Karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, roka, turp ve şalgam gibi sebzeler guatr yapmalarının yanında tiroidin az çalışmasına neden olabiliyor. Normal miktarda ve dengeli beslenen kişilerde ise sorun bulunmuyor. Sadece çok fazla tüketmenin zarar olduğunun hatırlanması gerekiyor.
Yoğun miktarda iyot tüketmek tiroid bezinin aktivitelerini bastırabilir. Bu şekilde iyot faydadan çok zarara neden olacaktır. Brokoli, turp, lahana, brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, yer fıstığı, çilek ve şeftali gibi besinler ilaç alındıktan hemen sonra tüketilmemelidir.
Guatrojenik besinler brokoli, turp, beyaz lahana, kara lahana, Brüksel lahanası, şalgam, karnabahar, marul, hardal tohumu gibi besinlerdir. Hipotiroid hastalarının bu besinleri çiğ olarak tüketmemeleri ve diyetlerinde sınırlandırmaları önerilir.
Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması)
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
İlgili 19 soru bulundu
Sebze ve meyveler
Ancak lahana, ıspanak, brokoli, soya fasulyesi, turp, tatlı patates, şeftali, avokado gibi gıdalardan uzak durmak gerekli çünkü bunlar tiroid hormonlarını azaltırlar.
Tiroid hastası olanlarda kahve içebilirler tiroid haplarını kahve eşliğinde yutmamak gerekiyor.
Bilhassa maden suyu, yoğurt suyu ve birkaç kaşık yoğurtla yapacağınız ayran, tiroid fonksiyonlarının dengelenmesine yardımcı olacaktır.
Kırmızı ve mor meyveler tiroide iyi gelen en önemli meyve çeşitleri içerisinde yer alır. Aynı zamanda elma bu konuda dünya çapında en önemli besin kaynakları arasında bulunur. Bu konuda faydalı olan bir diğer meyve türü ise avokadodur.
Tiroit hastalığı olan kişiler de bol bol ceviz suyu tüketmelidir çünkü tiroide iyi gelir. Sinir sistemini düzenler. Böylece anti-stres özelliği yaratır denilebilir. Sinir sisteminizi işlemesi gerektiği yönde düzene sokarak sizi rahatlatır.
Guatr hastalığını önlemeye yardımcı oluyor
Yoğurt suyu tiroit bezlerinin çalışmasına yardımcı olduğu kadar guatr hastalığının da önlenmesine yardımcı olur. Kısacası yoğurt suyu guatıra ve tiroide iyi gelen besinler, içecekler arasında en ön sırayı tutar.
Demir: Yeşillik, kuruyemiş, otla beslenen sığır eti, kinoa, mercimek… Demir, tiroit fonksiyonlarını desteklemede kritik öneme sahiptir. Besinsel demir eksikliği, T4 ve T3 seviyelerini düşürerek tiroit hormon metabolizmasını olumsuz yönde etkiler ve T4'ü T3'e dönüştüren enzimi baskılar.
KAHVE VE ÇAY
Kahve, çay ve az miktarda alkolün tiroid hastalıkları ile ilgisi bulunmuyor.
1- Tiroit fonksiyonunu geliştirmek için iyot zengini gıdalardan daha fazla tüketin: Az yağlı peynir tercih edin. İnek sütü için. Yumurta yemeyi ihmal etmeyin.
Az ya da çok olduğunda tiroid bezleri işlev kaybına uğrayabilir. Vücudun iyot ihtiyacını alabilmesinin en etkili yolu ise kaliteli deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, maydonoz, ıspanak, roka gibi yeşil sebzeler ve kaya tuzu tüketmektir.
Kahvaltıda meyve veya meyve suyu, yağsız süt veya yoğurt yenmeli, ekmek olarak tam buğday ekmeği yenmelidir.
Yeşil Çay: Fazla miktarda yeşil çay tüketiminin tiroid hormon salgısını azalttığı kanaatine varılmıştır. Günde 2 bardak yeşil çay tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Tirozin: Tiroid hormonunuzun fonksiyonlarını düzgün şekilde yerine getirebilmesi için avokado, muz, kabak çekirdeği, susam ve yumurta gibi besinleri tüketin.
Sarımsak kokusu hariç, tüm bünye için doğal bir antibiyotik görevi görmekte olan bir yiyecektir. Tiroid kaynaklı guatr rahatsızlıklarında sarımsak oldukça faydalı bir yiyecektir.
Hipotiroidi hastaları iyotlu tuz, hipertiroidi hastaları ise iyotsuz tuz kullanmalıdır. Selenyum, tiroid hormonlarının seviyelerinin düzenlenmesi ve tiroid bezinin sağlıklı işleyişi için önemli bir mineraldir. Balık, tavuk, hindi, yumurta, ayçekirdeği, mantar gibi selenyum kaynakları beslenmeye eklenmelidir.
Tiroid Hastalıklarında Vitamin Kullanımı Tiroid bezi yetmezliğiniz varsa B2, B6, folik asit ve B12 vitamin desteği (B kompleks) alınabilir. Buna karşılık A ve E vitamini alınmamalıdır.
Timokinonuntiroid hormonlarını düzenleyici etkisi bulunduğu da bildiriliyor. Yapılan çalışmalar bu etkinin sadece çörek otu tohumu ile sınırlı kalmadığı, soğuk sıkım çörek otu yağı taşıyan kapsüller ile de sağlanabildiğini ortaya koyuyor.
D vitaminin düşük olması otoimmün tiroid hastalığının bir nedeni mi yoksa sonucu mu olduğu kesinleşmedi. Bu arada D vitamini eksikliği ve hipertiroidi (tiroid bezinin aşırı çalışması) arasında da ilişki var. D vitamini azlığının kemik erimesine neden olduğu biliniyor.
Tiroit sağlığını bozan etkenler
– Kafein: Kahve, çay, çikolata, meşrubat. Kafein hipofiz bezinden ACTH hormonunu salgılanmasına ve kortizol seviyesinin yükselmesine yol açar.
Fevzi Özgönül şöyle sıraladı: Unlu ve şekerli gıdalardan uzak durmalıyız. Çok tatlı meyveleri öğünlerle birlikte bile olsa yememeliyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri