Antioksidan özelliği de bulunan selenyum elementi özellikle tiroid rahatsızlığı olan tüm bireylerin beslenme listesinden eksik etmemesi gereken bir besin maddesidir. Bu madde, kuru baklagiller başta olmak üzere yumurta, sardalya, ton balığı, fındık gibi besinlerde bulunur.
Guatrın önlenmesi için beslenmede iyotun dengeli alınması gerekiyor. İyot eksikliği olanların karalahana, lahana, soya, karnabahar gibi besinlerden uzak durması gerekiyor. İyot eksikliğinin önlenmesi için ise deniz ürünleri, yoğurt, yumurta, patates ve muz gibi gıdalar öneriliyor.
1- Tiroit fonksiyonunu geliştirmek için iyot zengini gıdalardan daha fazla tüketin: Az yağlı peynir tercih edin. İnek sütü için. Yumurta yemeyi ihmal etmeyin.
Guatr hastalığını önlemeye yardımcı oluyor
Yoğurt suyu tiroit bezlerinin çalışmasına yardımcı olduğu kadar guatr hastalığının da önlenmesine yardımcı olur. Kısacası yoğurt suyu guatıra ve tiroide iyi gelen besinler, içecekler arasında en ön sırayı tutar.
Lahana, karnabahar, brokoli, turp, brüksel lahanası, hardal, soya ürünleri, şalgam, şeftali, ıspanak, çilek gibi guatrojenik besinler, iyot emilimini önleyerek tiroid fonksiyonunu baskılayabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Tiroide İyi Gelen Meyveler
Kırmızı ve mor meyveler tiroide iyi gelen en önemli meyve çeşitleri içerisinde yer alır. Aynı zamanda elma bu konuda dünya çapında en önemli besin kaynakları arasında bulunur. Bu konuda faydalı olan bir diğer meyve türü ise avokadodur.
Tiroit hastalığı olan kişiler de bol bol ceviz suyu tüketmelidir çünkü tiroide iyi gelir. Sinir sistemini düzenler. Böylece anti-stres özelliği yaratır denilebilir. Sinir sisteminizi işlemesi gerektiği yönde düzene sokarak sizi rahatlatır.
Kahve, çay ve az miktarda alkolün tiroid hastalıkları ile ilgisi bulunmuyor. Kahve, alınan ilaç dozunun artırılmasına neden olabiliyor. D Vitamini ile ilgili az sayıda kanıt ise şimdilik faydası olmadığını gösteriyor.
Yeşil Çay: Fazla miktarda yeşil çay tüketiminin tiroid hormon salgısını azalttığı kanaatine varılmıştır. Günde 2 bardak yeşil çay tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Çinko eksikliğinde de tiroit metabolizması bozulur. Bu nedenle çinkodan zengin olan peynir, sığır eti, kepekli ekmek, tavuk, yumurta, süt ve süt ürünleri, balık, patates, ceviz, badem gibi besinleri tüketilmesi gerekmektedir. Selenyum tiroit hormonu için önemli bir mineraldir.
Tiroid hastalarının sakınması gereken ve torid hormonunun çalışmasını engelleyen yiyecekler ise; beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, brokoli,şalgam brüksel lahanası, hardal, soya fasulyesi, yer fıstığı, turp , ıspanak, çilek, patates, darıdır.
Bilhassa maden suyu, yoğurt suyu ve birkaç kaşık yoğurtla yapacağınız ayran, tiroid fonksiyonlarının dengelenmesine yardımcı olacaktır.
Guatrojenik besinler brokoli, turp, beyaz lahana, kara lahana, Brüksel lahanası, şalgam, karnabahar, marul, hardal tohumu gibi besinlerdir. Hipotiroid hastalarının bu besinleri çiğ olarak tüketmemeleri ve diyetlerinde sınırlandırmaları önerilir.
- Kemik ve kas yapısını güçlendirir. - Kronik uykusuzluğu önler. - Tiroid bezlerini düzenler. Hormonları dengeler.
Yeşil yapraklı sebzeler, renkli sebzeler ve meyveler, çok iyi birer mineral, vitamin, antioksidan ve lif kaynağıdırlar. Ancak lahana, ıspanak, brokoli, soya fasulyesi, turp, tatlı patates, şeftali, avokado gibi gıdalardan uzak durmak gerekli çünkü bunlar tiroid hormonlarını azaltırlar.
Dr. Özgönül, "B1 vitamini tiroit hormonlarını azalttığı için B1 vitamin içeriği yüksek olan kepek, bira mayası, pirinç, mısır, çavdar gibi yiyeceklerden uzak durun" dedi.
Diyetisyen Eda Balcı, sarımsağın faydalarını arttırıcı tüketim yöntemlerini anlattı. Bazı durumlarda, sarımsak tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini de dikkat çeken Balcı, "Mide ülseri, düşük tansiyon ve tiroid sorunları olan hastaların sarımsaktan uzak durması gerekiyor" diyerek uyardı.
C vitamini:
Antioksidan C vitamini, dokulardaki oksidatif stresin önlenmesi nedeniyle çok fazla tiroid hormonu üretiminden kaynaklanan travmayı tedavi eder. En iyi vitamin C vitamini kaynakları; dolmalık biber, çilek, limon, brokoli, lahana, greyfurt, portakal ve kividir.
kullanmaması tavsiye edilir. Önerilen dozlar aşılmadığında, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Fakat kekik yağının içten kullanımında aşırılığa kaçılması, tiroid bezinin işlevini arttırabilir. Bu nedenle guatr hastalarının kekik yağını kullanmaması tavsiye edilmektedir.
-Brokoli, turp, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal otu, kırmızıturp ve şalgam troit hormonlarının çalışmasını azaltan besinlerdir. Bu nedenle aşırı tüketilmemelidir.
Selenyum, tiroid hormon sentezinde ve hormonların aktifleşmesine yardımcı bir element. Aynı zamanda anti-oksidan rolü de var. O nedenle tiroid hastaları selenyumdan zengin fındık, ton balığı, sardalya, yumurta ve kurubaklagil tüketmeli.
Tiroid bezinin normal çalışması için çok gerekli olan iyot, magnezyum, sodyum, demir, A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Günde bir hurma yemek, endokrin sistem hastalıkları geliştirme riskini azaltır. Tiroid bezini kanser hücrelerinden korur.
5-Kurkuminden (zerdeçal veya hint safranı) zengin gıdalar anti-inflamatuvar etkilerinden dolayı tiroid hasarını azaltır.
Çinko vücudunuzun tiroid hormonunu düzgünce salgılamasına yardımcı olur. Günde 30-40 miligram çinko almaya çalışın. Bunu ıspanak, nohut, kaju ve yağsız dana kıyma gibi besinler tüketerek yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri