TOKİ kura çekim tarihleri de yine merak edilenler arasında. Başvuruların sonrasında kura çekimi ile hak sahipleri belirlenecek. 350 ila 550 metrekarelik alanlardan oluşan müstakil arsada, hak sahipleri imar planına göre en çok 150 metrekare büyüklüğünde evini yaptırabilecek.
Peki, TOKİ arsaya prefabrik ev yapılır mı? İşte, o detaylar. TOKİ tarafından tahsis edilen müstakil arsalar üzerine; arsa tahsis tarihinden itibaren (altyapısı tamamlanmış ise) ilk yıl içerisinde konut inşaatına başlanması, 2. yılda nüve kısmının tamamlanması şarttır.
Toki̇ Arsasına Prefabrik Ev Yapılabilir Mi? Arsa başvuru koşullarında TOKİ prefabrik ev yapılmasını kısıtlayıcı bir bilgi bulunmamaktadır. Arsa tahsisi sonrası ruhsat işlemlerini tamamlayan hak sahipleri prefabrik ev alternatifini değerlendirebilirler.
Gelin bu sorunun cevabına detaylı bir şekilde bakalım. Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada, TOKİ konut arsasında müşterek arsa için başvuru yapacakların, arsa çıktıktan sonra hiçbir para ödemeden arsayı müteahhite kat karşılığı verebileceğini söyledi.
İlgili 35 soru bulundu
TOKİ arsa başvurusu yapacaklar için yol haritası
Başvuruların sonrasında kura çekimi ile hak sahipleri belirlenecek. 350 ila 550 metrekarelik alanlardan oluşan müstakil arsada, hak sahipleri imar planına göre en çok 150 metrekare büyüklüğünde evini yaptırabilecek.
Müşterek parsellerde hak sahipleri çoğunluk sağlar ve inşa konusunda yardım talep ederlerse TOKİ Başkanlığımız buradaki konutları yapma hususunda destek olacak. Bu parsellerde binalar zemin artı 4 katı, 5 katı geçmeyecek. Müstakil parsellerde ise hak sahipleri belirlenen proje doğrultusunda evlerini inşa edebilir.
Arsa Üzerine Her Ev İnşa Etmek İsteyen Yapabilir Mi? Bir arsa üzerinde ev inşa etmek için imar durumu konut inşasına izin verir nitelikte olması gerekmektedir. Konut imarlı bir arsa üzerinde herkes ev yapabilir.
Arsa tapulu ev almanın sakıncaları nelerdir? Arsa tapulu ev satışlarında, resmi olarak evin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor. Bu nedenle arsa tapulu bir evlerin satışı pek tavsiye edilmiyor. İskan belgesi olmayan yapıların satışlarında kimi bankalar konut kredisi kullandırtmıyor.
Vermiş olduğunuz bilgilere göre : 250 m2 x 0.30 = 75 m2 bahçeli bir ev yapılabilir...
TOKİ arsalarına ev yapılmazsa ne olur, arsalar geri mi alınır, ödenem paralar geri alınır mı? Konut için de 2 yıl şartı olacak, iki yılda konutu bitiremeyen hak sahiplerinden arsası, ödemiş olduğu paranın yüzde 10'u kesilerek geri alınacak.
Alt yapı TOKİ'den, proje desteği TOKİ'den, istenirse yapım desteği de TOKİ'den. Vatandaşlarımız müstakil arsaya başvurabilir, kendi evini yapabilir. Müşterek parsellerde ise 5 katı geçmeyecek binalarda oturabilir." ifadelerini kullandı.
TOKİ'nin sattığı sosyal konutlarda 100 metrekarelik bir konut 950 Bin TL'ye satılıyor. Metrekare toplam inşaat maliyeti 9.500 TL'ye karşılık geliyor. Bundan dolayı müşterek arsalara betonarme ev yaptıracakların en az 900 Bin TL'lik bir maliyeti göze almaları gerekecek.
Bu hesaplamaya göre; 100 metrekare arsaya ev yapılamaz. Fakat; 100 metrekare imarlı ya da imarsız arsa sahibiyseniz prefabrik yapıları yapabilir, kullanıma açabilirsiniz.
Kura sonuçlandıktan sonra hak sahipleri başvuru yapıldıktan sonra tapu senedi tarihine bakılarak en geç 1 sene içinde evlerini yapmak zorunda olacak. Bahsi geçen konut yapımına başlandıktan sonra sunulan plan doğrultusunda en fazla 2 sene içinde zemin kat taban döşemesinin bitmesi şart olacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Daha önce TOKİ'den ev alanların başvuruları geçersiz sayılacak. İleriki süreçte konut iadesi yapmak isteyenler de başvuru yapacak ve ücret iadesini alacak.” dedi.
Aslında arsa tapulu kavramı hisseli tapuyu ifade ediyor. Arsa tapulu bir konut satın aldığınızda aslında daire değil, binanın yapıldığı arsadan bir pay satın almış oluyorsunuz. Bu tarz daireler tapu kayıtlarında yer almıyor. Bunun yerine binadan daire satın alan herkes tapu kayıtlarında arsa hissedarı olarak görünüyor.
Yasa, tarihi ve kültürel taşınmaz varlıklar için çıkarılmış olsa da, bu yasaya göre, belediyeler istedikleri alana el koyup bu bölgedeki tapulu araziyi bile rahatça kamulaştırabiliyorlar.
Alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı satış bedelinin %2'si olarak hesaplanır ve vergi dairesine yatırılır. Arsa tapu harcı hesaplama işlemi için, satış bedelinin %4'lük oranı kullanılır. Arsa tapulu daire satın alma, birçok açıdan risk içerebildiğinden uzmanlar tarafından tavsiye edilmez.
"Evi olan arsaya başvuru yapamıyor. Arsası olan eve başvurabilir. Hem konut hem arsa için başvuru yapılamaz. Herhangi bir yerde imarlı arsası olan da başvuramaz." Şeklinde açıkladı.
TOKİ üzerinden hem ev hem arsaya başvuru yapmak mümkün mü? TOKİ hem ev hem arsa başvurusu yapılabilir mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde: Vatandaşlarımız arsa ve konuta aynı anda başvurabilir. Ancak kurada ikisi birden çıkarsa sadece birini tercih edebileceklerdir.
TAKS oranı 0,20 ise yine arsa metrekaresi ile çarparak 100 metrekare taban alanı hakkınız olduğu sonucunu çıkarabilirsiniz. Dolayısıyla 500 metrekare arsa üzerine 750 metrekare inşaat alanı izni verildiğinde dilerseniz her biri 50 metrekare olan 15 adet daire yapabilirsiniz.
MÜSTAKİL ARSA : Yüzölçümü planlama durumuna göre yaklaşık 350 m² ile 500 m² arasında değişen, 1 adet en fazla Brüt 150,00 m² konut yapmaya müsait arsa. MÜŞTEREK ARSA: Yüzölçümü değişiklik gösteren, plan yapılaşma koşullarına göre toplu yapı yapmaya müsait, birden fazla hissedarı olan arsa.
TOKİ arsalarına başvuran vatandaşlar, satın alacakları müstakil arsalarda şahsına ait verilen özel haklara sahip olmaktadır. Bu yüzden arsalara sadece müstakil ev yapabilecekler. Arsalar 350 ila 500 metrekare arasında değişkenlik göstermektedir.
Kanun gereği 1. yılda inşaata başlaması ve inşaatını 2 yıl içinde tamamlaması ve borcun ödenmesi halinde ipotek ve şerh terkin edildikten sonra satışa engel bir durum kalmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri