Araçta bulunan supapların normalden daha gevşek ya da daha sıkı olması aracın LPG'yi çok yakmasına neden olacaktır. LPG sistemi ile çalışan bir araçta su azalması oluyorsa ya da araç yağ yakıyorsa bu durum aracın motorunda bir sorun olduğunu ve motorda bir sorun olması da LPG'nin çok yanmasına neden olacaktır.
-Programsal olarak ayarlarının ya çok kısık ya çok açık olmasından dolayı fazla yakar. -Bunun yanında regülatör arızalarından dolayı araç fazla yakar. -Ayrıca enjektör bozuk ise fazla yakmaya sebep olabilir. -Otogaz nedeniyle fazla yakmanın bir sebebi de araçta bulunan sızdırmalar ve kaçaklarıdır.
Tofaşın motorları yakıt olarak verimsiz arkadan itişinde buna etkisi çok yakıt olarak tofaş sizi üzer samara,favorit tarzı bir araç bakın derim. Kullanılan şehre bağlı olarak LPG'de 13 litreye yakın yakar. Benzinde de 9-10 litre civarı yakar. Daha sakin trafiksiz şehirlerde bu değerler düşer.
LPG Ayarı Kötü İse;
Yakıt tüketimi fazla olur. Tekleme olabilir. Boğulma olabilir. Silkeleme olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
-1 litre benzinle 14.7 km yol kat edilirken, - 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir. Bu hesaba göre 1 litre benzinle, LPG'ye oranla 3.34 kilometre daha fazla yol almak mümkün olabilmektedir. (Hesaplamalarda, benzin için 6.8 lt/100 km, LPG otogaz için 8.8 lt/100 km tüketim kabul edilmiştir.
Genel olarak, LPG ile çalışan bir araç 100 km yol yaptığında yaklaşık 5-8 litre LPG tüketebilir.
Karbüratörde arıza olduğunda çiğ yakıt atma ve egzoz patlamaları da görülebilir. Bunların nedeni ise hava yakıt karışımının oranından kaynaklıdır. Karışan maddelerin birbirine oransızlığı sonucunda görülür. Ayrıca karbüratörde bir sorunu olan araçlarda, araç hareket etmeye başlayınca devirlenmede zorlanır.
Bozuk bir lpg kalibrasyonu; en belirgin şekilde sabah benzinle olan ilk çalışmada sorunlara sebep olur. Araç, çalışır ancak rölanti düşüktür, stop etme meyillidir. gaz yemez yada geç tepki verir, stop eder. Tekrar edilen marş düzgündür ancak motor ısınıp lpg'ye geçene kadar bu şekilde devam eder.
hayır bozulmaz. Göksenin Arda bunu beğendi.
Dostum genelde 1 lt lpg ile şehiriçi 9-10 gider. Yani 100 kmde 10 lt lpg yakar genelde araçlar. bu kullanım tarzına ve trafiğin yoğunluğuna göre değişir. 1 lt lpg ile 12 km güzel bir değer.
Şehir içi en fazla 8 km.
100 kilometre yolda kaç litre motorin yaktığı yaklaşık olarak 4 ya da 5 litredir. 100 kilometre yolda kaç litre mazot yaktığı yaklaşık olarak 4 ya da 5 litredir. 100 kilometre yolda kaç litre LPG yaktığı yaklaşık olarak 10 litredir.
2000-3500 arası en verimli devirlerdir. saygılar. fakat aracı doğru devirde kullanmak ve ekonomik tüketimi yakalamak konusunu direk lpg li araçla sınırlandırmamalıyız.
Belirli kilometrelerde olan araçları takip edip, bakımlarını yaptırtabilirsiniz. Aracın gaz beynine kaloriferden sıcak su az geliyorsa, manifold zarar gördüyseveya araç hararet yapıyorsa, araç çekişten düşer. Karbüratör kelebeğinin hava alması ve lpg beyninin tam ısınmaması da, aracın çekişinin düşmesinde etkili olur.
Nekadar tartışılırsa tartışılsın boşta az yakar. 1- Boştayken araba sadece ronaltide tükettiği yakıtı yakar. O da arabaya göre değişmekle birlikte saatte 0,7 litre civarıdır.
LPG ayarının bozuk olması halinde araçta bir takım olumsuzluklar meydana gelir. Bunlardan en önemlisi yakıt tüketiminde ki artış ve sonrasında ise yakıt kokusudur. LPG ayarı bozuk olan araçlarda yakıt verimli yanmadığından dolayı gaz kokusu oluşur.
AFR ayarı yapılmamış araçlardaki semptomlar nelerdir? AFR kalibrasyonu yanlış yapılmış LPG kiti, rampalarda güç düşüklüğü, tekleme, silkeleme, stop etme gibi sorunlara neden olur. Aracın fakir karışımda çalışmasından kaynaklanabilecek hararet ve sübap yakma problemleri ortadan kalkar.
OTOGAZ beyni üzerindeki hava ve gaz ayarı iyi yapılmamışsa çekmeme problemi görülebilir. LPG DE hem de benzinde düşer. Aracın motorunda problem var ise çekişe etki edebilir. OTOGAZ beynine gelen kalorifer suyu yetersiz veya sıcaklığı düşük olabilir.
Buharlaşan benzin ve hava karışımı silindirlerdeki bujilerden çıkan kıvılcım sayesinde ateşlenir. Emilen hava ve havayla karışacak benzinin oranı karbüratörün bağlı olduğu otomatik sistemler sayesinde ayarlanır. Bu motorlarda karbüratörün arızalanması durumunda, motora benzin gitmez ve araç çalışmaz.
Motosikletin Karbüratörüne Pislik Gelirse Ne Olur? Motosiklette pislikler yakılmayan benzin pistonun üzerinde birikmektedir. Bu pislikler; motor sıkıştırma ve ateşleme düzenini bozduğu için silkelenme olur. Motorun çekişi düşer ve rölantisi de düşerek stop eder.
Yakıt filtresine girecek su donarak aracın çalışması zorlaşır. Karbüratörün içerisinde bulunan toz ve Tortu araç da yakıt sarfiyatını artırır. Bunu önlemek için karbüratör temizliği yapılmalıdır.
Performans düşüklüğüne yol açabilen LPG, aynı zamanda kuru yakıt olduğu için ilk birkaç dakika benzin ile çalışma ihtiyacı hissediyor. Kış aylarında birkaç kilometre benzin harcadıktan sonra gaz ile çalışan LPG maliyetinizi biraz artırabiliyor.
LPG her zaman benzine kıyasla daha ekonomiktir. Her ne kadar LPG'li araçların yakıt tüketimi % 20 kadar fazla olsa da, litre fiyat bakımından yapılan hesaplarda LPG'nin çok daha ekonomik olduğu görülmüştür.
Shell. Performansı oldukça iyi hatta en performanslı en iyi otogaz diyebiliriz. Menzil olarak 430km kadar fakat bazı istasyonlarından alınan LPG ile 440-450 arası gidilebiliyor. Sonuç olarak en çok tercih edilen lgp markası ve en iyi lpg olarak Shell otogaz tavsiye edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri