Adet gecikmesi, birçok kadının yaşadığı bir problemdir. Yine de hormonal doğum kontrol yöntemi kullanılmıyorsa adet dönemini doğal yollarla başlatmak mümkündür. Özellikle egzersiz rutinine sahip olmak, stresten uzaklaşmak, meyve, sebze ve kimi bitkiler ile cinsel birliktelik adeti tetiklemeye yardımcı olabilir.
Adet olmak için, adet söktürücü haplar veya iğneler kullanılabilir. Mutlaka doktor kontrolünde ve jinekolojik muayene sonrası kullanılmaları gerekir. Bunlardan en yoğun kullanılanı pregesteron hormonu içeren ilaçlardır. Vakti yoksa adeti geciktirmek için bitki çayları faydalı olabilmektedir.
Salatalık: Regl dönemine yakın salatalık tüketerek, adet döneminizi 3-4 gün erteleyebilirsiniz. Karpuz: Tarçın ve Salatalık kadar etkili olmasa bile, regl olmaya yakın sürelerde karpuz tüketmenin regli 1-2 gün geciktirme ihtimali vardır.
Regl tarihi tatil planı yapılan günlere denk gelen hanımlar adet kanamalarını geciktirebilmek için progesteron hormonu olarak etki eden bir preparat kullanabilirler. Bu ilaç kullanıldığı süre zarfında adet görülmeyecektir. İlaç için ideal başlama tarihi beklenen adet kanamasının başlangıç tarihinden 3-4 gün öncesidir.
Cinsel ilişki, gebelik olmadığı taktirde adet gecikmesine neden olmaz. Ancak ilk defa ilişkiye girilmesi sonrası görülecek adet daha uzun sürebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Kişinin gebe kalması durumunda âdet kanaması kesilir. Anacak gebelik dışında âdet kanamasının 7 gün ve daha uzun süreyle kesilmesi durumu, âdet gecikmesi olarak tanımlanır. Yani kişinin âdet kanamasının 5 gün gecikmesi normal bir durum olarak kabul edilirken, 10 gün gecikmesi bir problemin habercisi olabilir.
Peki stres adeti en fazla kaç gün geciktirir? Bu konuda net bir cevap vermek zor olsa da, stresin adeti en fazla birkaç gün geciktirebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu durum kadından kadına değişebilir ve bazı kadınlarda adet gecikmesi daha uzun sürebilir.
Ancak uzmanlar regl öncesi ve regl döneminde kafein içeren içeceklerin tüketimini sınırlı tutmak gerektiğini söylüyorlar. Çünkü yoğun kafein tüketimi anksiyeteye ve strese sebep olabiliyor. Yaşanan stres seviyesi de adet döngüsüne etki edebiliyor. Dolayısıyla kahve adeti etkiler mi, sorusuna evet yanıtını verebiliriz.
Mutfakta pek çok alanda karşınıza çıkan elma sirkesi bu defa adet geciktirici yiyecekler listemizde yer alıyor.
Kullanılan kimi ilaçlar ya da ağrı kesiciler adet döngüsünün değişmesine, kesikli kanamaların oluşmasına ve adet gecikmesine sebep olabilir.
Doktora danışarak doğum kontrol hapı kullanmakta olan kadınlarda bunu yapmak mümkündür. İki kutu arasında normalde verilen ilaçsız bir hafta ara yerine doğum kontrol hapı yeni bir kutuyla adeti geciktirmek istenen süre kadar devam ettirilir. İlaç kesildiğinde bir hafta içerisinde adet kanaması gerçekleşir.
Ülkemizde Primolut–N, Tarlusal, Lutenyl, Duphaston adıyla satılan ilaçlar bu gruptandır. Kalıcı hormonal probleme kesinlikle yol açmazlar. İleri dönemde yumurtlama bozukluğu veya çocuk sahibi olmada hiçbir olumsuz etkileri yoktur.
Etkili adet söktürücüler arasında yer alan kekik suyu, regl döneminde adetin sökülmesine yardımcı olur.
Adet söktürücü çaylar nelerdir sorusunun cevapları arasında; adaçayı, kırmızı ahududu yaprağı, maydanoz, zencefil, rezene, papatya ve civanperçemi gibi bitkiler yer alır.
Antidepresanlar, kortikosteroidler ve kemoterapi ilaçları adet düzensizliğine yol açan ilaçların başında geliyor. Bununla birlikte kilo değişiklikleri ile vücut kitle indeksi de adet düzensizliklerine neden olabilir.
Vitaminler: D vitamini yapılan araştırmalar düşük D vitamini seviyelerinin düzensiz adet döngülerine yol açtığı ve D vitamini kullanımı ile adetlerin düzene girdiğini göstermektedir.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Uzmanlar kanamanın bir anda gerçekleşmediğini ve rahmin regl döneminde kaslarını kasarak bu tabakayı yavaş yavaş dışarı attığını anlattı. Regl dönemini daha kısa tutmak için ortaya atılan akımlardan bir diğeri ise küçük bir bardak limon suyu içmek. Bununda regl üzerinde herhangi bir etkisi bulunmuyor.
Alkol kaynaklı hormonal dengesizlikler kadınlarda adet düzensizliği, doğurganlığın azalması gibi problemlere yol açabilir. Erkeklerde ise LH hormonun azalması, testosteron seviyelerini azaltır bununla birlikte cinsel isteksizlik, kısırlık, yağ oranında artış, kas gücünün düşmesi gibi sorunlara neden olabilir.
Yani tarçın, âdet kanamasını geciktiren bir etkiye sahiptir. Bu özelliğinden dolayı tarçın, herhangi bir nedenle âdet dönemini birkaç gün geciktirmek isteyen kadınlar tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır.
Sigara kullanımı adet düzensizliklerine sebep olur (premenstrüel sendrom dışında), kadınlık hormonlarından oestrogeni azaltarak erken menopoza ve osteoporosise sebep olur. Kadının doğurganlığı azalır ve hamileyken düşük yapma riski artar.
Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir. Bu yüzden spor yapan kadınlarda adet düzensizliği çok gözlemlenir. Stres ağır adet gecikmesinin nedenleri arasındadır.
Periyodik döngü tam olarak oturana kadar süreçte düzensizlikler yaşanması oldukça normaldir. Çevresel faktörler, stres, psikolojik faktörler, mevsimsel geçiş dönemleri, hormonal durumlar ya da kullanılan çeşitli ilaçlar gibi daha minör durumlarda neden olabilmektedir.
Bir kadındaki adet siklusu son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen süredir ve bu süre normalde 28 gün olmasına karşın 21 ile 35 gün arasında olması da normal kabul edilir. Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri