Toksik şok sendromu Stafilokokkus Aureus adı verilen bir bakterinin salgıladığı toksinler tarafından meydana getirilen, hayatı tehdit edebilecek boyutlara ulaşabilecek ciddi bir enfeksiyondur. Son derece nadir görülür. Bir çeşit kan zehirlenmesi olarak kabul edilebilir.
Toksik Şok Sendromunun Belirtileri
Genellikle 38.9°C ve üstünde ateş, bayılma hissi, ciltte kızarıklık toksik şok sendromunun en yaygın bilinen belirtileridir. Tedavi edilmezse hastanın şoka girmesi sonucu organ hasarı meydana gelir ve ölümle sonuçlanabilir.
Toksik Şok Sendromu'na, Staphylococcus Aureus adlı bir bakteri türü neden oluyor ve hem erkekleri hem kadınları etkileyebiliyor. TOKSİK ŞOK SENDROMU NEDEN OLUR? Staphylococcus Aureus en sık görülen bakterilerden biridir. Tampon kullanımının yeni yeni yaygınlaştığı dönemlerde, Toksik Şok Sendromu riski yüksekti.
Toksik Şok Sendromu (TSS), herhangi bir vücut sahasında toksin oluşturan stafılokok aureus türünün enfeksiyonundan ileri gelen ve potansiyel olarak hayatı tehdit eden ciddi bir hastalıktır.
ÖZET: Streptokokal toksik şok sendromu (STSS) A grubu streptokokların neden olduğu, şok ve organ yetmezliği ile seyreden ağır bir klinik tablodur. Bu raporda, kliniğimize ateş, deri döküntüsü, karın ağrısı, halsizlik ve 2 gündür idrara çıkamama şikayeti ile başvuran 36 yaşında bir erkek hasta sunulmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Nadir olarak görülse de vajinal tampon kullanan kadınlarda tamponun uzun süre değiştirilmemesine bağlı olarak, bakteriler için oldukça iyi bir besiyeri oluşturan kan vajinada uzun süre bekler ve bu bakteriler hızla çoğalır, yaydıkları toksinler bireyin kanına geçer, toksik şok sendromu gelişir.
İçerisine herhangi bir kimyasal katılmadan üretildiğinden ve genital yapıya zarar veren bir madde içermediğinden tahriş ve kuruluğa sebep olmaz. Tahriş, kuruluk, ısı artışı, fazla ıslaklık gibi bakteri kaynaklı problemlerin önüne geçtiği için toksik şok riskine karşı sizi korumuş olur.
Uygulama sırasında yapılan hatalar ile yaşanılacak en önemli sıkıntılar kadının kendini rahatsız hissetmesi ve tamponun kanı sızdırmasıdır. Oysaki geri çekilmenin geciktirilmesi ile hayatı tehdit edebilen, toksik şok sendromu adı verilen tabloya neden olunabilir.
Özellikle toksik şok ve enfeksiyonlardan korunmak için aynı tamponun 4-8 saatten fazla vücutta tutulmaması gerekir. Tamponun 8 saatten fazla vajinada kalması hayatı tehdit eden şoklara neden olabilir. Bunun yerine âdet dönemi boyunca tamponu sık sık değiştirmeniz önerilir.
En basit anlatımla toksik şok, bakteriler için oldukça iyi bir besiyeri oluşturan kanın vajinada uzun süre beklemesi sonucunda genital bölgede normal şartlarda bir soruna yol açmadan bulunan bakterilerin hızla çoğalarak yaydıkları toksinlerin kadının kanına geçmesi sonucu oluşmaktadır.
Bir ilişki kişiyi mutlu etmiyor, sürekli üzgün, kızgın, endişeli, rahatsız hissettiriyor ise toksik ilişki olduğu anlaşılabilir. İlişki zaman içerisinde zihinsel, psikolojik sağlığınızı kişiliğinizi veya benlik saygınızı etkilemeye başlayabilir.
Ancak, bir tampon vajina içerisinde çok uzun süre kaldığında toksik şok sendromu olarak bilinen tehlikeli bir enfeksiyona yol açabilir. Uzun süre çıkarılmamış tamponlar, vajinada farklı bakteri türlerinin üremesine neden olacaktır.
Adet dönemi dışında akıntı ya da herhangi bir fizyolojik neden sebebiyle kesinlikle tampon kullanmayınız. Uzun süreli kullanımlarda (6 saat ile 8 saat), özellikle sıcak havalarda “Toksik Şok Sendromu”nun meydana gelmesine sebep olabilir. Bunun için tamponunuzu süre uzamadan çıkartmanız gerekir.
Eğer tampon vajina içinde uzun süre unutulursa, toksik şok sendromu adı verilen ciddi bir hastalığa yol açabilir. Çok nadir görülen bir durumdur ve bulantı, kusma, yüksek ateş, ishal, kas ağrısı,boğaz ağrısı, baş dönmesi, güçsüzlük, ciltte yanık benzeri döküntü gibi belirtileri vardır.
Toksik şok sendromu Stafilokokkus Aureus adı verilen bir bakterinin salgıladığı toksinler tarafından meydana getirilen, hayatı tehdit edebilecek boyutlara ulaşabilecek ciddi bir enfeksiyondur. Son derece nadir görülür. Bir çeşit kan zehirlenmesi olarak kabul edilebilir.
Tamponu içinizde unutabilir, biraz fazla itebilir ya da bir şekilde ipini koparabilirsiniz.
Bu önlemlerden en önemlisi tamponu 4-8 saatten daha fazla vajinada tutmamaktır. İdeal olan hijyenik ped yerine tampon tercih etmemek, çok gerekli olmadıkça kullanmamak ve kullanıldığında en fazla 6 saat vajinada tutmaktır.
Adet dönemi dışında akıntı ya da herhangi bir fizyolojik neden sebebiyle veya korunma amacıyla ilişki öncesi kesinlikle tampon kullanılmamalıdır. Doğru şekilde yerleştirildiğinde vajina kasları tamponu yerinde tutar. Bu nedenle aktif spor yaparken dahi tampon düşmez.
Vajinal tampon kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, tamponu en fazla 4-6 saat içerisinde değiştirmektir. Gece uyurken tampon kullanmak (saatini bilmeden geçirmek), tampon varken ilişkiye girmeye çalışmak ve gereken zamanda değiştirmemek vücudunuzun tepki vermesine neden olabilir.
Tamponların kullanımı, sağlık açısından herhangi bir sorun yaratmaz. Tamponlar, vajinadan kanı emer ve vajina içinde genişleyerek yerinde kalırlar. Doğru şekilde kullanıldığında, tamponlar herhangi bir zararlı etki yaratmaz.
Ayrıca menstrüasyon sırasında tampon kullanımı, özellikle uzun süreli kullanımı sırasında idrar yolları enfeksiyonu sıklığında artış gözlenmiştir.
Regl görmeye başladıktan itibaren regl kabı kullanmanızda bir sakınca yok. Bu konuyla ilgili bir yaş sınırı yoktur. Yalnız, bakirelerin ve genç kızların vajinal kasları daha sıkı olma eğilimdedir.
Adet kabının bilinen bir zararı yoktur.
Suda 5 dakika kaynatarak kulanıldığı takdirde hijyeni sağlanabilir. Yaklaşık 12 saate kadar kullanım kolaylığı sunar.
Dr. Gökalp Öner, "Aslında pedler ne kadar pamuklu olursa o kadar iyi ama emicilik özelliğini artırmak için pedlere kimyasal madde konulması ile birlikte 'toksik şok sendromu' dediğimiz ve kadının hayatını tehdit edebilecek kadar tehlikeli bir duruma neden olur hale gelmiştir" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri