Peki, TOKİ arsaya prefabrik ev yapılır mı? İşte, o detaylar. TOKİ tarafından tahsis edilen müstakil arsalar üzerine; arsa tahsis tarihinden itibaren (altyapısı tamamlanmış ise) ilk yıl içerisinde konut inşaatına başlanması, 2. yılda nüve kısmının tamamlanması şarttır.
TOKİ arsalarına ev yapılmazsa ne olur, arsalar geri mi alınır, ödenem paralar geri alınır mı? Konut için de 2 yıl şartı olacak, iki yılda konutu bitiremeyen hak sahiplerinden arsası, ödemiş olduğu paranın yüzde 10'u kesilerek geri alınacak.
TOKİ arsa başvurusu yapacaklar için yol haritası
Başvuruların sonrasında kura çekimi ile hak sahipleri belirlenecek. 350 ila 550 metrekarelik alanlardan oluşan müstakil arsada, hak sahipleri imar planına göre en çok 150 metrekare büyüklüğünde evini yaptırabilecek.
Arsa tahsis edilecek kimselerin, kendisinin veya eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içinde ev yapmaya müsait arsaya veya her hangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesine karşılık olan arsa payına sahip olmaması şarttır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada, TOKİ konut arsasında müşterek arsa için başvuru yapacakların, arsa çıktıktan sonra hiçbir para ödemeden arsayı müteahhite kat karşılığı verebileceğini söyledi.
İlgili 36 soru bulundu
Kanun gereği 1. yılda inşaata başlaması ve inşaatını 2 yıl içinde tamamlaması ve borcun ödenmesi halinde ipotek ve şerh terkin edildikten sonra satışa engel bir durum kalmayacaktır.
Satın alınan konutlar üçüncü şahıslara devredilebilir mi? Alt gelir grubu projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar konutlarını borçlarını bitirip malik olunana kadar devredemezler.
Toki Arsasına Prefabrik Ev Yapma Şartları
Her türden yapı inşaatı için olduğu gibi, prefabrik ev yaptırmak istediğiniz zaman da belediyeden izin almanız gerekmektedir. İzin almadan prefabrik yapılamamaktadır.
Müşterek parsellerde hak sahipleri çoğunluk sağlar ve inşa konusunda yardım talep ederlerse TOKİ Başkanlığımız buradaki konutları yapma hususunda destek olacak. Bu parsellerde binalar zemin artı 4 katı, 5 katı geçmeyecek. Müstakil parsellerde ise hak sahipleri belirlenen proje doğrultusunda evlerini inşa edebilir.
Bakan Kurum tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Vatandaşımız hem konuta hem de konut amaçlı arsaya başvuru yapabilir. Her ikisinin de kurasına katılabilir. Şayet ikisi birden çıkarsa birini tercih ederek ev sahibi olabilir” ifadeleri kullanıldı.
Arsa sahibi olmaya hak kazanan vatandaşın noter onaylı taahhütname sunması gerekecek. Banka sözleşmesi aşaması tamamlandıktan sonra dekont ve taahhütname ile birlikte tapu devri gerçekleştirilecek.
Bu hesaplamaya göre; 100 metrekare arsaya ev yapılamaz. Fakat; 100 metrekare imarlı ya da imarsız arsa sahibiyseniz prefabrik yapıları yapabilir, kullanıma açabilirsiniz.
1-İMAR DURUMU
Arsanızın üzerine ev yapmadan önce dikkat etmeniz gereken ilk madde “arsanızın imar durumudur”. Arsanızın konut imarına uygun olup olmadığı, belediyeler aracılığıyla sorgulanmalıdır. Konut imarlı bir arsa üzerine ev yapmada herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "1 milyon konut arsası. Alt yapı TOKİ'den, proje desteği TOKİ'den, istenirse yapım desteği de TOKİ'den. Vatandaşlarımız müstakil arsaya başvurabilir, kendi evini yapabilir.
4 Ocak 2023 tarih ve 32063 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ANAYASA MAHKEMESİ (AYM)'nin kararına göre; TOKİ, artık kafasına göre istediği an, istediği zaman ve sorgusuz, sualsiz vatandaşlarımıza ait arsa ya da arazileri kamulaştıramayacak ve inşaat yapamayacak...
TOKİ başvurusunu iptal etmek için sözleşmeyi imzalamamak yeterli oluyor. Sözleşmenin imzalanmasının akabinde taksitlerin ödenememesi durumunda ise evin (arsa, iş yeri vs.) satışı için TOKİ ile iletişim halinde olmak gerekiyor.
Vatandaşlar, arsa için ise sadece Ziraat Bankasından başvurabilecek. 350 ila 500 metrekare müstakil parsel şeklindeki arsalarda toplam bedeli 192 bin 500 lira için taksit tutarı 1604 lira ve 10 yıl vade. Hisseli parsel şeklindeki arsalarda toplam 112 bin 500 lira için taksit tutarı 937 lira ve 10 yıl vade.
MÜŞTEREK ARSA: Yüzölçümü değişiklik gösteren, plan yapılaşma koşullarına göre toplu yapı yapmaya müsait, birden fazla hissedarı olan arsa.
Toplam İnşaat Alanı ve Brüt İnşaat Alanı
TAKS hesabı, oturum alanının arsa alanı ile çarpılmasıyla bulunur. Örneğin; 1000 metrekarelik bir arsanın taban oturumu 1000 x 0,30 = 300 m² olarak hesaplanır. Dolayısıyla bu arsa üzerine inşa edilebilecek yapının tabanı 300 m² olabilir.
Ancak, TOKİ arsalarında bu tür yapılara izin verilip verilmediği, arsanın bulunduğu bölgenin imar durumuna, belediye yönetmeliklerine ve diğer kanunlara göre değişebilir. Ancak son zamanlarda yapılan açıklamalara göre bu tarz arazilere bu yapıların yapılması mümkün değildir.
MÜSTAKİL ARSA : Yüzölçümü planlama durumuna göre yaklaşık 350 m² ile 500 m² arasında değişen, 1 adet en fazla Brüt 150,00 m² konut yapmaya müsait arsa. MÜŞTEREK ARSA: Yüzölçümü değişiklik gösteren, plan yapılaşma koşullarına göre toplu yapı yapmaya müsait, birden fazla hissedarı olan arsa.
TARLANIZ EN AZ 5 BİN METREKARE OLMALI
Ev inşa edebilmeniz için arazinin en az bir tarafından yol geçmesi gerekiyor. Aynı zamanda arazinin yola olan cephesinin en az 25 metre olması gerekiyor. Bir diğer şart ise tarlaya yapılacak her türlü evin parsel bitiminden beş, yoldan ise 10 metre uzakta olması gerekmektedir.
TOKİ MÜSTAKİL ARSALARIN ÖZELLİKLERİ NELER OLACAK? TOKİ tarafından satışa çıkarılan müstakil arsalar 350 metrekare ile 500 metrekare arasında değişecek. Bu arsalarda vatandaşlar 150 metrekarelik boyutlarda tek veya zemin artı 1 kat şeklinde konutlar inşa edebilecekler.
Kanunda yer alan bilgilere göre inşaata başlanması 1 yıl olurken inşaatın tamamlanması ise 2 yıl olacağından bu süre içerisinde herhangi bir satım gerçekleşememektedir.
Şurada Paylaş! Satış imkanı bulunmayan evlerin kiraya verilmesine müsaade edildiği bildirildi. Bulut söz konusu kiraya vermeyle ilgili olarak "Borcu bitmeden satamazsın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri