Tiplediği karakterlere özgü olarak afyon içen ve keyfine düşkün biridir. Asıl adı Nokra Çelebi'dir fakat sürekli çubuğuyla afyon çektiği için ona Tiryaki derler.
b:Tiryaki: Ufak tefek, kambur ve dişsiz bir ihtiyardır. Devamlı olarak afyon yuttuğu için başı öne eğilir, uyuklamaya ve horlamaya başlar.
"Tiryaki": Uyuşturucu müptelası bir işsizdir. Bu nedenle hep uyuklar. Tütün, nargile, kahve, gibi keyif verici maddelere de düşkündür.
Toplumun her kesiminden insanını içinde barındıran Karagöz oyunlarında ken- dini yineleyen ve belli davranışlar sergileyen Beberuhî bir ‚tip‛ olarak karşımıza çıkar.
Karagözü çalıştırarak onun sırtından geçinmeye çalışır. Karagöz ve Hacivat dışında yer alan diğer tipler: Çelebi, Matiz, Tiryaki, Beberuhi, Arnavut, Yahudi, Rum, Frenk, Ermeni, Acem, Arap, Kürt, Laz, Kastamonulu, Kayserili, Rumelili, Anadolulu, Efe, Zeybek, Zenneler ile oyunun konusuna göre eklenen farklı tiplerdir.
İlgili 19 soru bulundu
Nareke, Karagöz gösterisi başlamadan önce perdeye konan göstermelik kaldırılırken çalınan (üflenen) bir çalgı aletidir, ney kamışından yapılır ve özel bir üfleme tarzı vardır, bu tarzı bilmeyen kişi ne kadar üflerse üflesin ses çıkaramaz. Nareke'nin Karagöz oyunlarından başka kullanım alanı yoktur.
Fasıl bölümü karagöz oyunlarının en önemli ve uzun süren bölümüdür, mukaddime ve muhavere bölümleri bazı istisnalar dışında sadece karagöz ve Hacıvat arasında geçer, fasıl bölümünde ise bir olay örgüsü gelişir ve olayların akışına uygun olarak diğer tipler de oyuna dahil olurlar.
Karagöz ve Hacivat arasında geçen salt söze dayanan olaylar dizisinden sıyrılmış, somutlaştırılmış ikili konuşma yer alır. Buna “muhavere” (söyleşi, diyalog) denilir. Muhavere, tekerleme biçiminde de olabilir. Asıl hikâyenin anlatıldığı ve diğer tiplerin perdeye geldiği üçüncü bölüme “fasıl” (oyun) adı verilir.
Karagöz oyununda kişiler, Osmanlı toplumunun farklı unsurlarını temsil eden belli özellikleri öne çıkarılmış ve değişmez yapıda olan tiplerdir. Dolayısıyla gölge oyununda baş aktör, oyunu oluşturan ve tüm görselliği yaratan, figür ya da tasvir olarak adlandırılan görüntülerdir.
Pişbop veya Altıkulaç Beberuhi lakabıyla anılır. O küçük, yaşlı ve aptal bir cüce türüdür.
Altıkulaç Beberuhi ya da pişbop lakabıyla anılır. Yaşı büyük aklı küçük aptal, cüce bir tiptir. Yaygaracıdır. Artık klasikleşmiş bir şarkısı vardır, perdeye bu şarkı eşliğinde gelir.
Karagöz aptal ve saf birisi olmasına rağmen her zaman Hacivat'ı ve diğerlerini kandırmayı, onların üstesinden gelmeyi başara bilmektedir. Hacivat dışa kıvrık sivri sakalı olan düşünceli biridir.
Muhavere (Söyleşme): Bu bölüm Kavuklu ile Pişekâr'ın birbirleriyle tanıdık çıktıkları tanışma konuşmasıyla başlar. Kavuklu ile Pişekâr'ın birbirinin sözlerini ters anlamaları bir gülmece oluşturur ki buna arzbâr denir. Arzbârdan sonra tekerleme başlar.
Çıktığı bir seferden dönen Orhan Gazi, camii inşaatının bitmediğini görünce bunun nedenini soruşturur ve gerekçe olarak Hacivat Karagöz gösterilir. Aylak tavırları, şakacı sohbetleri inşaatın zamanında bitmemesine sebep olmuştur ve bunu öğrenen Orhan Gazi küplere biner, ikisinin de başını vurdurur.
Milli kültürümüzün bir simgesi haline gelmiş orta oyunu kahramanı Karagöz'ün hayatları hakkında çok bilgi yoktur. Asıl adı Kambur Bâli Çelebi olan Karagöz, ilçemizin Karaoğlanlar köyündendir. Sultan Orhan devrinde (1324-1362) Orhan Camii inşaatında demirci ustası olarak çalışmıştır.
Karagöz oyunun sahnesine, gölge oyunun piri kabul edilen Şeyh Küşteri/ Tüsterî'nin adına izafeten “Küşteri meydanı” denir.
Yardak: Ustanın perde arkasındaki yardımcısıdır. Tef çalar, tasvirleri ustanın eline verir. Perde: Karagöz perdesi zaman zaman farklılıklar gösterse de genellikle 180x100 cm ebatlarındadır ve beyaz renklidir.
*Gösterimi yapan kişiye hayalî ya da hayalbâz denir. *Anlatma, söyleme, kuklaların gölgelerini perdeye düşürme gibi işlemler bir kişi tarafından gerçekleştirilir. *Hayâlbazın en önemli yardımcısı perde gazeli, şarkı, türkü okuyan, tef çalan “yardak”tır. *Karagöz, halkın ortak ürünüdür.
Hacivat hacıdır ve adı da Hacı İvaz Paşa'dır. Yeşil, O'nun hacılığından gelir. Karagöz ise çingene olduğu için kırmızı renkli elbise giyer.
Oyun alanı
Orta oyunu bir açık alan oyunudur, mevsimine göre kapalı yerlerde de oynanmıştır. Erkek seyircilerin bulunduğu bölüme “mevki”, kadın seyircilerin bulunduğu bölüme “kafes” denir. Palanga denen orta oyunu alanı daire ya da elips biçiminde olur, izleyiciler bu alanın çevresinde sıralanırdı.
Bir gölge oyunu olan Karagöz ve Hacivat ile benzerlik taşıyan Ortaoyunu'nda, oyunun komik tipi Kavuklu (Aptal Uşak) iken Pişekar (Efendi), Karagöz ve Hacivat oyunundaki Hacivat karakterinin karşılığıdır ve aynı zamanda oyunun anlatıcısı işlevini görür.
1-Mukaddime (Giriş):
Allah'ın iki sıfatını “Hay, Hak”ı dile getirdikten sonra perde gazelini okur. Yar bana bir eğlence, diye yaygara yaparak Karagöz'ü sahneye çağırır. Genellikle başlarda nazlanan Karagöz'ü ısrarla çağırarak sinirlendirir. Karagöz'ün perdeye gelerek kavga edip sakinleşmelerine kadar olan bölümdür.
Mukaddime bir kitabın asıl metninden önceki yazısı, önsözü anlamına gelir. Klasik kaynaklarda "mukaddimetu'l-kitâb" ve "mukaddimetu'l-ilim" olarak ikiye ayrılır. Birincisi kitaba bir giriş, ikincisi ise eserin ait olduğu ilim dalı ile ilgili temel bilgilerin verilmesini amaçlar.
Tekerleme, genellikle ölçülü ve kafiyeli, basmakalıp sözdür. Masal, hikâye, bilmece, halk tiyatrosu gibi bazı edebi türler içinde ve çocuk oyunlarında tekerlemelere rastlanır. Türk edebiyatında ilk yazılı tekerleme örneklerine 11. yüzyıldan itibaren rastlanır.
Gölge oyunu, geleneksel olarak hayvan derilerinden kesilerek hazırlanmış insan, hayvan, eşya gibi figürlerin bir ışık kaynağı önünde oynatılarak, gölgelerinin gerdirilmiş, beyaz bir perdeye düşürüldüğü gösteri sanatıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri