Karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, roka, turp ve şalgam gibi sebzeler guatr yapmalarının yanında tiroidin az çalışmasına neden olabiliyor. Normal miktarda ve dengeli beslenen kişilerde ise sorun bulunmuyor.
Lahana, karnabahar, brokoli, turp, brüksel lahanası, hardal, soya ürünleri, şalgam, şeftali, ıspanak, çilek gibi guatrojenik besinler, iyot emilimini önleyerek tiroid fonksiyonunu baskılayabilir.
Karnabahar, brokoli, lahana ve soya ürünleri ile şalgam gibi ürünler bu konuda öne çıkar. Aynı zamanda elma, çilek ve avokado gibi meyveler de önemlidir. Brüksel lahanası, ıspanak, şeftali ve en önemlisi iyot barındıran deniz ürünleri düzenli olarak tüketilmelidir.
Çin lahanası, karnabahar, brokoli, kara lahana, brüksel lahanası, turp, lahana, ıspanak, şalgam, mısır, şeftali, yer fıstığı, armut, çam fıstığı, çilek, tatlı patates, badem, böğürtlen, soya sütü, tofu ve soya fasulyesini guatrojen içeren besinlere örnek olarak gösterebilirz.
İlgili 36 soru bulundu
Guatr hastalığını önlemeye yardımcı oluyor
Yoğurt suyu tiroit bezlerinin çalışmasına yardımcı olduğu kadar guatr hastalığının da önlenmesine yardımcı olur. Kısacası yoğurt suyu guatıra ve tiroide iyi gelen besinler, içecekler arasında en ön sırayı tutar.
Guatrın önlenmesi için beslenmede iyotun dengeli alınması gerekiyor. İyot eksikliği olanların karalahana, lahana, soya, karnabahar gibi besinlerden uzak durması gerekiyor. İyot eksikliğinin önlenmesi için ise deniz ürünleri, yoğurt, yumurta, patates ve muz gibi gıdalar öneriliyor.
Yapılan bazı çalışmalarda fazla miktarda yeşil çay tüketiminin tiroid hormon salgısını azalltığı üzerinde durulmuştur. Günde 2 bardak yeşil çay tüketiminde herhangi bir sıkıntı oluşmamaktadır. Günde 5 gramı geçen tüketimde fare deneylerinde tiroid hormonlarında azalma gözlenmiştir.
Tiroit hastalığı olan kişiler de bol bol ceviz suyu tüketmelidir çünkü tiroide iyi gelir. Sinir sistemini düzenler. Böylece anti-stres özelliği yaratır denilebilir. Sinir sisteminizi işlemesi gerektiği yönde düzene sokarak sizi rahatlatır.
Elmalar tiroid bezinizi serbest radikal hasarından koruyabilir ve sadece bu değil, aynı zamanda kolesterolünüzü düşürebilir, şeker hastalığına karşı koruma sağlayabilir, obezite ve kalp hastalıklarını önleyebilir ve ayrıca kemik sağlığı için faydalı olabilir.
Bilhassa maden suyu, yoğurt suyu ve birkaç kaşık yoğurtla yapacağınız ayran, tiroid fonksiyonlarının dengelenmesine yardımcı olacaktır.
Diyetisyen Eda Balcı, sarımsağın faydalarını arttırıcı tüketim yöntemlerini anlattı. Bazı durumlarda, sarımsak tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini de dikkat çeken Balcı, "Mide ülseri, düşük tansiyon ve tiroid sorunları olan hastaların sarımsaktan uzak durması gerekiyor" diyerek uyardı.
A vitamini:
Tiroit hormonlarının üretimi ve salgılanmasında rol oynar. T4'ü T3'e dönüştürmede yardımcı olur, TSH'ı (tiroid uyarıcı hormon) normalleştirir ve tiroit tarafından iyot alımına yardımcı olur. En zengin A vitamini kaynakları havuç, tatlı patates ve kış kabağıdır.
Guatrojenik besinler brokoli, turp, beyaz lahana, kara lahana, Brüksel lahanası, şalgam, karnabahar, marul, hardal tohumu gibi besinlerdir. Hipotiroid hastalarının bu besinleri çiğ olarak tüketmemeleri ve diyetlerinde sınırlandırmaları önerilir.
Tiroid hastalarının sakınması gereken ve torid hormonunun çalışmasını engelleyen yiyecekler ise; beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, brokoli,şalgam brüksel lahanası, hardal, soya fasulyesi, yer fıstığı, turp , ıspanak, çilek, patates, darıdır.
Çinko eksikliğinde de tiroit metabolizması bozulur. Bu nedenle çinkodan zengin olan peynir, sığır eti, kepekli ekmek, tavuk, yumurta, süt ve süt ürünleri, balık, patates, ceviz, badem gibi besinleri tüketilmesi gerekmektedir. Selenyum tiroit hormonu için önemli bir mineraldir.
Balın Faydaları
Tiroit hastalıklarının ortaya çıkmasına sebep olan toksin ve ağır metaller gibi zararlı maddelere karşı vücudu arındırır. Düşük dozda, vücudun hormonal süreçlerini düzenleyen, Omega 6 yağ asitlerini içerir.
Selenyum, tiroid hormon sentezinde ve hormonların aktifleşmesine yardımcı bir element. Aynı zamanda anti-oksidan rolü de var. O nedenle tiroid hastaları selenyumdan zengin fındık, ton balığı, sardalya, yumurta ve kurubaklagil tüketmeli.
Antioksidan özelliği de bulunan selenyum elementi özellikle tiroid rahatsızlığı olan tüm bireylerin beslenme listesinden eksik etmemesi gereken bir besin maddesidir. Bu madde, kuru baklagiller başta olmak üzere yumurta, sardalya, ton balığı, fındık gibi besinlerde bulunur.
-Brokoli, turp, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal otu, kırmızıturp ve şalgam troit hormonlarının çalışmasını azaltan besinlerdir. Bu nedenle aşırı tüketilmemelidir.
kullanmaması tavsiye edilir. Önerilen dozlar aşılmadığında, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Fakat kekik yağının içten kullanımında aşırılığa kaçılması, tiroid bezinin işlevini arttırabilir. Bu nedenle guatr hastalarının kekik yağını kullanmaması tavsiye edilmektedir.
- Kemik ve kas yapısını güçlendirir. - Kronik uykusuzluğu önler. - Tiroid bezlerini düzenler. Hormonları dengeler.
Yeşil yapraklı sebzeler, renkli sebzeler ve meyveler, çok iyi birer mineral, vitamin, antioksidan ve lif kaynağıdırlar. Ancak lahana, ıspanak, brokoli, soya fasulyesi, turp, tatlı patates, şeftali, avokado gibi gıdalardan uzak durmak gerekli çünkü bunlar tiroid hormonlarını azaltırlar.
YEŞİL CEVİZ KÜRÜNÜN FAYDALARI
Tiroid hastalarını iyileştirir ve cinsel gücü arttırır ve vücut ve beyin enerjisini yerine getirir. Cevizin içinde fazla antioksidan olduğu için ışınımdan korunma ve ışınımı yasaklama özellikleri var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri