Tımar sistemi, Osmanlı İmparatorluğunda yaklaşık 480 yıl boyunca uyguladığı vergi ve arazi(tarla, toprak) işleme sistemiydi. Elinizdeki toprağın değeri yüzbin akçeden az ise ona ''Has'' denilirdi. ''Zeamet” ise yüz ile ikiyüz bin akçe değerindeki toprakları kapsayan dirlik türüne verilen isimdi.
Tımar sistemi, Osmanlı'da devlet adına çalışan askerler ve memurlara hizmetleri karşılığında maaş vermek yerine, toprak tahsis etmek üzerine kurulu bir sistemdir. Kimi kaynaklarca Orta çağ İslam geleneğine, kimi kaynaklarca ise eski Hitit kültürüne dayandırılan sistemin, eski ismi İkta'dır.
Tımar sistemi Osmanlı'da ağırlıklı olarak, merkezden denetlenen büyük bir sipahi gücü besleyerek padişahın ordusuna asker sağlamak için geliştirilmiştir.
Feodalizm kelimesi, Latince feodum (tımar) ile taşınabilir değerli mal anlamına gelen Latin kökenli bir kelimeden türetilmiştir. Feodal toplumun siyasi örgütlenişi, koruyan-korunan (süzeren-vassal) ilişkisine dayanan hiyerarşik bir örgütleniştir. Merkezî otorite zayıftır, yerellik görülür.
İlgili 41 soru bulundu
Tımar sistemi kapsamında Osmanlı, devlet görevlilerine kamu arazilerini tahsis etmekte ve karşılığında onlardan bu toprakları işlemesini ve topraklarından elde ettikleri yıllık gelir oranına göre sefer öncesi ordunun asker ihtiyacını karşılamasını beklemektedir (Acun, 2009).
Tımar sistemine toprağa dayalı olması sebebiyle göçebe yaşayan Türkmenler yerleşik hayata geçmektedir. Periyodik süreçlerle vergiler düzenli bir şekilde toplanmaktadır. Tımar sistemi ile ordunun asker ihtiyacı ve giderleri karşılanmaktadır. Ülkenin bayındır hâle gelmesini ve arazilerden daha fazla fayda sağlanmaktadır.
İltizam, Osmanlı devlet gelirlerinin bir bölümünün belli bir bedel karşılığında devlet tarafından kişilere devredilerek toplanması yöntemi.
Tımar: Yıllık geliri 3.000-20.000 akçe olan arazilerdir. Tımarlar da veriliş tarzlarına göre üçe ayrılır: Mustahfaz tımarı , eĢkinci tımarı , hizmet tımarı .
Feodalitenin ortaya çıkması Roma imparatorluğunun yıkılmasından sonrasına dayanır. Asıl başlangıç ise Kavimler Göçü olarak kabul edilir. Bunun yanında Roma imparatorluğunun yıkılmasıyla birlikte, yeni bir düzen arayışına giren insanlar, küçük feodal yapılarla tekrar bir araya gelmişlerdir.
Tımar Sistemi Hangi Padişah Döneminde Kuruldu? Tımar sistemi konusunda oldukça eski kayıtlar mevcuttur. Bu sistemi Osmanlı devlet teşkilatı içerisinde ilk defa uygulayan padişah Orhan Bey'dir.
Tımarlı sipahilerin temel vazifesi savaş zamanında savaşa katılmak, barış zamanında bulundukları bölgenin güvenliğini sağlamak ve Tımar sistemine göre tımarı dahilindeki halktan vergi toplayarak bununla hem kendini geçindirmek, hem de tımarının büyüklüğüne göre asker yetiştirmekti.
Tımar sistemi ile devlet mülkiyeti (rakabe) altındaki topraklar, kullanım hakkına sahip köylüler tarafından, devlet memuru olan ve maaşlarını tımarların gelirlerinden alan sipahilerin gözetiminde işletilmektedir (Güneş ve Sarı, 2005: 74).
Tımar sahipleri yıllık gelirlerinin ilk 3 bin akçesini kendi geçimleri için ayırırlardı. Buna "Kılıç Hakkı" denirdi. Geri kalan gelirin her 3 bin akçesi için de tam teçhizatlı 1 adet atlı asker yetiştirmek ve gerektiğinde bunlarla birlikte savaşa katılmak zorundaydılar.
Sipahi bir reaya kızıyla evlenebilir ve eşini askeri sınıfının bir üyesi yapar ancak sipahinin erken ölümüyle dul kalan kadının reaya ile yapacağı bir evlilik artık askeri sınıftan sayılmamasına neden olacaktır.
Tımar sistemi, ikta sisteminin Osmanlı'daki adıdır. İkinci ve asıl farklılık ise; ikta sisteminde elde edilen gelirin toprak sahiplerine, tımar sisteminde ise elde edilen gelirin devlete ve askerlere verilmesidir.
İltizam usulü, mukataaların belli bir bedel karşılığında özel teşebbüs tarafından işletilmesidir. Tımar sisteminin bozulma sürecinde tımar toprakları da iltizam usulü ile işletilmeye başlanmıştır. Mukataaların iltizama verilmesi açık arttırma ile yapılmakta ve çoğunlukla üçer yılık süreler için yapılmaktaydı.
Tımarlı sipahiler genel olarak göçebe savaşçı sisteminin yerleşik hayat düzenine uyarlanmasıyla doğmuştur. Dirlik ve sipahilik adını alan bu askeri sınıf, Büyük Selçuklu ordusunun da temelini oluşturmuştur.
Mültezim, Osmanlı toprak sisteminde açık artırma usulüyle, belirli eyaletleri (Özellikle merkezden uzak olanları) kiraya vermeye iltizam, iltizam sahibi olan kişiye de mültezim denirdi. Bu yolla elde edilen para doğrudan devlet kasasına giderdi.
Mukataa, devlete ait bir kısım vergi ve resimlerin belirli bir meblağ karşılığında iltizama verilmesi anlamından zamanla “iltizamın konusu olan vergi birimi” anlamına doğru kaymıştır.
İltizam Sisteminde, vergiler bir ücret karşılığında devredilerek toplanıyordu. Bu sistem ile devletin toplamakta zorlandığı vergilerin daha kısa sürelerde toplanması hedeflenmiştir. Malikane sistemi, İltizam Sistemi ile halka devredilen arazilerin yaşam boyunca kişilerde kalmasına izin veren sistemin adıdır.
devlet görevlisi ve askerlere, görevleri ve hizmetleri karşılığı imparatorluğa ait devlet topraklarından vergi toplama yetkisinin verilmesidir. devlet toprağının görevli veya askere tahsisidir.
Has, zeamet gibi dirlikler subaşı, çeribaşı gibi üst düzey bürokratlara belirli süre ile verilmesine serbest tımar denilmişti. İkinci ise tımar sahibinin bâd-ı hevâ gibi vergileri alamadığı dirliklere serbest olmayan tımarlar denilmişti.
Tımarlı sipahilerin ortadan kalkmalarının sebeplerinden biri de para değerinin büyük ölçüde düştüğü bir dönemde, devlet tımar sahip lerinin toplamış olduğu vergiyi aynı seviyede tutmuş olması idi. Buna mukabil, devlet kendi almış olduğu vergileri artırmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri