Evde ekeceğiniz tohumun hiçbir işlemden geçmemesi gerekir. Tohumların %80-85 olması ve ısının 23-25 derece olması, daha çabuk çimlenmesini sağlayacaktır. Bir kenara ayıracağınız tohumları kâğıt havlunun ya da pamuğun içine koyup, ıslak bir şekilde bekletebilirsiniz. Çimlenmeye başlayan tohumları toprağa ekin.
Çimlendirilecek olan tohumun daha önceden hiçbir işlemden geçirilmemiş olması gerekir. Nem oranı, %80-85 ve ısı 23-25 C arasında olan yerlerde tohumlar çok daha çabuk bir şekilde filizlenir. Bu sayede filizlendirme işlemini hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir ve emeğinizin karşılığını almaya başlayabilirsiniz.
En hızlı çimlenen tohumlar , lahana ailesindeki her şeyi içerir; bok choi, brokoli, lahana, karnabahar vb. ve marul. En yavaş çimlenen tohumlar biber, patlıcan, rezene, kereviz olup 5 gün sürebilir. Domates, pancar, pazı, kabak, soğan gibi geri kalanı yaklaşık 3 gün sürecektir.
Çimlenmenin olabilmesi için; Tohum canlı ve çimlenme yeteneğine sahip olmalı, • Tohum uygun çevre koşullarına konulmalıdır (alınabilir su, uygun sıcaklık rejimi, oksijen ve bazen ışık temini), • Tohum içsel dinlenme durumundan çıkmış olmalıdır.
Tohumları suya koyun ve tohum büyüklüğüne bağlı olarak 8-24 saat ön ıslatma işlemine devam edin. Varsa musluk suyu yerine filtrelenmiş su kullanmaya çalışın ve 24 saatten fazla suda kalmasına izin vermeyin. Tohum ıslatma süresi bittikten hemen sonra tohumların ekilmesi gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
kadar fazla olursa o kadar iyidir. günde bir sulanmalıdır, toprağı daima nemli olmalıdır.
Bazı tohumlar kolayca uyanırken, bazılarını uyandırmak güçleşir. Kabukların sert ve kalın olması, embriyonun (tohum taslağı) gelişmemiş olması, embriyonun uykuda olması (embriyonel dormansi) gibi sebeplerle bazı tohumlar daha zor çimlenir.
Çiçek tohumunu ilk ektikten sonra toprağını hafif nemlendirmeniz gerekmektedir. Ekim yapıldıktan sonra yapılan sulamanın asıl nedeni toprağın tohum etrafında bir bütün oluşmasını sağlamaktır. Bu nedenle toprak kurumadan toprağı nemlendirmeniz gerekmektedir.
Oksijenden mahrum kalan tohum çimlenemez ve bunun sonucunda bitkinizin yetişme durumu zorlaşır. Ev ortamında ya da bahçede ekeceğiniz tohumların daha iyi çimlenmesi için yeteri kadar güneş ve su ihtiyacını karşılamalıdır.
Cevap: Evet, tohumlar karanlıkta da çimlenir. Çimlenme olayının gerçekleşmesi için ışığa gerek yoktur.
TOHUM NE KADAR SÜREDE ÇİMLENİR? Tohumlarınızı çimlendirmeniz uygun koşullar altında en az 3 gün sürer. Ancak tohumun cinsine göre bu süre 5 günü de bulabilir. Tüm aşamalara dikkat etmeniz ve uygun bir ortamda muhafaza etmeniz çimlenme süresi üzerinde son derece etkilidir.
Fısfıs yardımıyla peçeteyi nemlendirin ve bir buzdolabı poşetinin içerisine hava almayacak şekilde koyun. Mümkün olduğunca sıcak bir ortamda tohumların filizlenmesini bekleyin. Filizlenme işlemi yaklaşık 10-15 gün sürebilir. Filizlenen tohumları, minik yapraklar üst kısımda olacak şekilde toprağa ekin.
Bitki tohumlarının çimlenme süresi türüne göre değişiklik gösterebilir. Bununla beraber tohumun bulunduğu ortamın ısısı gibi etmenler de çimlenmesinde önemli rol oynar. Çimlenme işlemi için uygun ortam sağlanırsa tohum, ısının 19 derecede olduğu bir ortamda 2 hafta içerisinde çimlenmeye başlar.
Dikim büyüklüğüne gelen fideler sökülmeden bir gün önce bol su ile sulanmalıdır. Bu sulama, söküm sırasında kökte meydana gelebilecek hasarları azaltır. Normal şartlarda tohum ekiminden 45-50 gün sonra fideler dikim büyüklüğüne ulaşırlar.
Kuru tarım alanlarında kışlık ekimlerde tohumun, çim kını uzunluğuna bağlı olarak, mümkün olduğu kadar derine ekilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu şekilde, çim köklerinin toprağın alt tabakalarında bulunan nemli tabakaya daha kısa sürede ulaşması sağlanmaktadır.
Çimlenme, mevcut ışığın miktarı ile kalitesinden ve tohumun onu algılama kapasitesinden etkilenmektedir (Vieira ve ark 2018). Bu açıdan değerlendirildiğinde küçük tohumlarda çimlenme için ışık gereksinimi oldukça önem kazanmaktadır (Oliveira & Garcia 2011).
Dormant tohumlar çimlenme için gerekli şartlar yeterli olmadığından çimlenemez. Dormant olmayan tohumlar eğer çimlenme için gerekli şartlar sağlanırsa çimlenirler. Bazı bitki türlerinin tohumları için su yeterlidir. Diğer bazı türlerde ışık, toprak şartları, sıcaklık dalgalanmaları gibi ilave faktörlerde önemlidir.
Bazı bitkilerin tohumları çimlenme faktörleri yanında, bünyelerine su alıp şiştikten sonra belli ışık yoğunluğu almak isterler. Bu gibi bitkilerde ışık çimlenmede uyarıcı ve hızlandırıcı etkide bulunur. Bazı bitki türlerinde ise, çimlenmenin normal seyredebilmesi için, ışıklı ya da ışıksız bir ortam gerekli olmaktadır.
Tohumlar düşük sıcaklık ve düşük oransal nemde 2 seneden 10 seneye kadar saklanabilmektedir. Tohum nemi: Tohum nemindeki %5-14 arasındaki her %1'lik artış tohum depolama ömrünü 2 katı kadar azaltır.
Marul gibi bazı tohumlar çimlenmek için ışığa ihtiyaç duyar ve toprak yüzeyinde durmalıdır, ancak yine de nemli toprakla iyi temas halinde olmalıdır. Tohumlarınızı ektikten sonra toprağı tekrar ıslatmak için bir sprey şişesi kullanın.
Yağmur damlaları veya aşırı sulama toprağa çarpar ve oyuklar açar. Aynı zamanda toprağı sıkıştırır. Çimin çıkarken zorlanmasına neden olur, toprağın hava almasına engel olur,çimlenme prosesini yavaşlatır.
Bazı bitkilerin tohumlarında dormansi (çimlenme engeli) bulunmakta ve tohumlar elverişli ortama (su, oksijen, sıcaklık ve bazı durumlarda ışık) rağmen çimlenememektedirler. Özellikle ılıman kuşaktaki ağaç türlerinin tohumlarında dormansi daha sıklıkta görülmektedir.
tohumun çimlenmesi için geçen süre.
Çimlenmede ilk aşama, tohumun çeşitli dokuları tarafından suyun absorpsiyonudur . Bunun sonucu olarak genellikle tohum hacminde büyüme görülür . Su içeriğinin yükselmesi tohum kabuğunda oksijen ve karbondioksit geçirgenliğinin olağanüstü artmasına neden olur .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri