, bağırsak hareketlerinde artış, kan basıncında yükselme, saç dökülmesi, bazen gözlerde belirginleşme ve göz kürelerinin ileri doğru çıkması, adet düzeninde bozulma gibi belirtilerle kendini gösterir.
Tiroid kanseri çoğunlukla lokalize kalan bir hastalıktır. Son yıllarda artan USG ve ince iğne biyopsi kullanımı hastalığın erken evrede yakalanması sıklığını artırmıştır. Bu nedenle çoğu hastada USG yeterli olmaktadır. Ancak bazı özel durumlardaki hastalarda USG harici diğer görüntüleme yöntemleri gerekmektedir.
Büyük çoğunluğu iyi huylu ve zararsız olan nodüller genellikle 2 cm olunca fark edilir. Normal boyutları ise 1 ila 2 mm ile 2 cm arasıdır. 3 ila 4 santimetreyi geçen nodüller hastada şikayetlere neden olur ve tehlikeli olmaya başlar.
Dünyada ve ülkemizde tarama testi olarak kullanılan TSH testi 3.90'dan fazla ise tiroit bezinde bir problem olduğu anlamına gelmektedir.
Tiroid kanseri nereye metastaz yapar? Tiroid kanseri tedavi edilmediği ya da geç kalındığı taktirde metastaz yapabilen bir kanser türüdür. Tiroid kanserlerinde ne sık görülen yayılım yeri(metastaz) boyun lenf nodlarıdır. Tiroid kanserleri tedavi edilmediği ya da geç kalındığı taktirde uzak organ metastazları görülür.
Tiroid nodülü belirtileri; boyunda dolgunluk ve şişlik, ses kısıklığı ya da çatallanması, boyunda ağrı ve rahatsızlık hissi. Nefes almada ya da yutmada güçlük şeklinde sıralanabilir.
Tiroit nodülü, tiroit dokusu içinde oluşan farklı yapıda ve değişik büyüklüklerde olabilen anormal yumrular veya kitlelerdir. Bunların büyük kısmı zararsız ve iyi huyludur. Nodüller genellikle çıplak gözle görülebildikleri 2 cm çapa ulaşıncaya kadar fark edilmezler. Yüzde 5-10 oranında ise kanser riski taşırlar.
Tiroid kanseri belirtileri şu şekilde olabilir:
Tiroid bezinde ortaya çıkan şişlik. Bezde büyüme. Tiroidin şişmesine bağlı ses kısıklığı Yutmada güçlük.
Tiroid kanseri fark edilmezse ne olur? Tiroid kanseri ilerleyebilir, yayılabilir ve diğer komplikasyonlara neden olabilir bu yüzden tedavi edilmelidir. Yayılım hastalığın diğer organlara metastazı ile ortaya çıkabilir ve akciğer, kemikler, beyin gibi organlara sıçrayabilir.
Tiroid kanserlerinin yüzde 80'i, papiller tiptir. Bu tipteki kanserler genellikle 20-50 yaş arasında ortaya çıkıyor. Kadınlarda görülme oranı erkeklere göre 3 kat daha fazla. 14 yaşından küçük çocuklarda en sık görülen tiroid kanseri tipidir.
Orta riskli nodüllerin 1.5 cm ve üzerinde ise biyopsi yapılması önerilirken, yüksek şüpheli nodüllerin ise, 1 cm veya daha büyük olması durumunda biyopsi yapılması tavsiye edilmektedir.
İçi dokuyla dolu olan nodüller ile hormon üretmeyen nodüller, içi sıvı dolu olanlara ve hormon üretenlere göre çok daha fazla kanser riski taşımakta ve çok fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Sürekli büyümekte olan ve ayrıca çok fazla ağrı oluşturan tiroid nodüllerinin kanser riski daha fazladır.
Nodül iyi huylu çıkarsa, büyüyüp büyümediği ve hastada şikayet yaratıp yaratmadığına bakılır. Hasta şikayetleri kozmetik olabildiği gibi, yutma güçlüğü, nefes darlığı, ses değişmesi ve boyun ağrısı gibi fonksiyonel şikayetler de olabilir.
Boynun ön bölgesinde birdenbire gelişen ağrı, tiroit iltihabının tipik belirtilerinden birini oluşturuyor. Ağrı, çiğneme ve yutkunmayla şiddetleniyor. Bu bölgeye dokunmak bile oldukça acı verici olabiliyor. Ağrı sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmıyor, çeneye ve kulağa doğru yayılabiliyor.
5- Tiroid kanseri vücuda yayılır mı? Tiroid kanseri bazen yakındaki lenf düğümlerine veya vücudun diğer bölgelerine yayılabilmektedir. Yayılan kanser hücreleri, ilk tanı konulduğunda veya tedavi sonrası takiplerde saptanabilir. Tiroid kanserlerinin büyük çoğunluğu ise hiç yayılım yapmaz.
Tiroid kanserlerinin % 73-80'ni oluşturur. 20-40 yaş grubunda sık görülür. Kadınlarda erkeklere göre 3-4 kat daha fazla görülür.
Her ne kadar, tüm stres faktörleri zehirli guatra yol açar diyemesek de bu hastalığın ortaya çıkmasında üzüntü ve stres önemli bir kaynaktır. Özellikle de yaşanan üzücü ve travmatik olaylardan sonra artan stres seviyesine bağlı olarak tiroit hormonlarının fonksiyonlarında bozulmalar meydana gelebilir.
Papiller kanserler en sık görülen ve prognozu en iyi olan kanserlerdir. Differansiye tiroid kanserlerinin yüzde 73-80'ni oluşturur. 30 yıllık ölüm oranı yüzde 6 olarak verilmektedir.
Ancak önemsenmeyen ve ihmal edilen tiroid kanseri, tedavi edilmezse lenflere ve diğer organlara sıçrayarak ölümcül bir hastalığa da dönüşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri