İçindekiler: Çemen unu, sarımsak, karabiber, kırmızı biber, kimyon, y.bahar, tarçın, karanfil, koruyucu E211, renklendirici E110, tuz ve su. Buzdolabında saklayınız. Son tüketim tarihine kadar tazeliğini korur.
Çemen, çemen otu bitkisinin tohumlarının kurutulmasıyla elde edilir. Acımsı ve bol aromatik tattadır. Günümüzde en çok Kayseri'de pastırma imalatında, Tokat ve Yozgat ev mutfaklarında kahvaltılık ara öğün olarak, ayrıca Orta Doğu ve Hint mutfağında kullanılır.
Çemen otu tohumlarının kurutulup özenle ezilmesi ile üretilen Tokat Çemeni, tuzlu, baharatlı yapıya sahiptir. Ayrıca kahvaltı sofralarında da oldukça sık bir şekilde tercih edilmektedir.
patates ve etin yanında tüketilirse hardalı aratmaz. pastırma çemeni gibi kokusu terinizle doğaya karışır. yazın yenmesi tavsiye edilmez.
Çemen otunun mevsimi ve saklanması
Toz haline gelen çemen tohumları bir yıldan fazla saklanmamalıdır. Çemen tohumlarından elde edilen baharatı ise salça, zeytin yağı, sarımsak, biber ve kekik gibi baharatlarla karıştırılarak çemen sosu yapılır ve bu sos ışık almayan ortamda altı ay kadar saklanabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Çemen - Tokat
Sadece yöreye has bir çemen olup satışı çok hızlı halkın gerek kendi mutfağında gerekse hediyelik olarak Tokat dışına götürdüğü vazgeçilmez ekonomik yöresel bir üründür.
Östrojen hormonu ile benzer özellik gösteren çemen otu, su tutucu özelliği sayesinde kilo alımına yardımcı olabilir. İştah arttırıcı özeliği ile dikkat çeken çemen otu düzenli olarak kullanıldığında yemek yeme isteğini arttırır.
Çemen unu, su, tuz, kimyon, yeni bahar, kırmızı biber, karabiber, tarçın, karanfil ve sarımsak içeren bir macun. Ekmeğe sürülüp yenildiği gibi madımak, yer pancarı, ıspanak gibi yeşilliklerin içine katıldığında yemeklerin lezzetine lezzet katar.
Çemen temelde salçanın içine birkaç çeşit baharat, zeytinyağı, sarımsak ve dövülmüş ceviz eklenmesiyle elde edilen bir sos. Bu sosu kahvaltılarınızda afiyetle tüketebileceğiniz gibi, makarna sosu olarak kullanabilir, küçük ekmek dilimlerinin üzerine sürüp tulum peyniri de serperek nefis kanepeler yapabilirsiniz.
Çemen otu dışında onu boy otu, buyotu, çaman otu gibi isimlerle ananlar da var tabii. Çemen otu bitkisi, hem yaprakları hem de tohumları değerlendirilen, aslen baklagiller familyasından bir bitki.
Tokat Ev Çemeni 250 Gr - 29.00 TL + KDV.
Çemen otunun çok ciddi bir zararı veya yan etkisi bulunmuyor. Çemen otu yan etki olarak ishal ve hazımsızlık gibi durumlara neden olabiliyor. Ayrıca çemen otunun iştahı azaltma etkisi olduğu için kilo almak isteyenlerin ve yeme bozukluğu olanların çemen otu tüketmesi önerilmiyor.
Sindirim sistemini ve metabolizmayı düzenleyen çemen kan şekerini ve kolesterolü de dengelemektedir. Bununla birlikte mide rahatsızlıklarına iyi gelen bu ot bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Balgamı sökerek insan vücuduna rahatlatıcı etkide bulunan çemen doğum sonrası kadınların süt oranını da arttırmaktadır.
Yüksek antioksidan içeriğine sahip olan bitki, vücudun bağışıklık sistemini destekler ve hastalıklara karşı direnci arttırır. Ağız yaraları, mide yanması, bronşit, tüberküloz, cilt enfeksiyonları, kanser ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine önemli rolü vardır.
Botanik dünyasındaki adı trigonella foenum graecum. Çemen otu diyoruz. Çemen otu dışında yöreye göre boy otu, buyotu, çaman otu gibi isimlerle adlandırılmaktadır. Anayurdu Güney Avrupa ve Akdeniz havzası olan çok yıllık otsu bitkidir.
Çemenin pastırma üzerine kaplanmasındaki en önemli amaç pastırmayı dış mikroorganizma etkilerinden korumaktır.
Libidoyu Arttırır
Çemen otu, doğal testosteron düzeylerini yükseltme ve libidoyu geliştirme kabiliyetine sahiptir. Ot, testosteron düzeylerini yükseltmek ve libidoyu arttırmakla alakalı saponinler ve sapojenler denilen fitokimyasal maddeleri içerir.
Küçük yaprakları ve gövdesi ile bir yıllık otsu bir bitki olan çemen otunun ana vatanı Ortadoğu'dur. Anadolu'da ise özellikle Yozgat ve Kayseri yöresinde yaygın bir şekilde tüketilen bitki; halk arasında “buy otu” ismi ile tanınır.
Çemen otunun genel olarak iyi tolere edildiğinden ancak bazı yaygın potansiyel yan etkilerin şöyle olabileceğinden bahsediliyor: kusma. bulantı gaz.
1-Çemen. Çemen aslında kan şekerini ve lipitleri düşürmek gibi sağlığa çok sayıda yararı olan bir besin. Bu faydaları bir yana vücudun kötü kokmasına sebep olan suçlulardan da biri maalesef. İçerdiği stolon maddesi bu kokunun sorumlusu.
Buzdolabında aylarca bozulmadan tazeliğini koruyabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri