İki taksit ve üzerinde ödeme yapmayan konut alıcılarına iki adet ihtarname gönderilir, 30 günlük süre dolduktan sonra Banka aracılığıyla İdaremize tüm dosyaların gönderilmesiyle beraber yasal işlem süreci başlatılır. Dava sonuçlanınca tahliye işlemi gerçekleştirilir.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesine göre apartman aidatı aynı anda hem kat malikine hem de kiracıya icra takibi başlatılabilir. İcra takibi hususunda malik ile beraber kiracısı müteselsilen ve müştereken sorumludur.
GENEL GİDERLERİ ÖDEMEMENİN YAPTIRIMI NEDİR
Belirttiğimiz gibi sadece yöneticinin değil her bir kat malikinin dava açma ve icra takibi başlatma yetkisi vardır. Ayrıca intifa hakkı sahibinin de dava açma ve takip yapma hakkı vardır. Ödenmeyen aidata geciktiği günler için aylık %5 gecikme tazminatı işleyecektir.
Kat Mülkiyeti Kanununa göre, kat malikleri genel kurulunca alınmış aksine bir karar olmadıkça, kural olarak ev ya da işyeri fark etmeksizin tüm bağımsız bölümler için aidat ödenmek zorundadır.
Buna göre; Bağımsız bölümde kiracı olarak bulunan kişi kat maliki tarafından ödenmeyen aidatlardan sorumludur.
İlgili 18 soru bulundu
Kiracı aidat ödemezse mülk sahibi borcun tahsili için yasal yollara ve kira bedelinin ödenmemesi nedeniyle tahliye yoluna başvurabilir. Ek olarak aidat ödemeyen kiracı tarafına ihtarname gönderilmişse ve bu ihtarlar haklı ihtar sayılacak ve iki haklı ihtar sebebiyle tahliye davasında dikkate alınacaktır.
Eğer aidat ödenmezse ödemeyen daire sahipleri hakkında icra takibine kadar uzanan yasal süreçler başlatılabilir. Ayrıca ödenmeyen aidatlar için gecikilen günler üzerinden gecikme faizi uygulaması yapılmaktadır. Ödenecek faiz miktarı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yazan miktardadır.
2022 yılında 80 lira olarak ödediğim aidat 2023 yılında yapılan zamla 240 lira oldu. Bununla birlikte apartmanda herhangi bir sorun olduğunda kapıcıya da ulaşamıyorum.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nda herhangi bir süre belirtilmediğinden tamamen diğer kat maliklerinin veya yöneticinin vicdanına kalmıştır bu konu. Yani 1 ay ödenmese dahi söz konusu aidat borcu icra takibine konu edilebilir. Apartman aidatında zamanaşımı süresi 5 yıldır. Geriye dönük 5 yıllık aidat borçları tahsil edilebilir.
Kat mülkiyeti kanunu 20. Maddesi gereğince, yönetim kurulu aidatını ödemeyen kat malikine aylık %5 gecikme zammı uygulama hakkına sahiptir. Yönetici ya da diğer kat malikleri, aidatın ödeme gününü geçiren diğer kat malikine dava açabilmektedir.
Kiracı da kiracı olarak evde oturduğu sürece aidat ödemekten ev sahibi ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ev sahibinden alınamayan aidat borcu kiracıdan istenir. Bu sorumluluk kira sözleşmesi gereği değil Kat Mülkiyeti Kanununun 22nci maddesi gereğidir.
Bu durumda kira veya aidat borcunun sözleşmeye göre kararlaştırılan zamanda ödemeyen kiracı aleyhine kiraya veren konut sahibi kiracıya 30 gün ödeme süreli bir ihtarname gönderecektir. İhtarnamenin kiracıya tebliğinden itibaren kiracı borcunu 30 gün içinde ödemezse kiraya veren kiracıyı tahliye edebilecektir.
Apartman Aidatı Ve Boş Daireler
Dava neticesinde gider veya avans payının hepsini ödemeyen kat sahibi ödemede geciktirdiği günler için de aylık %5 hesabı ile gecikme tazminatı ödemek zorunda kalıyor. Bu durumda boş daire aidat öder mi sorusunun cevabı net bir şekilde evet oluyor.
Aidat ödemeyen kiracıya nasıl icra takibi yapılır? sorusuna cevap arıyorsanız, kiracısı aidat borcunu ödemeyen ev sahibi kiracıya noter aracılığı ile ihtarname çekebilmektedir. Buna uyulmazsa ve ikinci bir ihtarnameye ihtiyaç duyulursa son bir defa daha ihtarname çıkarılır. Bu adımdan sonrası ise icra takibidir.
Kiraz, aidat rakamlarına ilişkin bir üst sınır veya artış konusunda azami bir oran bulunmadığını kaydederek, "Aidat limitlerinde eğer dairede malik kendisi oturuyorsa üst sınır yoktur. Sadece kiracı ödediği kira bedelinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değildir.
Borç verdiğimiz bir kişi borcunu ödemiyorsa mahkemeye başvuru yapma hakkınız bulunmaktadır. Bununla birlikte İcra İflas Hukukunda düzenlenen icra takibi yoluyla da alacağınızı talep edebilirsiniz. Bunun için illaki elinizde bir belgenin bulunması gerekmez.
Apartman ya da site yönetimi tarafından ortak kullanım giderlerini karşılamak maksadıyla toplanan ücretlere aidat denilmektedir. Bu aidat kiracı ya da ev sahiplerinden tahsil edilen bedeldir.
Aidat Ödeme Yükümlülüğü Ne Zaman Başlar? Kat mülkiyetine geçilmesiyle birlikte ödeme yükümlülüğü maliktedir. Taşınmaza ilişkin malik kişi kim ise aidat borcunu ödemekle de yükümlü kişi odur. Malik o dairede fiili olarak oturmuyor olsa bile bu borcu ödemekle yükümlüdür.
Ancak yukarıda açıkladığımız üzere aidat alacaklarının tahsili için ihtarname, uyarı mektubu ve benzeri bir belge gönderilmesi yasal bir zorunluluk değildir. ◼️Açıklanan durumun yasal dayanağı 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 37. maddesidir.
21 Eylül'de başlayan TOKİ'nin indirim kampanyası için verilen süre bugün (19 Ekim 2023) doluyor. Bu tarihten sonra yapılacak borç kapatmalarında söz konusu indirim oranından yararlanılması mümkün olmayacak.
TOKİ ÖDEME PLANI 2023
Vatandaşlar ilk yıl yüzde 0.69 ile 4 bin 410 TL taksit ödeyecek. 4. yıl için ise taksitler 10 bin 315 TL'ye çıkacak. Ödemeler son 8 yılda 12 bin 697 TL olacak.
Site sakinleri 2020 yılında 110 TL ile 160 TL, 2021 yılında 179 TL ile 250 TL ve 2023 yılında ise, 333 TL ile 400 TL arasında aidat ödediklerini söyledi.
Aidat borcuna uygulanan gecikme zammı nedir? Kanuna göre, ödenmeyen ortak giderler için aylık %5 gecikme zammı ödemesi yapılmalıdır. Bu zammın yanında, temerrüt faizi de ayrıca istenebilir.
Aidat Neleri Kapsar? Apartmanın ya da sitenin su faturası, elektrik faturası, merkezi ısıtma ise doğal gaz faturası, bina görevlisi aylığı, bahçıvan aylığı, bekçi aylığı, kaloriferci aylığı ve benzeri ortak giderler aidat kapsamına girer.
Yeni mülk sahibi, apartmanın eski gider borcunu ödemekle mükellef değildir. Ev satın alındıktan sonra kat maliklerinden beklenen giderlerden ise sorumludur. Apartman yönetimi, bu konuda ödenmeyen aidat ya da ortak giderler ile ilgili icra takibi başlatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri