Büyüklüğüne Göre Mustad İğneler Tuzlu suda avlanacaksanız karagöz ve levrek gibi balıklar için 2-3 numara iğne kullanabilirsiniz.
İğne 1-1/0 karagöz iğnesidir. Yem başta midye olmak üzere diğer tüm yemler kullanılabilir.
Karagöz Balığı tıpkı aynı aileden olan Sargoz Balığı gibi sivri ağızlı bir balık olduğu için avlarda genellikle dar ağız yapılı iğneler tercih edilmektedir. Özellikle Boru kurdu ile avlanıldığında uzun pala iğneler de tercih edilebilir. Avlanma disiplini olarak Yemli Dip sisteminde avlanılabilinir.
Karagöz için kullanılan yemlere gelince; midye eti karagöz balığının en sevdiği yemdir. Bunun dışında karagöze karides, teke veya bunların ayıklanmış eti, ufak çağanoz, sülünez, bataklık yerlerden toplanan deniz solucanları (kurtlar), kum kurtları yem olarak kullanılır.
Numaranın büyük olması, iğnenin daha küçük olduğunu gösterir. 16 numaralı bir iğne 3 numaralı iğneden daha küçüktür. 10 numaradan büyük olan balık olta iğnesi çeşitleri sinek iğne olarak ifade edilen iğnelerdir.
İlgili 39 soru bulundu
Pantolon, etek, pardesü gibi giyimde tok kumaşlar tercih edildiğinde, 14 numaralı iğne ile sorunsuz bir şekilde dikiş yapabilirsiniz.16 numaralı iğne, 2020/16 gibi ambalajında belirtilir ve keçe, kaşe gibi manto ve kaban dikimi için idealdir.18 numaralı iğne, 2020/18 gibi ambalajında belirtilir ve sert çadır kumaşı ...
Bu sebeple her ay oldukça bereketli geçmektedir. Ocak, Şubat, Mart: Kışın soğuk aylarında hamsi, kefal, mezgit, uskumru, karagöz ve çipura balıkları avlanabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda barbunya, çipura, mercan, levrek, istavrit ve palamut gibi balıklar tutulabilir.
Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz'de bulunan Karagöz'ün denizlerimizde karagöz, baltabaş karagöz, sivri burun karagöz olmak üzere üç türü yaşar. Vücut rengi, koyu gümüşi gri pembemsi nüanslıdır.
Gözündeki siyah banttan dolayı karagöz adıyla anılır.Latince ismi diplodus vulgaris'tir. Türkiye'deki denizlerde üç çeşit karagöz balığı yaşar. En çok rastlanılan karagöz adıyla bilinen türüdür. Diğerlerine ise sargos (akkaragöz) ve sivriburun isimleri verilir.
Karagöz Ne Zaman Avlanır
Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de bulunan Karagöz'ün denizlerimizde karagöz, baltabaş karagöz, sivri burun karagöz olmak üzere üç türü yaşar. Vücut rengi, koyu gümüşi gri pembemsi nüanslıdır. Kafa mavimsi alın bandı kahverengidir. Maksimum uzunluk 45 cm; ortalama uzunluk 18-25 cm.dir.
Karagöz Balığı ve Özellikleri. Üç yanı denizlerle çevrilmiş ülkemizde 3 türüne rastlanan karagöz balığının birçok çeşiti bulunmaktadır. Kimi balıkçılarda tahta balığı olarak da adlandırılmaktadır. Deniz özelliklerimizden dolayı Karadeniz, Ege ve Akdeniz kıyılarında bolca görülmektedir.
Karadeniz, Akdeniz ve Ege kıyılarında bolca görülen bu balık, diğer balıklara göre daha yuvarlak bir şekildedir. Rengi gri tonlarında ve daha parlaktır. Kuyruk ve yüzgecinin yakınlarında siyah şeritler mevcuttur. Bu siyah şeritler, göze yakın bir bölümde yer aldığı için karagöz ismi verilmiştir.
Kamış ile kullanımı oldukça zor olan tek iğneli kefal takımında monofilament 0,20-0,25 lik misina tercihimiz olmalıdır,iğne olarak kısa pala çapraz, yapı olarak ince 220 N serisi 14-15 numara iğneler kefal avımızda oldukça güzel performans sağlar.
Cevap: merhaba, 8 ve 9 numara istavrit için uygundur. numara düştükçe iğne büyür, daha büyük balık için kullanılır. 12 numara en küçüktür gümüş için kullanılır.
Genel olarak, yukarda bahsettiğimiz türler için 4-8 numara, klasik çember iğneler yeterli olmaktadır. Ama hedefimiz daha küçük balıklar ise(bazen tatlısuda gerekebilir) yada kefal gibi küçük ağızlı balıkları avlamak istiyorsak daha küçük modeller için fly iğnelerine bakmalıyız.
Karagöz balığı, genellikle 300-700 gram ağırlığa sahiptir. 3-4-5 kilo kadar gelen büyük olanlara da rastlanır.
Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir. Bu ülkelerde bir çok yemek sardalya üzerine kurulmuştur.
Genel olarak kıyıdan avlayabileceğimiz balıklar ise eğer olta atacağımız yer kumluk ise mırmır, isparoz, melanur, levrek, kırmalıksa çipura, minekop, mığrı eğer kayalık- taşlık ise granyoz, karagöz, sargoz gibi balıkların olması muhtemeldir. Çipuralar gezici balıklardır ve genelde kırmalık yerlerde bulunurlar.
Yazın taşlık ve yosunluk, midyesi bol yerlerde yaşar. Kışın derin sulara çekilir. Her mevsimde yenebilen bu balık, özellikle mayıs-temmuz ayları haricinde daha yağlı ve lezzetlidir. Aynen çipura gibi ızgarası, buğulaması ve çorbası çok güzel olur.
Denizin oldukça dingin, deyim yerindeyse çarşaf gibi olduğu saatler, zargana avı için oldukça uygundur. Yüzeye yakın yerlerde avlanmaları mümkün olduğundan denizin dalgalı olduğu saatler bu balık türünün avlanması için elverişli değildir.
Fudo, Owner, Maruto ve Gamakatsu ülkemizde satılan başlıca Japon olta iğneleri markalarıdır. Yüzlü paketlerde ise mustad, vmc ve youvella başlıca tercih edilen iğne markalarıdır. Özellikle Mustad olta iğneleri ve VMC olta iğneleri en çok tercih edilen markaların başında gelmektedir.
LEVREK ÇAPARİSİ
Köstek uzunlukları 35cm olup iğneye bağlanan uçlarına sarma düğüm (çift düğüm) yapılır. İğneler 8 numaradır. İğnelere horozun kırmızı ve beyaz renkte boyun tüylerinden beş adet veya kazın kınaya batırılarak parlak turuncuya boyanmış göğüs tüylerinden üç adet bağlanır.
Dökümlü krep kumaşlar, şifon kumaşlar ve penye kumaşlar gibi hafif kumaşların dikiminde 2022-11(80) nolu iğne kullanılır. Gabardin, örgü gibi kalın kumaşların dikiminde 2022-14(90) tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri