Tokat kebabı; taze kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan Tokat yöresine ait bir yemektir. Tokat'ın dışında; Sivas, Ordu ve Amasya gibi illerde de yöresel farklılıklar gösterebilen Tokat kebapları yapılır.
Tokat kebabını 4 yıl önce tescil ettirdik. Tokat kebabının Tokat'a ait olduğu belirlenmiş oldu.
sivas kebabı diye birşey yoktur. tamamen tokat kebabının çakmasıdır. tokat kebabının kendine özel bir ocağı vardır ve sadece odun ateşinde pişirilir. sivas kebabı ise tokat kebabından sadece patatesi çıkarılarak üretilmiş çakma bir kebaptır ve mangalda kömür ateşinde pişirilir.
Tokat kebabı her zaman olmuyor. Nisan'ın ikinci yarısından Eylül'ün yarısına kadar yenilebiliyor.
Ramazanda da hayal kurduran lezzeti maalesef her aile yiyemiyor. 250 gramı 70 TL, kilosu 280 TL olan Tokat Kebabı lezzetinden çok fiyatı ile adından söz ettirmeye devam ediyor.
İlgili 32 soru bulundu
Tokat kebabının en iyi şekilde yapıldığı mekan neresidir derseniz, vereceğimiz yanıtlardan biri de Aykutoğlu Restoran olur. Tokat'a gelip de damaklarda iz bırakan Tokat kebabını yemeden dönmek olmaz diyorsanız, Aykutoğlu Restoran uğramalısınız. Buraya geldiğinizde etin tadına doyacaksınız.
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2013 yılında yapılan başvuru ile 3 asırlık lezzet Tokat kebabı tescillendi. Tokat yöresinde yapılan “Tokat Kebabı”, adını yıllardır Tokat ilinde kendine has üretim yöntemiyle yapılmasından dolayı almaktadır.
Tatlılar: Zile Pekmezi, cevizli şeker sucuğum ( Köme ), Tırtıl Baklavası, Yufka Tatlısı, Zambak Reçelidir. Ayrıca ilimizde bolca yetişen kuşburnu dan reçel, marmelat, nektar ve kuşburnu çayı da yapılır. Mahlep şarabı yöremize ait bir şarap türüdür.
Sebze yemeklerinin yanı sıra et yemeklerinin de geniş yer bulduğu tokat mutfağının en ünlü yemekleri gendüme çorbası, cevizli çörek, tokat kebabı, etli dolma, bakla dolması, mahlep şarabı, kabak kavurması, madımak ve tokat böreği gibi yemeklerdir.
Kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, domates, sivri biber, soğan, patates, sarımsak ile kırmızı biber, tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak eklenebilecek baharatlarla yapılmaktadır. Tokat kebabının yanında bir de özel olarak yapılan kebap pidesi olarak adlandırılan bir ekmek ile servis edilir.
Tokat kebabı; taze kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan Tokat yöresine ait bir yemektir. Tokat'ın dışında; Sivas, Ordu ve Amasya gibi illerde de yöresel farklılıklar gösterebilen Tokat kebapları yapılır.
Tokat yöresinde yapılan “Tokat Kebabı”, adını yıllardır Tokat ilinde kendine has üretim yöntemiyle yapılmasından dolayı almaktadır.
Urfa kebabı, Adana kebaptan ayıran en önemli özellik ise kullanılan kıyma çeşididir. Adana kebapta dana ve kuzu kıymasının karışımı kullanılırken, Urfa kebapta az yağlı kıyma ve kuyruk yağı tercih edilir. Ayrıca Urfa kebap Adana kebaba göre daha acısızdır.
Tokat'ın yaz güneşinde kızaran domatesleri ile yaylalarında kekikle beslenen kuzuların etinin, en üste kuyruk yağı geçirilen şişlerde, patlıcan, sarımsak ve biberle özel fırınlarda odun ateşinde pişirilmesiyle yapılan Tokat kebabı, 6 yıl önce coğrafi işarete de sahip oldu.
Arapçadan dilimize geçen “kebap” kelimesi “kebuba” kökünden gelmektedir ve bu kelime “kavurmak, közlemek” anlamını taşımaktadır. Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir.
Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
Tokat pahali şehir degildir. Sosyal imkanlar olarak merkez daha iyidir. Genel olarak yaşanabilir bir şehirdir ilceleride dahil.
Ali Cevat ve İ. Hakkı Uzunçarşılı gibi kimi tarihçiler, şehrin adının Tok-kat yani surlu şehir özelliğinden geldiğini savunmuşlardır. Bir başka görüşe göre ise, şehir adını Tok-at yani besili attan almıştır.
Tokat'ta özellikle bayram günlerinde yapılan, sevgiyle ikram edilen, afiyetle yenilen nefis bir tatlı: Hira tatlısı! Şerbetli bir tatlı lakin neredeyse hiç uğraştırmıyor.
Tokat eski adıyla: Bizans dönemi adıyla Komana, Yunanca Τοκάτη, İran dönemi adıyla Kah-Cun, Selçuklu Devleti döneminde Dar Ün-Nusret, Moğollar döneminde Sobaru adlarıyla da bilinen Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan ili.
Erbaa, Tokat'ın En Büyük İlçesi.
Tokat'ta 100 yılı aşkın lezzet geleneği olan, un ve tereyağının karıştırılıp, taş fırınlarda pişirilmesiyle hazırlanan 'Tokat yağlısı', kahvaltı sofralarında yer alıyor. Sabah saatlerinde kahvaltı yapmak isteyenler, yöresel lezzet 'Tokat Yağlısı'nın yapıldığı fırınların önünde kuyruk oluşturuyor.
restoran sahibi valiye ne yiyeceğini sorduğunda aldığı cevap "sen kafana göre yap bişeyler" olmuştur. restoran sahibi de valiye mahcup olmamak için menüde et namına ne varsa ajanje edip kallavi bir porsiyon şeklinde valiye sunmuştur. e haliyle bu kombinasyonun menüdeki adı da "vali kebabı" olarak kalmıştır.
Türkiye'nin önemli gastronomi kentlerinden Şanlıurfa'da, yöresel lezzetlerden patlıcanlı kebabın Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenmesi sevinç yaşattı. Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, yöresel lezzetlerden "patlıcanlı kebap" Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillendi.
220 derecede kızarana kadar yaklaşık 1 saat pişirilir istediğiniz bir tepside olabilir güveçte yapılmaz ben tepsim büyük olduğu için güveçte yaptım orjinali tabi ki odun ateşinde şişlerde pişirilir ve bu şekilde servis edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri