NASA tarafından yapılan ölçümlerde, Sahra Çölü'nde gündüzleri ortalama 38 santigrat derece, geceleri ise eksi 4 santigrat derece ortalama ısı değerleri tespit edilmiş.
Sıcak çöller Kuzey ve Güney yarımkürelerde 15°-35° enlemleri arasında bulunur. Sıcaklığın gündüz 50°C'nin üzerine çıktığı, geceleri ise 0°C'nin altına kadar indiği sıcak çöllerde metrekare başına yıllık 300 milimetreden az yağış düşer. Bu miktar yağmur ormanlarındakinin yaklaşık onda biri kadar.
Çöl, Yerküre'de yer alan ana biyom tiplerinden birisidir. Çöl, yıllık 250 mm'den az yağış alan bölgeler için kullanılan bir terimdir. Çöller birer ekosistemdir ve çöl atmosferinin düşük nemliliği gece ve gündüz arasında çok büyük sıcaklık farklarının oluşmasına neden olur.
Afrika kıtasının ortasında bulunması ile beraber kıtayı ikiye bölecek kadar büyüklüğe sahip olduğunu söylemek mümkün. Sahra Çölü dünyanın en sıcak Çölü olarak bilinmektedir. Yıllık ortalama sıcaklığı 18 santigrat derece olan çöl, iç kısımlarda 5 santigrat derece daha azdır.
Soğuk çöl iklimi, (BWk) genellikle yaz mevsimi sıcak ve kuru bir iklimdir, ancak sıcaklık, sıcak çöl iklimi kadar değildir. Sıcak çöl iklimlerinin aksine, soğuk çöl iklimleri soğuk ve kuru kışları yaşama eğilimindedir. Bu iklime sahip bölgelerde kar nadir görülür.
İlgili 21 soru bulundu
Gün boyunca kumun güneş enerjisinden gelen radyasyonu havayı aşırı ısıtır ve sıcaklıkların yükselmesine neden olur. Ancak geceleri kumdaki ısının çoğu hızla havaya yayılır ve onu yeniden ısıtacak güneş ışığı olmadığından kum ve çevresini eskisinden daha soğuk bırakır.
Kurak bir alan yılda 25 cm'den az yağmur alır. Aşırı kurak bir alan, düzenli olarak 12 aydan fazla hiç yağmur yağmayan bir alan olarak tanımlanır. Dünyanın en kurak çölü olan Atacama gibi bazı çöller çok az yağmur alır veya hiç yağmaz.
Gün boyunca kumun güneş enerjisinden aldığı radyasyon havayı aşırı ısıtır ve sıcaklıkların yükselmesine neden olur. Ancak geceleri kumdaki ısının çoğu hızla havaya geçer. Ve onu yeniden ısıtacak güneş ışığı olmadığından havaya hızla yayılan ısı, kum ve çevresini eskisinden daha soğuk bırakır.
Çölün en sıcak noktası olan, Gandom Beryan'da bulunan siyah volkanik kayaçlar; yüzey sıcaklığını arttırırken ulaşımı da imkânsız hâle getiriyor. Bölgenin tektonik yapısı ve yüzeyinde kilometrelerce şekilde yayılmış olan kayaçlar nedeniyle Lut Çölü'nün yüzey yapısı, Mars yüzeyiyle benzerlik gösteriyor.
- Çöl ikliminin de yağış olmadığından dolayı nem oldukça azdır. Bu yüzden günlük sıcaklık farkları da oldukça fazladır. - Çöl ikliminde yıllık yağış miktarı 200m'den azdır. - Çöl ikliminde bitki örtüsü küçük çalılardan, kurakçıl otlardan oluşur.
Nem gündüzleri ısıyı tutar, geceleri ısı kaybını önler. Bu yüzden, günlük sıcaklık farkının en yüksek olduğu yerler nemin düşük olduğu çöller, en düşük olduğu yerler nemli ve suyun olduğu yerlerdir.
Tur ve etkinlikler düzenlenen Lut Çölü, yoğun şekilde ziyaretçi akınına uğruyor. Kışın bile 35 ºC 'yi aşan sıcaklığıyla ünlü bölgeye yaz aylarında aşırı sıcaklıklar nedeniyle tehlikeli olduğu için giriş ve ziyaretler yasaklanıyor.
Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğine sahip olan Karapınar Çölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır. Yıllar içerisinde meydana gelen çölleşme bölgede pek çok göçe neden olmuş ve bunun sonucunda nüfusu oldukça azalmıştır.
Death Valley, ABD
Death Valley, Kaliforniya, ABD'de bulunan bir çöl alanı olarak biliniyor. Bununla beraber de dünyanın en sıcak yeri olarak biliniyor. Bu bölgede de 10 Temmuz 1913 tarihinde, 56.7 °C'lik bir sıcaklık ölçülmüş.
Bir NASA uydusu İran'daki Lut çölü'nün yüzeyinde 70.7 °C (159 °F) sıcaklık kaydetmiştir; bu Dünya üzerinde kaydedilmiş en yüksek sıcaklıktır. Bu ve benzeri sıcaklık ölçümleri sebebiyle Lut Çölü dünyanın yüzey sıcaklığı en yüksek bölgesi kabul edilir.
Kuzey Çin ve Güney Moğolistan'ı kaplayan Gobi Çölü 1.295.000 km²'dir. Güney Afrika'da Bostwana'nın çoğunu, Namibya ve Güney Afrika'yı ise kısmen kaplayan Kalahari Çölü 900.000 km²'dir. Arjantin'de yer alan Patagonya Çölü 620.000 km²'dir. Orta Doğu'da yer alan Suriye Çölü'nün büyüklüğü 520.000 km²'dir.
Kuru çöl manzarası gece ve gündüz soğuyup ısındıkça, kaya genişler ve çatlar. Binlerce veya milyonlarca yıl boyunca bu sürecin tekrarlanması, daha küçük taşları kırbaçlayan rüzgarın da yardımıyla, kayaların kum haline dönüşmesine sebep olur.
Çölde bulunan bu vahanın inanılması güç bir özelliği var.
Sudan'daki sahra çölünün ortasında bulunan vahada çok sayıda su havuzu bulunuyor. Yüzyıllardır burada bulunan su havuzları kurumadan sürekli olarak suyla dolu oluyor. Bir ovanın tabanının çökmesiyle ortaya çıkan vahaya sürekli olarak yeraltı suyu çıkıyor.
Çöllerin Hepsi Geceleri Soğumaz
Doğa her zaman istisnalarla dolu. Kuveyt ve BAE gibi yerler diğer çöllerden nemliler (Sahra Çölü'nün bazı kısımları gibi). Bu nedenle bu çöller geceleri o kadar soğuk olmuyor çünkü nemli hava yerden yayılan ısının bir kısmını tutuyor.
Suudi Arabistan'ın Bedir çölüne kar yağdı. Çok nadir gerçekleşen bu olay sonrası ise ortaya çıkan görüntüler hayrete düşürdü... Çoğu insan, Suudi Arabistan çöllerini düşündüğünde, ıssız bucaksız kum tepeleri, sıcak bir hava ve güneş ışığını akla getirir.
Kışın soğuk bir çöle düşen yağış kara dönüşebilir. Öyle ki soğuk çöllerdeki yüksek dağların tepesi karla kaplanır. Sonuç olarak, evet, çöllere de kar yağabilir.
9.000.000 km² büyüklüğünde dünyanın en büyük sıcak çölü kabul edilen Sahra Çölü'ne en son kar 18 Şubat 1979'da yağmıştı. İşte o eşsiz görüntüler! + GZT Haber Merkezi'nden çıkan tüm içeriklerde olduğu gibi burada da 'GZT bakış açısı' hakim...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri