Realizmin yaratıcıları Defoe, Balzac ile Tolstoy'dur. Gustave Flaubert, Goncourt Kardeşler bu edebiyat akımına gerçek karakterleri- ni vermişlerdir. Defoe,
Fransız edebiyatında Flaubert ile Zola'nın yanı sıra Honore de Balzac, Stendhal, Rusya'da Lev Tolstoy, İvan Sergeyeviç Turgenyev, Dostoyevski, İngiltere'de Charles Dickens ve Anthony Trollope, Amerika'da Theodore Dreiser, Ernest Hemingway, John Steinbeck İrlanda'da James Joyce realizmin önemli temsilcileridir.
Realizm akımı temsilcileri arasında ise Samipaşazade Sezai, Mehmet Akif Ersoy, Halide Edip Adıvar, Halit Ziya Uşaklıgil, Mehmet Rauf ve Ömer Seyfettin yer almaktadır.
Gerçek olan, kendi değişmez varoluşu içinde ve kendi başına, ne ise o olarak mevcudiyetini sürdürmektedir. Onun var olmak için bilince, özne tarafından kabul edilmeye ihtiyacı yoktur. İşte nesnel varoluş budur. Bunu kabul eden kişi realist olarak adlandırılır.
Realizm veya Gerçekçilik, felsefi-siyasi kökleri Antik Yunan'a hatta Sun Tzu'ya kadar götürülebilecek olan ve özellikle II. Dünya Savaşı sonrası çok popüler olan bir Uluslararası İlişkiler teorisidir. Thucydides, Makyavel ve Thomas Hobbes gibi düşünürler Realizm'in kurucusu/öncüsü kabul edilebilirler.
İlgili 24 soru bulundu
“Realizm'in – genel- kavram anlamı; “Hayatı, tabiatı, insanı olduğu gibi anlatma, aktarma endişesi içinde teşekkül etmiş anlayış”; realist (gerçekçi) ise, “Hayatı, tabiatı insanı ve olayları olduğu gibi anlatma, aktarma iddiasında olan “sanatkar veya eser” demektir” (Çetişli, 2007: 80).
Birçok yeni türle birlikte realist roman türü de Tanzimat dönemi sonrasında edebiyatımıza girmiş olan bir roman türü olarak bilinmektedir. İlk realist roman da Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmıştır.
Realistler insanların doğuştan iyiliğe eğilimli olmadığını, daha ziyade bencil ve rekabetçi olduğunu düşünürler. Realistlerin bu bakış açısı insan doğasını “bencil” olmasa bile “ben-merkezli” ve, bir arada var olmanın şartları mümkün olana kadar, çatışmacı kabul eder.
Çünkü Dostoyevski, varoluşçu temaları edebiyat alanında ustaca işleyen ender düşünürden biridir. Bu sorunu edebiyat alanında çok etkili bir şekilde işleyen Dostoyevski, aynı zamanda 20. yüzyılda “İnsan Felsefesi” olarak adlandırılan Varoluşçu akımın temsilcileri üzerinde de ciddi izler bırakmıştır.
Peki, Realizmin kurucusu kimdir? Realizm akımının kurucusu olarak Gustave Flaubert kabul edilmektedir. Gustave Flaubert'in, 1857 yılında yazmış olduğu Madame Bovary adlı eser de Realizm akımının ilk büyük romanı olarak görülmektedir.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
Realist yaklaşım, gerçekçi bir yaklaşım olarak tanımlanır. Realizm, asıl gerçek ve özgün olan unsurların karşılaştırılması, anlaşılması ve değerlendirilmesi olarak açıklanır. Realist yaklaşım, olayların ve durumların gerçekliğini kabullenmek, anlamak ve değerlendirmek için kullanılır.
Tolstoy, dönemin roman sanatında üstün bir konumda bulunan realizm akımının en önemli temsilcisidir.
Realist eserlerde hayatın içinden, sıradan insanlar anlatılır. Yalnızca gerçekleri anlatan realistler, günlük hayatta yaşanan basit olayları bile anlatabilirler. Okuyucuyu eğitme amacı taşımazlar. Realist eserler gözleme, araştırmaya ve belgelere dayalı nesnel bir anlatıma sahiplerdir.
Namık Kemal'in romanda tasvire bu kadar yer vermesinin nedeni tasviri realizmin bir unsuru olarak görmesinden kaynaklanmaktadır.
Realizmin temel varsayımı, uluslararası politikanın güç ve çıkar mücadelesi olarak tanımlanabilecek bir siyasal süreç olduğudur. Realistlere göre devletlerin sahip oldukları kapasiteler uluslararası çatışmaların sonuçlarının belirlenmesinde ve devletlerin davranışlarını etkileme konusunda büyük bir öneme sahiptir.
Sanatçılar kişiliklerini eserlerin- de gizlenir. Yazar objektiftir; kendini roman dünyasından soyutlamıştır, kendi zevk, fikir ve anlayış tarzlarını yarattığı roman kahramanında farklı tutmaya çaba harcar. Realizm, romancı ile roman kişileri arasındaki göbek bağını kesmiştir.
Ahlaki realizm, ahlaki özelliklerin insanların zihinsel durumlarından bağımsız dolayısıyla nesnel biçimde var olduğunu savunan görüştür. Ahlaki doğaüstücülük ise ahlaki realizm türlerinden biridir.
Deneme türünün ilk örneği Montaigne tarafından yazılan Denemeler olmuştur. İlk modern roman örneği Cervantes tarafından yazılmış olan Don Kişot olmuştur. İlk realist roman örneği Gustave Flaubert'in yazdığı Madame Bovary'dir.
Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Eylül, Mehmet Rauf'un ilk psikolojik roman olarak Türk tarihine geçen romanı. Ayrıca bireyin öznel yaşantısını doğrudan konu alan ilk roman olarak da bilinir. 1901 basımının kapağı.
Realizm, gerçekçiliği savunur ve her şeyi olduğu gibi göstermeyi amaçlayan bir edebiyat akımıdır. Auguste Comte'un ortaya attığı pozitivizm felsefesinin edebiyata uyarlanması sonucunda realizm akımı ortaya çıktı. Realizm, sanatta gerçekçiliği ifade eder.
Edebiyatta realizm ya da gerçekçilik, bir estetik ve edebî kavram olarak 19. yüzyıl ortalarında Fransa'da ortaya çıkmıştır.
Realizme göre sanatın ve özellikle romanın dinî, ahlâki ve toplumsal amacı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri