a-) Klasik Sınıflandırma : Gaz halindeki toksik maddeler : CO, CO2, SO2, amonyak, savaş gazları, vs. Uçucu toksik maddeler : Alkol, kloroform, benzen, fosfor, vb. Metaller : cıva, kurşun, arsenik, vb.
Toksik Madde Nedir? Zehirli madde anlamına gelen toksik madde, normal fizyolojik ve biyokimyasal mekanizmaları bozan ve ağız, solunum, deri ve bulaşıcı organizmaları istila ettiklerinde birçok organizmayı öldüren kimyasallardır. Zehirli maddeler katılar, sıvılar, gazlar veya spreyler şeklinde bulunabilir.
Toksik maddeler, az miktarlarda solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deri yoluyla emildiğinde insan sağlığı üzerinde akut veya kronik hasarlara veya ölüme neden olan maddelerdir.
Gıdalardaki toksik maddeler, kaynağına bağlı olarak üç grupta sınıflandırılır. ➢ Doğal Besin Toksinleri: Bitki kaynaklı toksinler, mantar toksinleri, hayvansal kaynaklı toksinler. ➢ Mikrobiyal Toksinler: Mikotoksinler, bakteriyel toksinler.
Toksin maddelerin beyne olan etkileri arasında zayıf hafıza ve konsantrasyon, düzensiz davranış, kelime karışıklığı, ruh hali sorunları, baş ağrıları ve baş dönmesi gibi belirtiler yer alır. Genel olarak toksinler deri yoluyla, yutma veya soluma eylemleri ile vücut tarafından emilebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Toksinler ilk olarak karaciğerden geçerek çeşitli kimyasal reaksiyonlardan geçer ve vücuttan atılmaya hazır hale gelir. Bu toksinler deriden ter, bağırsaklardan dışkı ve böbreklerden de idrar yoluyla atılır.
Eğer toksinlerin vücuttan atıldığını anlamak istiyorsanız ağrı ve kramp sıklığını takip edebilirsiniz. Son günlerde hiç ağrı hissetmediyseniz toksinlerden arınmış olduğunuza işarettir. Ciltte de toksin birikir. Toksinlerin ciltten atıldığı anda cilt temizlenir ve yağlanma ortadan kalkar.
Organik Toksinler
Doğal olarak besinlerde oluşan organik toksinlerden en önem lileri latrojenler, solanum alkoloidler, quvatrojenler, ve syanogene- tik glikositlerdir. Hindistan ve bazı Akdeniz ülkelerinde baklagiller den latrus satirus türü tohumların çok tüketilmesi latrizim hasta lığına neden olmaktadır.
Botulinum dünyanın en öldürücü toksinidir; çünkü kilogram başına milyarda bir gram, yani bir kum tanesi kadarı Botulinum 9600 kişiyi öldürmeye yeterlidir.
Tehlikeli madde veya uluslararası kısaltmasıyla HAZMAT (İng: Hazardous material); kimyasal yapıları sebebiyle serbest kaldıkları veya hatalı kullanıldıklarında eşyalara, çevreye veya organizmalara zarar verebilen katı, sıvı ve gazlar.
İngilizceden dilimize geçtiği zaman toksik olarak görülmektedir. Anlamı ise zararlı, zehirli ve uzak durulması gereken şeklindedir.
En basit ve en temel yöntem gün içerisinde bolca su tüketmek olarak söylenebilir. Su, ter ve idrar olarak vücutta biriken toksik maddelerin atılmasını kolay hale getirir. Günlük tüketilen suyun içerisine eklenecek limon, nane gibi sebzeler ise suya lezzet verirken toksinlerin atılmasına da katkı sağlar.
Toksik maddeler, karaciğer, bağırsaklar, damarlar, lenf bezleri, tükürük bezler ve akciğerlerde sıklıkla birikir, önlem alınmadığı takdirde ise ciddi sağlık sorunlarına zemin hazır.
Oruç tutmak bir detoks örneğidir. Sindirim sistemi rahatlar. İlk günlerde görülen halsizlik yavaş yavaş toksinlerin dokulardan sökülüp atılması ile ilgilidir. İftarda ve sahurda çok planlı hareket etmek gerekir.
Toksinler, kimyasal olarak vücuda zararlı maddeler şeklinde tanımlanabilir. Bedenimizde üretilen, üretilemeyen ve birikerek kümülatif etkiler yaratan farklı toksin grupları bulunur. Toksin: Canlı organizmalar (Bakteri, bitki hayvan..) tarafından üretilen toksik maddeler.
Fazla kilolu ve obez olmayan kişilerin bile bağırsaklarında en az 3 kilo kadar toksin bulunduğu söyleniyor. Ancak alternatif tıp uzmanları sağlıklı beslenmenin yanında birazdan vereceğimiz karışımla toksinleri vücuttan 72 saatte atılacağını belirtiyor.
Su Bağırsak temizliğinin en önemli öğesi bol bol su içmektir. Günde ortalama 8 ila 10 bardak su içmeniz önerilir. Böylece bedendeki zararlı toksinleri doğal yollarla atabilirsiniz. Bol bol su içmek yiyeceklerin sindirim sisteminde daha kolay ilerlemesini sağlar.
Toksinler; Aflatoksinler (B1,B2, G1, G2, M1), Okratoksin A, Fumunisinler (B1,B2), Deoksivanelon, Zearelon, Patulin, HT2, T2, grupları olarak sınıflandırılabilir.
Toksin, sinir uçlarındaki ağrı sinyallerinin iletimini baskılayarak migren semptomlarının hafiflemesine yardımcı olur. Aşırı Terleme (Hiperhidroz): Botulinum toksini, aşırı terleme sorunu yaşayan kişilerde kullanılabilir.
- Doğadaki en güçlü antioksidan güce sahip olan yeşil çay vücutta biriken toksinleri kolayca idrar yolu ile atar. Günde en fazla iki bardak tüketebilirsiniz.
Toksinler vücudumuzda organların birbirleri ile iletişimini sağlayan hücre zarı dediğimiz postacılara zarar verir. Doku ve organlarımız arasında sinyal iletişimi engellenir. Vücutta üretilen ve işçilerin besini olarak görevi yapan hormonların üretimini engeller ve dengesizliklere neden olur.
Vücut için zararlı olan bazı maddeler, vücudun doğal çalışma prensibiyle belirli sürelerde atılırlar ancak spor yaparak terlediğinizde toksinler ve üre vücuttan daha hızlı atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri