Tiroid ameliyatı, geriye tiroid dokusu bırakılmayacak şekilde yapılmaktadır. Geride tiroid dokusu bulundurmak genellikle sorun olmaktadır. Ameliyat açık cerrahi ile uygulandığında yarım saat ya da bir saat kadar sürmekte, robotik cerrahi ile uygulandığında ise 1 – 1,5 saat kadar sürebilmektedir.
Tıpkı bir kabağın içini oyar gibi tiroid bezinin içini oyarak nodülün çıkartılması kolay, hızlı ve komplikasyon riski düşük bir işlemdir. Ancak böyle bir cerrahi sonrası nüksler kaçınılmazdır çünkü nodülün alındığı tiroid bezinde sonradan nodül oluşma riski oldukça yüksektir ve bunun için tekrar ameliyat gerekecektir.
Hastalar, büyük oranda ameliyat sonrasındaki ilk 24 saat içinde taburcu olur. Özellikle tümörlü veya tümör şüphesi olan hastalarda, patoloji sonucu çıkıncaya kadar, tiroid hormonu başlanmaz. Sonucun çok geç çıkması halinde ise hekim, duruma göre karar verir.
Böylelikle hasta, tiroid bezinin aşırı çalışması sonucu oluşan hormonal tablonun yıkıcı etkilerinden korunur. Ameliyat genel anestezi altında klasik olarak boyun alt kısmından 7-8 cm'lik bir kesi ile yapılır. Bu ameliyat sonrasında hasta 2 gün hastanede yatar ve iyileşme süresi 1 hafta ile 10 gün arasındadır.
Tiroid nodülü ne zaman tehlikeli? Tiroid nodülü kanser özellikleri taşıdığı zaman tehlikeli hale gelir. Ancak kanser özelliği taşımasa da 3-4 cm'ye ulaşmış nodüller ameliyat gerektirir.
İlgili 29 soru bulundu
Tiroid kanseri (Guatr) tanısı nasıl konur? Tiroid kanseri teşhisinde en önemli inceleme yöntemi tiroid bezine yönelik yapılan ultrasonografidir. Ultrasonografide tiroid nodülü saptanırsa ve nodül, kanser yönünden şüpheli özellikler taşıyorsa ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılır.
Ancak, 4 cm çapın üzerinde ise kanser riskleri artar. Kistik nodüllerin sıvı ya da kan içermesinin sebebi, iyot eksikliğinden kaynaklanan tiroid büyümesidir. Kistin içinde herhangi bir kanama meydana gelirse bu da ağrıya sebep olmaktadır.
Ameliyat sonrasında tiroit hormonlarının yokluğuna bağlı yetmezlik (hipotiroidizm) görülebilir. Buna bağlı olarak geçici süre; yorgunluk, kilo alımı, soğuğa tahammülsüzlük, kabızlık ve kadınlarda adet düzensizlikleri görülebilir. Cilt kuru ve pürüzlü bir hal alabilir. Saçlar dökülebilir, kuru ve kırılgan olabilir.
Tiroid Ameliyatı Riskleri Nelerdir? Tiroid ameliyatları, kanama ve enfeksiyon riski taşımaktadır. Tiroid ameliyatı sırasında, vücuttaki kalsiyum seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan paratiroid bezlerine zarar verilebilmektedir. Ameliyat, ses tellerine yakın bir bölgede gerçekleştirilmektedir.
Tiroid ameliyatı sonrasında hastaların genellikle aşırı bir ağrısı olmaz. Uygun dozlarda ağrı kesiciler verilerek ameliyat sonrası ağrılar ortadan kaldırılabilinir. Hastaların ikinci ya da üçüncü gün drenleri çekildikten sonra boyun hareketlerini yapabildikleri ve günlük hayatlarına adapte olmaya başladıkları görülür.
Tiroit ameliyatı sonrasında uyulması gereken özel bir diyet programı yoktur. Ancak genel sağlık kurallarına uygun olarak aşırı yağlı besinlerden ve sadece protein/sadece karbonhidrat gibi dengesiz beslenme şekillerinden uzak durmanız ve kilo almaktan kaçınmanız gerekmektedir.
Tiroid ameliyatı pozisyonu, yatak başının kaldırılıp, omuz hizasında interscapular alanın altına yükseklik konarak boynun ön plana çıkarıldığı pozisyondur3. Bu pozisyon, cerrahi girişimin en uygun şartlarda yapılması amacıyla verilir.
Her ameliyatta olduğu gibi guatr ameliyatının da belli başlı komplikasyon riski olsa da bunlar kabul edilebilir seviyelerde kalıyor. Özellikle de kalıcı ses kısıklığı yaşama oranı neredeyse yüzde 1'den bile az. Geçici ses kısıklıkları ise 9 ila 12 ay arasında kendiliğinden yerine geliyor.
Tiroid ultrasonografisinde nodülün görünümünün kanser açısından şüpheli olması veya büyüklüğünün 1.5 cm'in üzerinde olması , nodülden iğne biopsisi yapılmasını gerektirir. İğne biopsisi sonucunda kanser saptanan veya kanser şühesi bulunan nodüller ameliyat edilmelidir.
Tiroid nodüllerinin küçük bir kısmı çok tehlikelidir. Tiroid nodülünün saptanması sonucunda bu nodül mutlaka önemsenmelidir çünkü bu nodülün arz ettiği tehlike kansere neden olmasıdır. Bu kanser tipi bazen hayata mal olacak bir kanser türü olabilmektedir.
Nodül büyüdükçe kanser olma olasılığının arttığına dair yeterli delil yoktur, burada belirleyici olan ultrason ve iğne biyopsisi sonuçlarıdır. Ancak 4cm (40 mm) nin üstündeki nodüller; ultrason ve sitoloji bulguları negatif bile olsa ameliyat edilir.
Ancak biz biliyoruz ki göz bulguları ameliyat başarılı olduğu taktirde %60 ila 70 oranında zaman içersinde düzelir. Tiroit ameliyatından sonra da ilaçlarla ya da müdahalelerle göz problemi düzeltilebilmektedir.
Tiroid Ameliyatından Sonra Nodül Tekrar Oluşur mu? Tiroid ameliyatından sonra hastadan alınan nodüller aradan geçen yıllardan sonra tekrar edebilir. Tiroid ameliyatından sonra hastalığın tekrar oluşmaması için ameliyat esnasında yapılan doğru uygulamalar sonucunda hastalığın tekrar oluşma olasılığı %1'in altına düşer.
Evet. Cerrahiye bağlı etkiler geçtikten sonra ameliyat öncesi yapabildiğiniz herşeyi yapabileceksiniz. Tiroid bezinin tamamı veya tamamına yakını alınanlarda tiroid hormonu hapı almayı gerektirecek hipotiroidi ortaya çıkacaktır. İlacın düzenli alınması hayatınızın normal akışı devam ettirmeniz için yeterli olacaktır.
Tiroid Ameliyatı Sonrası
Ameliyat sırasında hastaya eriyebilen dikişler kullanılmaktadır. Hasta herhangi bir ağrı sızı hissetmez. Ameliyattan sonra kişi 1.gün banyo yapabilir bir sakıncası yoktur. 5 – 6 ay kadar bir süre zarfından sonra dikiş izi kaybolmaya başlar.
Ağız içinde alt dudak iç kısmından kamera ve bu ameliyat şekli için geliştirilmiş cerrahi aletler yardımı ile endoskopik olarak yani halk arasındaki tabiriyle kapalı olarak yapılan bir tiroid ameliyatı şeklidir.
Tiroid bölgesinden problem yaşayan hastaların Genel Cerrahi bölümüne, gitmeleri gerekir. Sonrasında eğer genel cerrahi hekimi tarafından uygun görülür ise hasta sonraki etapta endokrinoloji bölümüne yönlendirilebilir. Tiroid hastalığına sahip olan hastalara genel cerrahi doktorları bakmaktadır.
Tiroid nodülü 4 cm üzerinde olan kişilere, tiroid biyopsisi yapılmaz. Çünkü bu hastaların ameliyat olması gerekir ve yapılacak olan biyopsi nodül büyük olduğu için teşhis şansını düşürür. Paratiroid adenomları, tiroid kanseri ile karıştırılabilmektedir.
Bu uluslararası rehberlerde 6 mm'nin altındaki nodüllere bir girişim önerilmiyor. Yani boşu boşuna ameliyat olmuyorsunuz! Nodül 1 cm'in üzerinde ise kanser ihtimali arttığı için ya radyolojik/cerrahi biyopsi, ya da yakın takip gerekiyor. En ufak bir şüphede ameliyat ile çıkarmak hayat kurtarıcı oluyor.
Bazen dışarıdan görülebilecek veya hissedilebilecek kadar büyürler. Büyük nodüller kişide nefes alma, yutkunma ve yutma güçlüğüne, ses kısıklığına veya boğazda genel bir baskı hissine neden olabilirler. Bazı nodüller tiroid bezinin çalışma fonksiyonunu bozabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri