Samsun'dan da hissedildi. Son deprem verilerine göre meydana gelen Tokat depremi Kandilli Rasathanesi ve AFAD verilerine de yansıdı. Tokat'ın Niksar ilçesinde meydana gelen 4.3 büyüklüğünde deprem, Samsun'dan da hissedildi.
Samsun`un depremselliği ve şehir merkezinin İkinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu vurguladı. İlimizin depremselliği büyük ölçüde Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndan kaynaklanmaktadır. Kuzey Anadolu Fay zonu Samsun il merkezinin güneyinde Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçelerinden geçmektedir.
Samsun'un Ladik ilçesinde 26 Kasım 1943 yılında 7.6 şiddetinde deprem meydana geldi. Tosya-Ladik depremi 26 Kasım 1943 yılında 7.6 büyüklüğünde Kuzey Anadolu Fay hattının etkisiyle meydana gelmiştir. Büyük yıkımlara ve kayıplara neden olmuştur.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamada Samsun Körfezi'nde saat 03.10'da 4 büyüklüğünde deprem meydana geldiği açıklandı. Merkez üssü Samsun Körfezi-Atakum ilçesine 17,48 kilometre mesafede olan depremin, 18,27 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.
Bu çerçevede Çankırı'nın Ilgaz; Kastamonu'nun Tosya, Kargı; Çorum'un Osmancık; Amasya'nın Merzifon, Gümüşhacıköy; Samsun'un Havza, Lâdik ve Vezirköprü, Tokat'ın Erbaa kazaları bizzat depremden etkilenmiştir.
İlgili 31 soru bulundu
Büyük Samsun Depremleri ve Oluşan Hasarlar
Özellikle son yıllarda Türkiye genelinde de fay hatlarının hareketlerinden dolayı tekrar yaşanabileceği üzerine korkular oluşturmaktadır. Geçmiş tarihe bakıldığı zaman Ladik-Tosya arasında 26 Kasım 1943 yılında meydana gelen deprem büyük etkiler yaratmıştır.
Atakum nüfusunun yüzde 80'i yüksek ve çok yüksek riskli alanlarda yaşıyor. Atakum ilçesinin tamamında deprem duyarlılığı tespit ettiklerini anlatan Bahadır, Cağaloğlu Bulvarı olarak da bilinen Abdullah Gül Bulvarı'ndan sahil kesimine kadar olan kıyı şeridinin deprem açısından yüksek risk barındırdığını vurguladı. Doç.
Sonuç olarak; AFAD Samsun'un bir saat içinde deprem olacak uyarısı yaptığı iddiası yanlış.
Çarşamba açıklarında 4 büyüklüğündeki depremin ardından saat 01.28'de 2.4 büyüklüğünde, saat 02.49 sıralarında ise 1.5 büyüklüğünde deprem oldu. Türkiye'nin birçok bölgesinde görülen depremler Karadeniz'de de etkili olurken, dün de Samsun'un Bafra açıklarında 3.8 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.
Ülkemizdeki en büyük depremleri üreten ve dünyanın en önemli faylarından biri kabul edilen Kuzey Anadolu Fayı Samsun il merkezine kuş uçuşu ortalama 55 km. mesafede şehrin güneyinde yer almaktadır. 26 Kasım 1943 yılında üretmiş olduğu Ladik merkezli 7.2 magnitüdlü deprem Samsun ili ve çevresine büyük zararlar vermiştir ...
Güney Karadeniz ve orta bölümde özellikle Bartın açıkları, Kastamonu civarı-Samsun açıklarında da yine oblik faylanma karakteri ve sıkışmalı bir tektonik rejimi ifade eden ters fay bileşeni ağırlıklı çözümler görülmektedir. Ters faylanma bileşeni güçlü olan depremler genelde basene paralel olarak uzanmaktadır.
Yaşanan deprem felaketinin ardından Samsun'da 20 bin 500 depremzede KYK yurtları, misafirhaneler ve evlerde misafir ediliyor. Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem felaketinde evleri kullanılamayacak hale gelen vatandaşlar farklı şehirlere göç etti. Samsun'a ise 20 bin 500 depremzede geldi.
Haritadan da görüldüğü gibi Samsun ili kent merkezi II. Derece deprem bölgesinde, Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçeleri I. Derece deprem bölgelerinde, Alaçam,Terme, Bafra Çarşamba ovaları III. Derece deprem bölgelerinde yer almaktadır.
Karadeniz'de Samsun'un Atakum ilçesi açıklarında sabahın ilk saatlerinde yaşanan 4.0 şiddetindeki deprem, başta Atakum olmak üzeren Samsun'un kıyı kesimindeki yerleşim alanlarının tamamında etkili bir şekilde hissedildi.
Son deprem ise Samsun'un Vezirköprü ilçesinde oldu. Vezirköprü'deki 3,3 büyüklüğündeki deprem yerin 10 kilometre altında meydana geldi.
Samsun'da deprem: Karadeniz'deki diğer illerden de hissedildi - 11.03.2024, Sputnik Türkiye. Samsun'da deprem meydana geldi. Gece saat 03.10'da meydana gelen depremin merkez üssünün Atakum ilçesi olduğu belirlendi.
Günde ortalama 42 sarsıntı yaşanırken saatlere göre dağılım dikkate alındığında 06.00-12.00 arasında 3 bin 600, 12.00-18.00 arasında 3 bin 444, 18.00-24.00 arasında 4 bin 649, 00.00-06.00 arasında 3 bin 651 deprem oldu.
Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın orta kesiminde 26 Kasım 1943 Cuma günü saat 22.20'de (UTC) M=7.2 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem meydana gelmiş, 1400'ü ilimizde olmak üzere 2300'e yakın insan yaşamını yitirmiş, 5000 kişi yaralanmış ve çok sayıda insan evsiz kalmıştır.
29 Ekim 1776 tarihinde Vezirköprü ve Merzifon'u etkileyen bir deprem gerçekleşmiştir. Kadı Sicillerinde bu depremde önceden beri viran olan Ayşe Hatun türbesininin yıkıldığı belirtilmiştir.
Özellikle Erzincan'da 27.12.1939'da saat 01:57'de Richter ölçeğine göre 7.9 büyüklüğünde meydana gelen deprem Sivas, Ordu Tunceli, Tokat, Samsun ve Amasya illerinde de etkili olmuştur. Depremin şiddetinden dolayı bölge ile haberleşme kesilmiş, şehirlerarası yollar ve köprüler büyük hasar görmüştür.
Yurdumuzu deprem tehlikesine göre 4 bölgeye ayırabiliriz. Buna göre, 4 üncü derece deprem bölgesi tehlikenin en az olduğu bölge iken, 3 üncü derecede bu tehlike biraz daha fazladır. 2 inci derece deprem bölgelerinde deprem tehlikesi ise 3 üncü dereceden daha fazladır.
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
1. derece deprem bölgeleri, önümüzdeki 50 yıl içinde büyük bir deprem yaşama olasılığı yüksek alanlardır. Bu bölgeler tipik olarak aktif fay hatları boyunca yer alır ve genellikle bir depremin etkilerini artırabilen yumuşak zemin koşulları ile karakterize edilirler.
Deprem riski yüksek iller arasında ilk sırada İzmir ve İstanbul yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri