Kaliteli kumaşlar, kendiliğinden doğru şekli alabilirler. Eğer seçtiğiniz tişört yüksek ısıda şekillendirilmişse kısa bir süre sonra bu formunu kaybedeceği anlamına gelir. Bunu anlayabilmek için tişörtün bir parçasını avcunuzun içerisine alıp buruşturabilir ve kumaşın şeklinin bozulup bozulmadığına bakabilirsiniz.
Günümüzde, tişört üretiminde ketenden pamuğa, ipekten polyestere pek çok farklı kumaş kullanılmaktadır. Bunlar içerisinde tişörtler için en uygun olanlar ise pamuk ve polyesterdir. Bu iki kumaş bir arada kullanıldığında hem tişörtün sıcağı çekmesini engeller hem de terlemeyi en aza indirmeyi sağlar.
Beden, uyum, malzeme, yumuşaklık ve ağırlık, ne tür bir tshirt satın alacağınızı seçerken önemli faktörlerdir. Tüylenme, küçülme veya solma olasılığı daha düşük olan kumaşları seçmek de önemlidir.
% 100 pamuklu yapısı sayesinde nefes alabilen ve terletmeyen bir kumaş türüdür. Dayanıklı ve sağlıklı olan penye kumaş türü ile baskısı yapılan tişörtlerin kullanım süresi de diğer kumaş türlerine göre daha uzun olmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Yakma eylemi sonucunda burnunuza kağıt kokusu gelecektir. Eğer ki külü gri ve kokusu yanmış kağıt kokusu ise bu pamuklu kumaştır. Bazı ürünlerde pamuk yanı sıra elyaf da kullanılabilir. Bu farkı işte bu yakma eylemi sonucunda görebilirsiniz.
Polyester ağırdır ve daha az nefes alabilir. Polyester insan yapımı maddelerden yapılırken pamuk nefes alabilir ve hafif doğal bir üründür. Her ikisi de giysi yapımında kullanılan kumaştır. Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner.
Bir tişörte en fazla ne kadar verirsiniz? Bu Hermès Croc tişörtü gardırobunuza katmak için 165 bin lirayı gözden çıkarmanız gerek.
Pamuklu kumaş;
Doğal, bitkisel kökenli bir elyaf olan pamuklu kumaşlar, yaz aylarının en büyük sorunu olan terin, buharlaşıp havaya uçmasını sağlar. Serin tutan ve sıcak suda yıkanabilen bu kumaş türü, özellikle t-shirt, atlet ve iç çamaşırı gibi ürünlerde tercih edilir.
Giysilerin etiketlerini okuyun ve nemi kurutan ve yüksek pamuk içerikli giysileri tercih edin. Renk seçiminde bilinçli olun - beyaz daha fazla ter gösterir ancak diğer renklerde veya baskılı ya da desenli kumaşlarda ter daha az belli olur.
KUMAŞ KALİTESİ
Basic tişörtün sağlıklı olması için likra, polyester oranı düşük pamuk oranı yüksek olmalıdır. Pamuk oranı yüksek olan basic tişörtler terletmeme ya da daha az terletme özelliğine sahiptirler.
Doğal bir lif olan pamuk en sağlıklı kumaşlar arasında yer almaktadır. Yenilenebilir ve parçalanabilir olan pamuklu kumaş hem dayanıklı hem de rahat bir özelliğe sahiptir. Sıcak iklimlerde pamuklu kumaşlar daha fazla kullanılmaktadır. Çünkü pamuklu kumaşlar daha serin tutar.
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
İngilizce tee-shirt "T harfi şeklinde kesilmiş kısa kollu bluz" sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük İngilizce tee "T harfi" ve İngilizce shirt "gömlek" sözcüklerinin bileşiğidir. (NOT: İngilizce sözcük Eski İngilizce scyrte "biçilmiş giysi" sözcüğünden evrilmiştir.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
“Hangi kumaş terletmez?” sorusuna herkesin vereceği cevap şüphesiz ki pamuklulardır. En az terleten kumaş kategorisinde birinciliği kimseye kaptırmayan pamuklular vegan olma özelliği ile de gönülleri fethetmektedir.
Çünkü polyester içeren giysiler hem küf, güve gibi dış etkenlere daha dayanıklıdır; hem de giyimden dolayı oluşabilecek yıpranmalara karşı daha dayanıklıdır. Polyester doğal elyaflara oranla daha az leke tutar ve doğal ipliklere göre çok daha az kırışır.
Pamuklu kumaşın en önemli özelliklerinden biri nefes alan yapıdır. Böylece vücudun yaz aylarında hava almasını sağlayarak terlemesini engellemeye yardımcı olur. Bu yüzden pamuklu kumaş terletir mi sorusuna terletmez aksine terlemeyi önler şeklinde cevap verebiliriz.
Penye, Türkçe dilinde üst giyim ürünlerine verilen de bir isimdir. Pamuklu kumaş olarak da bilinen penye kumaş rahatlığıyla tercih edilen kumaş türleri arasında yer almaktadır. Bu kumaş türü pamuk ipliğinden üretilmektedir.
Tişört kelimesinin Türk dil kurumuna göre doğru yazılışının tişört şeklinde olduğunu söylemek mümkündür. Tişört kelimesinin yazılışı en fazla karıştırılan şekli T-shirt olarak bilinmektedir. T-shirt şeklinde yapılan bir yazım da yanlış kabul edilmemektedir.
Bedene uygun tişört seçilmeli: Tişört seçerken her kişi kendi vücudunu iyi tanımalı ve tişörtünü buna uygun bir şekilde seçmelidir. Örneğin büyük göğüslere sahip kadınlar açık V yaka tişörtler tercih ederken bel ve göbek kısmı kilolu olanlar ise küçük desenli ya da dikey çizgili tişörtler tercih etmelidir.
Tişört sanıldığının aksine binlerce yıllık geçmişi olan bir kıyafet değil. Her ne kadar bazı kaynaklarda Mısır'da ya da Roma'da çıktığını söylese de tişörtün ilk çıkış tarihi 1900'lü yıllarda Amerika'da görülüyor.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Derinin hava almasını önler. Polyester ve naylon kumaşlar gribal enfeksiyonlara davetiye çıkarmakla birlikte, çeşitli cilt hastalıklarına ve kadın hastalıklarına sebep olabilir.
Bir kumaşın polyester olduğu nasıl anlaşılır? Yakma testi kumaşın içeriğini anlamak için en basit testtir. Polyester kumaşın bir kenarını yaktığınızda yanan plastik gibi kokar ve koyu bir duman çıkartır. Yandıktan sonraki kalıntı da sert plastik gibidir..
İçi polyester olduğundan diz izi yapmaz. Kumaşlar arasinda renkte ton farki vardir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri