Aile, ahlak eğitiminde önemli rol oynamaktadır. Aile ahlaki eğitimin başladığı ilk yerdir. Bu se- beple aile kurumunu iyi tanımak, tanımlamak gereklidir. Sağlam bir aile yapısının kurulması, ailede ahlaki kavramların öğretilmesi ve yaşatılması bakımından önemlidir.
Aile, çocuğun ahlaki gelişiminde önemli bir rol oynar ve aile kültürü, çocuğun ahlaki değerleri ve davranışları şekillendirir. Aile, çocuğa ahlaki değerlerin öğretildiği ilk ve en önemli yerdir. Çocuk, aile üyeleri arasındaki etkileşimler ve aile içindeki normlar sayesinde ahlaki değerleri ve sosyal normları öğrenir.
Aile, çocuğun ilk sosyal deneyimlerini kazandığı yerdir. Çocukların gelişiminde aile yol gösterici ve kuralları öğretici rol oynar. Çocuğun doğru ve yanlışı öğrenmesinde, cinsel kimliğini kazanmasında, davranışlarını kontrol etmesinde, ailenin rolü çok büyüktür.
Aile ortamı, çocukların sosyalleşmesini, öğrenme, bağımsızlık, başkaları ile geçinme kuralların önemini kavrama gibi yeteneklerini önemli ölçüde etkiler. Ayrıca, okulda başarı ve özgüven duygusu üzerinde de etkileri vardır. Sosyalleşme ailenin en önemli görevlerinden biridir.
Ahlaki olgunluğun gelişimini etkileyen biyolojik faktörleri, kalıtım ve çevre, bedensel gelişim, devimsel gelişim, cinsiyet ve zekâ kavramları çerçevesinde ele alınır.
İlgili 26 soru bulundu
Freud, ahlak ve kişilik gelişimini duygusal ve güdüsel bir süreç olarak ele almış ve ahlaki gelişimi, id, ego ve süperego arasındaki denge ilişkilerine bağlamıştır.
Ahlaki gelişim evreleri gelenek öncesi dönem, geleneksel dönem, gelenek sonrası dönem şeklindedir.
Aile, çocuğun karakterini şekillendirme ve toplumda yer almayı öğrenmesi sürecinde önemli bir rol oynar. Çocuğun kişilik ve kimlik gelişimine katkı sağlar. Aileler, çocuklarının eğitim süreçlerini destekleme ve akademik başarıyı teşvik eder. Çocukların öğrenme ve hedeflerine ulaşma gücünü destekler.
Aile; kan bağlılığı, evlilik ve diğer yasal yollardan, aralarında akrabalık ilişkisi bulunan ve çoğunlukla aynı evde yaşayan bireylerden oluşan; bireylerin psikolojik, cinsel, sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarının karşılandığı, topluma uyum ve katılımların sağlandığı ve düzenlendiği temel bir birimdir.
Çocukların biyolojik bakımdan olduğu gibi, psikolojik bakımdan da korunması ve yetiştirilmesi, sevgi, saygı ve sığınma gibi psikolojik gereksinimlerinin doyurulması ailenin temel işlevlerindendir. Aile üyelerini duygusal bağlarla birbirine bağlar.
Çocuğun düşünsel, sosyal-duygusal, cinsel-rol ve kimlik gelişimi üzerinde baba ile etkileşimin önemli rolü bulunur. Çocuğa annesi dışında bir ötekinin de olduğunu gösterir. Anne baba çocuk ilişkisi sağlam kurulamazsa dil gelişmez, dilin gelişmediği yerde zihin gelişmez, zihin gelişmezse de icat çıkmaz.
Güvenli bir aile ortamında büyüyen çocukla, aile içi şiddete maruz kalan bir çocuğun gelişim farklılıkları gözle görülebilmektedir. Çocuklarda sosyal anksiyete, özgüvensizlik, güvenli bağlanma sorunları, bilişsel açıdan problemler ve buna bağlı olarak akademik başarıda düşüş görülebilir.
Etkin bir baba rolü çocukların her türlü gelişimlerine olumlu etki eder. Ahlak ve inanç sistemine dair değerler, çocuğun otorite ile olan ilişkisi baba üzerinden şekillenir. Özgüven, akademik başarı, sorumluluk, aidiyet duygusu, cinsel kimlik oluşumu ve başka birçok değerin kazanılmasında babalar kilit rolü oynar.
Ahlak gelişimi, bireyin toplumun değer yargılarını benimseyerek içinde bulunduğu çevreye uyumunu ve kendi ilke ve değer yargılarını oluşturmasını amaçlayan bir süreç olarak tanımlanır. Ahlak gelişimi, topluma nasıl davranılması gerektiğinin farkında olmaktır.
Ahlak insanın özellikleri ve huylarının bütünüdür. Ahlaklı olmak, İnsanın güzel, doğru ve iyi davranışlarda bulunması, çirkin yanlış ve kötü davranışlardan uzak olmasıdır. İnsanların güzel ahlak sahibi olması dinimizin temel amacıdır. İslam dininin ahlak prensipleri en son, en güzel, en yüce ahlaki prensiplerdir.
İslam'a göre ahlak, hem dinin bir parçasını oluşturur hem de ondan ciddi bir şekilde etkilenir. Bu sebeple ahlakın, dinden bağımsız olarak düşünülme- si mümkün değildir. Ancak dindarlık ile ahlak arasındaki ilişki, insanın her zaman görmek istediği, fakat bazen göremediği olumsuz bir şekilde ortaya çıkabilmektedir.
Ailenin evrensel işlevleri; Murdock (1949),tüm toplumlarda ailenin 4 temel işlevi olduğundan söz eder. Cinsel, • Ekonomik, • Eğitimsel ve • Çoğalma Parsons (1955)' a göre ise ailenin; Çocuğun sosyalleşmesinin sağlanması ve • Yetişkinlerin kişiliklerindeki dengenin oluşması olmak üzere 2 temel işlevi vardır.
Ailenin Önemi: Destek ve Güvence: Aile, bireylerin güvende hissetmelerini ve bir destek ağına sahip olmalarını sağlar. Aile üyeleri birbirlerine moral verir, yardım eder ve güçlü bir dayanışma duygusu geliştirirler. Eğitim ve Değerler: Aile, bireylere temel değerleri, ahlaki kuralları ve yaşam becerilerini öğretir.
Aile, bir sosyalleşme aracı olarak, bireylerin toplumsallaşmasını ve dönüşümünü sağlayan bir kurumdur. Aile kurumu, içinde yetişen bireyleri çok yönlü olarak eğiterek, temel olarak sevgiyle yerine getirir. Sosyalleşme konusunda etkin rol modeli olarak anne, baba ve diğer aile fertleri ön plana çıkar.
Aile yaşamında önemli olan sevgi, saygı, güven sadakat, fedakârlık gibi aile değerleri, dinlerin de tavsiye ettiği ve aile hayatındaki önemini vurguladığı değerlerdir. Din, faydalı aile davranışları ve olumlu aile yaşamını destekleyen bir inanç sistemi sağlar.
Aile toplumun temel taşıdır. Toplumun aile yapısı ne kadar sağlam olursa, o toplum da o kadar güçlü olur. Uyumlu bir ortamda büyüyen ve gelişen çocuk, sağlıklı ve güçlü bir insan olarak topluma katılır. Bu da toplumun sağlam ve güçlü olmasına katkı sağlar.
Toplumlar için aile kurumunu vazgeçilmez kılan; sahip olduğu koruyucu, önleyici, destekleyici ve eğitici gücüdür. Aile, çocukların bakımı ve yetiştirilmesi, yeni kuşaklara kültürel kimliğin ve değerlerin kazandırılması, tarihsel ve toplumsal bilincin aktarılmasında birey ve toplum arasında bir köprüdür.
Ahlaki gelişim üzerinde aile, arkadaşlar, okul, öğretmen ve sosyal çevre gibi pek çok faktör etkili olmaktadır. Bebeklikten çocukluğa, ergenliğe ve yetişkinliğe kadar, bir çocuğun çevredeki insanlarla etkileşim şekli, ahlaki gelişim düzeyini göstermektedir (Uzoka ve Njoku, 2015).
Kolhberg'in ahlak gelişimi kuramı, Piaget'nin kuramının yeniden incelenmesi, yeniden adlandırılmasıdır. Kohlberg de Piaget gibi çocuk ve yetişkinlerin belirli durumlarda davranışları nasıl yorumladıklarını incelemiştir.
Çocuğun bilişsel gelişimine bağlı olarak arkadaş çevresiyle olan sosyal etkileşimi çerçevesinde gerçekleşmektedir. Çocuğun ahlak konusundaki akıl yürütmeleri anne-baba ya da toplumun yansıttıklarının bir yansıması değil, çocuğun bilişsel gelişim düzeyinin yansımasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri