Peki, TOKİ arsaya prefabrik ev yapılır mı? İşte, o detaylar. TOKİ tarafından tahsis edilen müstakil arsalar üzerine; arsa tahsis tarihinden itibaren (altyapısı tamamlanmış ise) ilk yıl içerisinde konut inşaatına başlanması, 2. yılda nüve kısmının tamamlanması şarttır.
TOKİ arsalarına ev yapılmazsa ne olur, arsalar geri mi alınır, ödenem paralar geri alınır mı? Konut için de 2 yıl şartı olacak, iki yılda konutu bitiremeyen hak sahiplerinden arsası, ödemiş olduğu paranın yüzde 10'u kesilerek geri alınacak.
Toki̇ Arsasına Prefabrik Ev Yapılabilir Mi? Arsa başvuru koşullarında TOKİ prefabrik ev yapılmasını kısıtlayıcı bir bilgi bulunmamaktadır. Arsa tahsisi sonrası ruhsat işlemlerini tamamlayan hak sahipleri prefabrik ev alternatifini değerlendirebilirler.
Kura sonuçlandıktan sonra hak sahipleri başvuru yapıldıktan sonra tapu senedi tarihine bakılarak en geç 1 sene içinde evlerini yapmak zorunda olacak. Bahsi geçen konut yapımına başlandıktan sonra sunulan plan doğrultusunda en fazla 2 sene içinde zemin kat taban döşemesinin bitmesi şart olacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada, TOKİ konut arsasında müşterek arsa için başvuru yapacakların, arsa çıktıktan sonra hiçbir para ödemeden arsayı müteahhite kat karşılığı verebileceğini söyledi.
İlgili 43 soru bulundu
TOKİ arsa başvurusu yapacaklar için yol haritası
Başvuruların sonrasında kura çekimi ile hak sahipleri belirlenecek. 350 ila 550 metrekarelik alanlardan oluşan müstakil arsada, hak sahipleri imar planına göre en çok 150 metrekare büyüklüğünde evini yaptırabilecek.
Kanun gereği 1. yılda inşaata başlaması ve inşaatını 2 yıl içinde tamamlaması ve borcun ödenmesi halinde ipotek ve şerh terkin edildikten sonra satışa engel bir durum kalmayacaktır.
Toki Arsasına Prefabrik Ev Yapma Şartları
Her türden yapı inşaatı için olduğu gibi, prefabrik ev yaptırmak istediğiniz zaman da belediyeden izin almanız gerekmektedir. İzin almadan prefabrik yapılamamaktadır.
Müşterek yani hisseli arsada durum farklı. Bu arsaları almaya hak kazananlar isterlerse kat karşılığı bir yapılaşmaya gidebilecek. Vatandaş kendi arasında anlaşırsa konutları TOKİ de yapabilecek.
Tahsis sahibi peşinat tutarı yatırıldıktan 1 yıl sonra başlamak üzere, taksitler aylık yada yıllık eşit taksitler halinde ödenebilir.
Ancak, TOKİ arsalarında bu tür yapılara izin verilip verilmediği, arsanın bulunduğu bölgenin imar durumuna, belediye yönetmeliklerine ve diğer kanunlara göre değişebilir. Ancak son zamanlarda yapılan açıklamalara göre bu tarz arazilere bu yapıların yapılması mümkün değildir.
Müşterek parsellerde hak sahipleri çoğunluk sağlar ve inşa konusunda yardım talep ederlerse TOKİ Başkanlığımız buradaki konutları yapma hususunda destek olacak. Bu parsellerde binalar zemin artı 4 katı, 5 katı geçmeyecek. Müstakil parsellerde ise hak sahipleri belirlenen proje doğrultusunda evlerini inşa edebilir.
Alt yapı TOKİ'den, proje desteği TOKİ'den, istenirse yapım desteği de TOKİ'den. Vatandaşlarımız müstakil arsaya başvurabilir, kendi evini yapabilir. Müşterek parsellerde ise 5 katı geçmeyecek binalarda oturabilir." ifadelerini kullandı.
4 Ocak 2023 tarih ve 32063 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ANAYASA MAHKEMESİ (AYM)'nin kararına göre; TOKİ, artık kafasına göre istediği an, istediği zaman ve sorgusuz, sualsiz vatandaşlarımıza ait arsa ya da arazileri kamulaştıramayacak ve inşaat yapamayacak...
Alt gelir grubu projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar konutlarını borçlarını bitirip malik olunana kadar devredemezler. Borcu devam ederken konutunu devreden hak sahiplerinin sözleşmeleri feshedilir.
TOKİ başvurusunu iptal etmek için sözleşmeyi imzalamamak yeterli oluyor. Sözleşmenin imzalanmasının akabinde taksitlerin ödenememesi durumunda ise evin (arsa, iş yeri vs.) satışı için TOKİ ile iletişim halinde olmak gerekiyor.
Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir. Bazı durumlarda imar planı sonradan iptal edilebildiği için Tapu Müdürlüğü'nün yanı sıra ilgili belediyeden de imar durumunu kontrol etmek gerekebilir.
TOKİ arsalarına başvuran vatandaşlar, satın alacakları müstakil arsalarda şahsına ait verilen özel haklara sahip olmaktadır. Bu yüzden arsalara sadece müstakil ev yapabilecekler. Arsalar 350 ila 500 metrekare arasında değişkenlik göstermektedir.
MÜŞTEREK ARSA: Yüzölçümü değişiklik gösteren, plan yapılaşma koşullarına göre toplu yapı yapmaya müsait, birden fazla hissedarı olan arsa.
MÜSTAKİL ARSA : Yüzölçümü planlama durumuna göre yaklaşık 350 m² ile 500 m² arasında değişen, 1 adet en fazla Brüt 150,00 m² konut yapmaya müsait arsa. MÜŞTEREK ARSA: Yüzölçümü değişiklik gösteren, plan yapılaşma koşullarına göre toplu yapı yapmaya müsait, birden fazla hissedarı olan arsa.
Bahçeye Ev Yapılabilir mi? Yapılacak evin en fazla iki katı olması gerekir. -Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz. Eski kanuna göre, daha küçük tarlalara prefabrik ev yapılabiliyordu, ancak artık yapılmasına izin verilemiyor.
Şuana kadar ki aldığımız bilgilere göre, yani belirtilen bilgilere göre bu tarz evlerin inşaatının yapılmayacağına dair herhangi bir bilgi yer almamaktadır. Ancak bu arsalar imar planlarına göre toplu yapılaşmaya uygun olan müşterek taşınmazlar olacaktır. Bu durumda müstakil arsa tahsisi yapılamayacaktır.
Şurada Paylaş! Satış imkanı bulunmayan evlerin kiraya verilmesine müsaade edildiği bildirildi. Bulut söz konusu kiraya vermeyle ilgili olarak "Borcu bitmeden satamazsın.
Kanunda yer alan bilgilere göre inşaata başlanması 1 yıl olurken inşaatın tamamlanması ise 2 yıl olacağından bu süre içerisinde herhangi bir satım gerçekleşememektedir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), İstanbul, Ankara ve İzmir'in de aralarında bulunduğu 50 ilde 575 arsayı açık artırmayla satışa sundu. Vatandaşlar arsalara yüzde 25 peşinat ve 48 ay vade ile sahip olabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri