Polen tüpünün ucu,tohum taslağının mikropil adı verilen bölgesine ulaştığında patlar ve sperm çekirdekleri embriyo kesesine geçer. Döllenmiş yumurta hücresi ve çevresindeki hücreler bölünüp çoğalarak tohumu oluştururlar. Tohumun etrafının yumurtalıkla çevrilmesi sonucu meyve oluşur.
Botanikçilere göre meyve, bitkinin ovaryumunun olgunlaşmış halidir yani bitkinin üremesi amacıyla, çiçeğin değişime uğramasıyla oluşmuş ve tohumları (çekirdek vs.) taşıyan bir yapıdır.
》Tohum : meyvenin olgunlaşmamış halidir.
Örneğin çilek, dut, böğürtlen gibi meyveler küme meyvelerdir. Çift döllenmeden sonra tohum taslağının olgunlaşıp farklılaşması ile oluşan yapıya tohum denir. Tohumlu bitkilerin üreme ve yayılmasını sağlayan yapıdır. Tohum, bitkinin türüne göre değişen oranlarda protein, yağ, nişasta vb. depolar.
Gövde. Ancak çiçekli bitkilerde tohum çiçekte oluşur. Ancak biraz daha ayrıntılı verirsek çiçeğin içindeki dışı organda oluşur.
İlgili 40 soru bulundu
Tohum, döllenmeden sonra tohum taslağının gelişmesiyle meydana gelir.
Mutfak terminolojisinde, meyve genellikle herhangi bir tatlı tadı olan bitki parçasıdır ve sebze, herhangi bir tuzlu veya daha az tatlı bitki ürünüdür. Bununla birlikte, botanikte bir meyve, tohum içeren olgunlaşmış yumurtalık veya karpeldir, örneğin fındık bir meyve türüdür, tohum değildir.
Dişi organın yapısındaki yumurtalık da gelişip etlenerek, meyveyi meydana getirir. Tohum ve tohumu çevreleyen kısımların hepsine birden meyve denir. ovaryumlardan meydana gelir.
Çimlenme, tohumda bulunan embriyonun uygun şartlar bulunca gelişerek ana bitkiye benzer bitkiyi vermek üzere tohumdan çıkarak serbest hale geçmesine denir.
İlk olarak Orta Asya'da kültüre alınmış olan armut ve elma ağaçlarını Avrupa'ya İskender İran'dan getirdi. Üzüm kıtaların birbirinden ayrılmasından önce ortaya çıkmıştı. Kuzey yarımkürede tersiyer dönemde üzüm vardı. Bugünün önemli meyve türleri tarih öncesi çağlardan itibaren insan göçleriyle taşındı.
Bitkilerde tohum ve meyve oluşumunu sağlayan yapı aşağıdakilerden hangisidir ? → Cevabımız "çiçek" olacaktır.
Çiçeklenme döneminde baba bitkiden alınan çiçek tozları (polenleri) ile arıların, rüzgarın doğada yaptığı gibi insan eliyle ana bitki çiçeklerine sürülerek tozlama yapılır ve domates, biber gibi meyveler olgunlaştığında tohumları çıkarılır, kurutulur, paketlenir ve hibrit tohum olarak pazara sunulur.
Çiçekler bitkinin üreme organlarıdır. Tozlanma ve döllenme meydana gelince meyve ve tohum oluştururlar. denir.Yalnız erkek veya dişi organı olan çiçeklere 'kusurlu' çiçekler denir.
MEYVE AĞAÇLARINDA ÇİÇEK TOMURCUĞU OLUŞUMU
Çiçek tomurcuklarının oluşumu ile ürün her zaman için garanti edilmiş sayılamaz, yani çiçeklerin normal olarak oluşmuş olmalarına karşılık ağaçlardan meyve alınmayabilir.
Tek bir ağaç, kendi kendine, farklı çiçeklenme zamanları gibi uyarlamalara dayanarak hem erkek hem de dişi çiçekler üretebilir. Eğer ortam uygunsa bir-iki ağaçtan kısa sürede bir orman oluşabilir çünkü birbirlerini veya kendilerini polenleyebilirler. Oysa meyve veren ağaçlar, tozlaşma yolu ile çoğalır.
Meyvelerin iki avantajı vardır: Dış faktörlere karşı tohumları (bitki yavrularını) korurlar ve tohumların saçılmasını sağlayacak otçulları (insan gibi) üzerine çekerler! Yani meyveler, tam da evrimsel sürece uygun bir şekilde, "avcı-toplayıcılar için" değil, meyvenin ta kendisine avantaj sağladığı için evrimleşmiştir!
Tohumları suda tohumları beklettiğiniz zaman oksijen ya da ısı oranı doğru olan bir ortamda dinlendirdiğiniz zaman uyanırlar. Tohum üzerinde bulunan koruyucu kabuğu çatlatır ve daha sonra filize dönüşür. Bu işleme tohum filizlendirme ya da çimlendirme denir.
Tohumlu bitkiler aktif ve pasif olmak üzere iki şekilde yayılırlar. Aktif yayılma (otokori): Bitkiden oluşan tohumun yine aynı bitkinin kendi olanaklarını kullanarak yere düşüp etrafa yayılması ile olur. Pasif yayılma (allokori): Tohumların taşıyıcılar tarafından başka yere götürülmesi ile olur.
Tohumu yerleştirmeden önce toprağı bolca sulayın ve toprağın bu suyu çekmesini bekleyin. Ardından tohumunuzu bu toprağa kök kısmı aşağıda olacak şekilde yerleştirip üzerini toprakla örtün. Aslında her tohum için ekim derinliği ve aralıkları farklılık gösterir.
Bitkilerin Yaşam Döngüsü Aşamaları
Aşamaları tozlaşma, döllenme, zigot oluşumu, embriyo oluşumu, tohum oluşumu, çimlenme ve bitki oluşumu olarak tanımlanmaktadır.
Tohum, bir bitkide çok sayıda üretilir. Tohumların ekilme işlemi genelde toprağa gelişigüzel serpme şeklindedir. Çekirdek ise, yine bitkilerde üreme için Allah (c.c)'ın yaratmış olduğu tanelerdir. Çekirdekler kabukludur hatta kabukları kalın ve sağlamdır.
1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
İlk yöntem olan, kuru tohum toplamada, tohumlar bitki üzerinde kuruduktan sonra toplanır. Bunun için çiçek açtıktan sonra tohuma giden bitkilerin tohum taşıyan dalları kesilerek alınır, tohumlar sap ve samandan ayrılmak üzere dövülür ve son olarak da sap ve saman savrularak tohumdan ayrılır.
Domatesler botanik olarak meyve olarak tanımlanır çünkü bir çiçekten oluşurlar ve tohum içerirler. Yine de, çoğunlukla yemek pişirmede bir sebze gibi kullanılırlar.
Zeytin bir meyve türüdür. Zeytin yenilir, çekirdeği atılır. Atılan çekirdek zeytinin meyve olduğunu gösteren bir detaydır. Bu çekirdekler aynı zamanda tohumluk olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri