Dormant olmayan tohumlar eğer çimlenme için gerekli şartlar sağlanırsa çimlenirler. Bazı bitki türlerinin tohumları için su yeterlidir. Diğer bazı türlerde ışık, toprak şartları, sıcaklık dalgalanmaları gibi ilave faktörlerde önemlidir.
Çimlenmenin olabilmesi için; Tohum canlı ve çimlenme yeteneğine sahip olmalı, • Tohum uygun çevre koşullarına konulmalıdır (alınabilir su, uygun sıcaklık rejimi, oksijen ve bazen ışık temini), • Tohum içsel dinlenme durumundan çıkmış olmalıdır.
Tohumların çimlenmesi için su, sıcaklık ve oksijenin uygun değerlerde olması gerekir. Bunların dışında ışığın da bazı bitki tohumlarının çimlenmesinde önemli etkisi vardır.
Ayrıca tohumun çimlenme esnasında fotosentez yapmayacağı için fotosentez esnasında oksijene ve karbondioksite de ihtiyaç duymayacaktır.
Nem oranı %80-85 ve ısı 23-25 C arasında olan ortamlarda tohumlar daha çabuk filizlenir.
İlgili 36 soru bulundu
Tohum; Bitki çiçeklerinin dişi organlarının tozlanma ve döllenmesinden sonra meydana gelen, embriyo ve embriyo yedek besin maddesi bulunduran generatif üreme organına denir. Tohum çimlenmesi için su, nem ve sıcaklığın ideal seviyede olması gerekir. Aksi halde tohum uyku halinde kalır yani çimlenmez.
Ekeceğiniz bitki tohumunun çimlenme süresi değişiklik göstermektedir. Bu noktada tohumun bulunduğu sıcaklık ortamı çimlenmesinde önemli bir etkendir. Genel olarak bakıldığında, çimlenme sıcaklığı 19 derece olan tohum, 10-12 günde çimlenmeye başlayacaktır. Bu süre bazen daha kısa sürerken, bazen bir ayı bulabilir.
Bazı bitkilerin tohumları çimlenme faktörleri yanında, bünyelerine su alıp şiştikten sonra belli ışık yoğunluğu almak isterler. Bu gibi bitkilerde ışık çimlenmede uyarıcı ve hızlandırıcı etkide bulunur. Bazı bitki türlerinde ise, çimlenmenin normal seyredebilmesi için, ışıklı ya da ışıksız bir ortam gerekli olmaktadır.
Bir başka yöntem olarak, ekilmek üzere ayrılan tohumlar ıslak bir kağıt havlu veya pamuğun içerisinde bekletilebilir. Bu yöntemde tohumlar çimlendikten sonra toprağa ekilir. Toprağa ekilen tohumlar sulanıp üzeri nemi hapsedecek şekilde örtülmelidir.
Dormansi sayesinde uygun olmayan kış koşulları geçtikten sonra, tohumun çimlenmesi gerçekleşir. Böylece tohumlar ilkbaharda çimlenir. NOT: Bazı bitki tohumları, oksijen bulunmayan ya da çok az oksijen bulunan ortamlarda çimlenebilir. Örneğin çeltik tohumları oksijensiz ortamda çimlenebilir ama gelişemez.
İlk Yapraklar: Çimlenen bitki, genellikle ilk iki yaprağını açar. Bu yapraklar genellikle bitkinin yapraklarına embriyonun içinde bulunan besinleri kullanarak büyür. Kök Gelişimi: Bitki, toprak altında kök sistemini oluşturarak su ve mineralleri çeker.
Bazı bitkilerin tohumlarında dormansi (çimlenme engeli) bulunmakta ve tohumlar elverişli ortama (su, oksijen, sıcaklık ve bazı durumlarda ışık) rağmen çimlenememektedirler. Özellikle ılıman kuşaktaki ağaç türlerinin tohumlarında dormansi daha sıklıkta görülmektedir.
1-Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz. Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp nemli bir bez veya pamuk içerisinde yerleştiriniz. Pamuk veya bezin nemli olmasına dikkat ediniz. Tohum çatlaması oluştuktan sonra çıkan filize zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikiniz.
Tohumlar onları suda tohumları beklettiğimizde ya da ısı ve oksijen oranı doğru bir ortamda dinlendirdiğimizde uyanırlar. Tohum üzerindeki koruyucu kabuk çatlatır ve filize dönüşür. Bu işleme tohum çimlendirme veya filizlendirme denir.
Tohumların yarısının çimlendiği süreye çimlenme hızı, çimlenmenin durup artık görülmediği süre ise çimlenme gücü olarak belirlenmiştir.
Çiçek Tohumları Nasıl Sulanmalıdır? Çiçek tohumunu ilk ektikten sonra toprağını hafif nemlendirmeniz gerekmektedir. Ekim yapıldıktan sonra yapılan sulamanın asıl nedeni toprağın tohum etrafında bir bütün oluşmasını sağlamaktır.
Tohumu yerleştirmeden önce toprağı bolca sulayın ve toprağın bu suyu çekmesini bekleyin. Ardından tohumunuzu bu toprağa kök kısmı aşağıda olacak şekilde yerleştirip üzerini toprakla örtün. Aslında her tohum için ekim derinliği ve aralıkları farklılık gösterir.
Çimlendirme torfları, tohumun çimlenmesine ve sağlıklı ilk kök gelişimine yardımcı olmak için , ince elekten geçmiş, torflardır. Çimlenen tohumlar ilk gerçek yapraklarını verdiklerinde- ikinci çift- şaşırtılmalı, çimlendirme torfundan alınmalıdır.
Çoğu durumda, bitkilerin düzgün bir şekilde gelişmesi için karbondioksit gereklidir. Bazı bitki türlerinin daha fazlasına, bazılarının daha azına ihtiyacı vardır.
Tülbendi sürekli olarak nemli tutmanız gerekir. Bu süreçte tohumların kurumamasına da dikkat etmelisiniz. Tohumlar 3 ya da 5 gün içerisinde filiz vermeye başlar. Sonrasında filizler tohumların boyuna ulaşır ve tüketilmeye hazır hale gelir.
Birçok türün tohumları çimlenme için ışığa gereksinim duymaz. Bununla birlikte, tütün gibi bazı bitki türlerinin tohumları çimlenme için ışığa gereksinim duyar [84]. Tohum çimlenmesi, tohum kütlesindeki artış ile ışığa daha az bağımlı hale gelmektedir [82].
kadar fazla olursa o kadar iyidir. günde bir sulanmalıdır, toprağı daima nemli olmalıdır.
Işık Gereksinimi: Işık, bazı bitki türleri için çimlenme sürecinin bir parçasıdır. Bu bitkiler ışığa duyarlıdır ve ışığın varlığı çimlenme sürecini başlatır. Karanlık Gereksinimi: Bazı bitkiler ise karanlık gerektirir. Bu tür bitkilerin tohumları karanlık koşullarda çimlenir.
Çim tohumları mevsim olarak genelde Nisan, Mayıs yada Eylül, Ekim aylarında ekilmelidir. Bu aylarda yapacağınız ekim işlemi diğer aylara nazaran son derece faydalı olacaktır. Yaz dönemlerinde çim ekim işlemini yapmaya kalkışmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri