Çiçek tohumunu ilk ektikten sonra toprağını hafif nemlendirmeniz gerekmektedir. Ekim yapıldıktan sonra yapılan sulamanın asıl nedeni toprağın tohum etrafında bir bütün oluşmasını sağlamaktır. Bu nedenle toprak kurumadan toprağı nemlendirmeniz gerekmektedir.
kadar fazla olursa o kadar iyidir. günde bir sulanmalıdır, toprağı daima nemli olmalıdır.
Önemli faktörler su, , güneş ve çiçeğin düzenli olarak bakılmalıdır. (Çiçeğin dalı kırılabilir bu yüzden düzenli olarak bakılmalıdır.) ❝Tohumların çok sulanması tohumun büyümemesine veya daha fazlasına yol açabilir. Bu yüzden düzenli olarak su verilmeli, 1 haftada ortalama olarak 3 veya 2 kez su verilebilir.
Evde tohum çimlendirmede dikkat etmeniz gereken şey, tohum toprağa ekildikten sonra saksının üzerini bezle ya da naylon bir poşetle kapatmaktır. Sera etkisi yaratan bu yöntem, nem kaybını azaltacak ve tohumlar daha çabuk çimlenecektir. Bu durumda nem, tohumlar için son derece önemlidir.
TOHUM NE KADAR SÜREDE ÇİMLENİR? Tohumlarınızı çimlendirmeniz uygun koşullar altında en az 3 gün sürer. Ancak tohumun cinsine göre bu süre 5 günü de bulabilir. Tüm aşamalara dikkat etmeniz ve uygun bir ortamda muhafaza etmeniz çimlenme süresi üzerinde son derece etkilidir.
İlgili 43 soru bulundu
Tohumlar belirli bir süre bazik suda veya ılık suda bekletilebilir. Böylelikle tohumları şişirip dış kabuklarını yumuşatarak çimlenmelerini hızlandırmış oluruz. Islatma işlemini nemli bir bez içinde bekleterek de yapabiliriz. Tohumlar ekilmeden önce, ıslatma-kurutma uygulaması da yapılabilir.
En hızlı çimlenen tohumlar , lahana ailesindeki her şeyi içerir; bok choi, brokoli, lahana, karnabahar vb. ve marul. En yavaş çimlenen tohumlar biber, patlıcan, rezene, kereviz olup 5 gün sürebilir. Domates, pancar, pazı, kabak, soğan gibi geri kalanı yaklaşık 3 gün sürecektir.
Dikim büyüklüğüne gelen fideler sökülmeden bir gün önce bol su ile sulanmalıdır. Bu sulama, söküm sırasında kökte meydana gelebilecek hasarları azaltır. Normal şartlarda tohum ekiminden 45-50 gün sonra fideler dikim büyüklüğüne ulaşırlar.
Fidelere 4/15 gübresi verirseniz fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacak daha dayanıklı verimi yüksek bir fide elde etmiş olacaksınız.
Tohum kabuğu yumuşadıkça ve protoplazma sulandıkça, çoklukla tohum şişer ve bazen kabuğu çatlatır. Suyun alınmasını, enzim faaliyetinin ve oksijen alımıyla ölçülen solunumun artışı izler. Bu faaliyetlerden sonra hücreler büyür ve kökçük tohum kabuğundan çıkar.
Yapmanız gereken şey bir bardağa su koymak. Çimlendirmek istediğiniz tohumları bu suya koymak. Birkaç saat sonra dibe çöken tohumlar kaliteli, yüzen tohumlar eski, çürük veya boştur.
Kuru tarım alanlarında kışlık ekimlerde tohumun, çim kını uzunluğuna bağlı olarak, mümkün olduğu kadar derine ekilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu şekilde, çim köklerinin toprağın alt tabakalarında bulunan nemli tabakaya daha kısa sürede ulaşması sağlanmaktadır.
Tohumları ekmeden önce, bir gece ılık suda bekletirseniz, çok daha erken çimlenmelerini sağlarsınız. Tohum ekim işlemi tamamlanır tamamlanmaz, ilk sulama işlemi yapılmalıdır.
Tohumlar düşük sıcaklık ve düşük oransal nemde 2 seneden 10 seneye kadar saklanabilmektedir. Tohum nemi: Tohum nemindeki %5-14 arasındaki her %1'lik artış tohum depolama ömrünü 2 katı kadar azaltır.
Çimlenmenin olabilmesi için; Tohum canlı ve çimlenme yeteneğine sahip olmalı, • Tohum uygun çevre koşullarına konulmalıdır (alınabilir su, uygun sıcaklık rejimi, oksijen ve bazen ışık temini), • Tohum içsel dinlenme durumundan çıkmış olmalıdır.
Bitki uzmanları "İlkbahar ve sonbaharda, sabahın erken saatlerinde sulayın, ancak yazın tam güneşte sulama yapmak bitkilerin yanmasına neden olabileceğinden akşama kadar beklemek en iyisidir" dedi.
4- Dikimden hemen sonra can suyu verilmeli, toprak derinlemesine sulanmalıdır. Aynı şekilde saksılar gerekirse su dolu tepsilere oturtulmalı, toprak suyunu çektikten sonra tepsilerden alınarak fazla suyun süzülmesine izin verilmelidir.
Bu yapıldığı takdirde domates fidesi daha kolay ve daha rahat bir şekilde büyür. Bu işlemler toprağa ekildikten sonra da uygulanması gereken işlemler olarak bilinir. Fide ekildikten sonra yapılması gereken en önemli şey bunu sulamak olarak bilinir. Haftada 1 ila 2 gün sulama işlemi yapılması gerekir.
Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
Şaşırtma zamanı ilk yaprakların tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel duruma geldikleri zaman en uygun zamandır. Bu dönem çimlenmeden 10-14 gün sonradır.
Tohumlar düşük sıcaklık ve düşük oransal nemde 2-2.5 sene saklanabilmektedir. Tohum nemi: Tohum nemindeki %5-14 arasındaki her %1'lik artış tohum depolama ömrünü 2 katı kadar azaltır.
Cevap: Evet, tohumlar karanlıkta da çimlenir. Çimlenme olayının gerçekleşmesi için ışığa gerek yoktur.
· Tohumlar hastalıklı veya böceklidir. · Tohumlar ekildikten sonra sürekli yağmurlardan dolayı toprak içinde çürümüşlerdir. · Tohumlar ekildikten sonra sürekli yağmurlardan toprağın üst tabakası kaymak bağlamışsa, çimlenen bazı sebze tohumları bu yüzden toprağı delip yüzüne çıkamazlar. Mesela bamyada olduğu gibi.
Nemli bir bez veya su içinde 3 gün içinde tohumunuz çimlenecektir. Bahçede, tarlada salatalık yetiştirecekseniz, bir gün önceden suda beklettiğiniz tohumlar 8-10 gün içinde çimlenecektir.
Hangi Bahçe Bitkileri Tohumla Çoğaltılır? Tohumla çoğaltma en ucuz ve kolay çoğaltma yöntemidir. Kalıtsal yapıları homozigot olan çeşitler tohumla çoğaltılabilir. Eşeysiz olarak çoğaltılabilen patates, enginar, sarımsak ve nane gibi türlerin dışındaki tüm diğer sebze ve çiçek türleri tohumla çoğaltılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri