Hekiminiz tarafından bilgisayarlı tomografi istendiğinde, radyoloji uzmanı ya da radyoloji teknisyeni, incelenmesi istenen vücut bölgesinin tomografisini çeker ve radyoloji uzmanı çekilen filmin ayrıntılı raporunu hazırlayarak ilgili hekime gönderir.
Bilgisayarlı tomografiye hangi bölüm bakar? Bilgisayarlı tomografi ile radyoloji bölümü ilgilenmektedir. Radyoloji hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılan bir tıp dalıdır. Ayrıca vücut içi görüntüleri elde etmek için röntgen, manyetik rezonans(MR) ve bilgisayarlı tomografi gibi yöntemlerden yararlanır.
Tomografi sonuçlarını E-Nabız üzerinden öğrenebilmek için sisteme girmeniz gerekir. Burada Radyolojik Görüntülerim menüsüne tıkladığınızda karşınıza E-Nabız Tomografi Sonuçları kısmı çıkmaktadır. Buradan anlık olarak sonuçları öğrenebilirsiniz.
Bilgisayarlı Tomografi Sonuçları
Radyoloji uzmanı bu görüntüleri yorumlar ve rapor gönderir.
Bilgisayarlı Tomografi Sonucu Ne Kadar Sürede Çıkar? Tomografi sonuçları genellikle 24 saat içerisinde çıkar. Bilgisayarlı tomografi taraması ve diğer radyolojik görüntüleri okuma ve yorumlama konusunda uzmanlaşmış bir doktor olan radyolog, taramayı inceleyecek ve bunları açıklayan bir rapor hazırlayacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Tam olarak vücuttan tomografi ile alınmış radyoaktif maddeler normal koşullarda 12 ya da 13 günde tamamen vücuttan uzaklaştırılır.
Türkiye'de bin 200 hastane arasında sadece 17 hastanede bulunan HIMS 6 Dijital Hastane Belgesi'yle artık MR, Tomografi ve Patoloji sonuçları hastalara SMS yoluyla bildiriliyor. Cep telefonlarına indirilecek uygulama ile bütün laboratuar sonuçları, radyoloji sonuçları raporlarıyla birlikte alınabilinecek.
Tomografide her şey çıkar mı? Tomografi insan vücudu hakkında yapısal ve anatomi bilgisi verir. Organların işlevi ve hastalıkların ne tür hücreler tarafından oluşturulduğu ile ilgili bilgi vermez.
Radyodiagnostik uzmanı Dr. Tahsin Güneysu da anjiyo yapan tomografiler için yılda en fazla 50 mSv doz uyarısının yapıldığını belirterek, “Bu da 25 kez koroner tomografi çektirmek demek. Tabii bu sayı düşük doz kullanılan 256 kesitli tomografi için geçerli. Normal bir tomografide hasta yılda 5 kez yaptırabilir” dedi.
https://enabiz.gov.tr/ resmi internet sitesi üzerinden açılan sayfada T.C. kimlik numaranızı ve e-Nabız şifrenizi girerek giriş yapın. Eğer e-Nabız şifreniz yoksa bir kayıt oluşturarak ya da e-Devlet üzerinden giriş yaparak sisteme giriş yapabilirsiniz. Daha sonra sonuçlar bölümünden pataloji sonucuna öğrenebilirsiniz.
Yatarak tedavi teminatı kapsamında; ameliyat, ameliyat öncesi ve sonrası tetkikler, mr, tomografi, ameliyat sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon, tıbbi malzeme, suni uzuv, kemoterapi, radyoterapi ve ambulans hizmetlerine ait giderler karşılanmaktadır.
Çekim işlemi gerçekleştirirken bazı durumlar hastanın 5-10 saniye arasında nefes tutması gerekebilir. Bu işlem görüntülemenin düzgün bir şekilde yapılması için gereklidir. İlaçlı tomografi sonrası kontrast maddenin vücuttan atılmasına yardımcı olmak adına bol miktarda su tüketilmesi önerilmektedir.
Bilgisayarlı tomografi (BT) vücut bölgelerinin değişik açılardan çekilen ve kesit adı verilen incelikteki çok sayıdaki radyografilerini bilgisayara aktarıp görüntülenmesini sağlayan bir inceleme yöntemidir. Bu yöntemde X ışını kullanılır.
Tomografi istendiği durumlar genellikle kemik gibi içinin görünmesi zor olan yoğun noktalarda istenebilir. Bunun yanı sıra vücuttaki kan kaçakları, damar rahatsızlıkları, iç yaralanma vb. durumlarda oldukça yardımcı olmaktadır. İlaçlı tomografi istenebilecek durumlar; Kemik kırıklarının tespiti ve tam görüntülemesi.
Dr. Isaacs, ”Bilgisayarlı tomografi taramasında yüzde 25 oranında hatalı sonuç alma riski var. Bu da daha ileri tarama tetkiklerine ve bazen de gereksiz biyopsi ve cerrahi müdahaleye yol açıyor,” diyor.
Bt taraması daha kaliteli görüntüler elde edilmesine olanak sağlarken, emar taraması daha ayrıntılı görüntüler sunar. Bilgisayarlı tomografi taraması daha geniş alanların çekimine uygunken, emar daha bölgesel çekimler (servikal mr, diz mr benzeri) için uygundur.
BT çekim süresi taranacak alanın boyutuna göre değişse de çoğunlukla birkaç dakika ile yarım saat arasında sürer. Yapılan çekim sonrası hiçbir kısıtlama olmaksızın hasta günlük yaşamına devam edebilir. Bazı çekimler ilaçlı olarak yapılabilir.
Beyin MR'ı veya CT taraması
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), beyin tümörü teşhisinde faydalanılan en iyi görüntüleme testidir. MRI'ya giremiyorsanız bilgisayarlı tomografi (BT) iyi bir alternatiftir.
BT yani bilgisayarlı tomografi yöntemi, düşme ve kaza gibi ciddi travmalar sonrası beyin ve vücudun diğer bölgelerinde oluşma ihtimali olan hasarları görüntülemek adına çekilir. Bunun yanında BT genellikle aşağıdaki durumlar için kullanılır: Kemik direncini ölçmek. Kemik kırılmaları ve tümörlerini teşhis etmek.
Sonuç öğrenmek için ayrı bi randevu almam mı gerekiyor? Öyle değil. Aynı bölüme 10 günde bir randevu alınabilir. O sebepten kontrol için yada sonuç göstermek için gittiğinde sadece sonuç gösterme iin sıra numarası alıp gidebilirsin.
Kanserin tam tanımı olan bu anarşik çoğalma, kanser hücrelerinin bir enerji kaynağı olarak çok fazla glikoz (şeker) tüketmelerine yol açan güçlü bir metabolik aktivite gerektirir. İşlem genellikle 20 ila 30 dakika sürer. Ağrılı değildir, gürültülü değildir ve anestezi gerektirmez.
Vücudun diğer bölgeleri için herhangi bir kısıtlama yoktur. Uzun süreli tedavilerde özellikle sona doğru bazı cilt reaksiyonları izlenebilir ve bu durumda bir süre için banyo yapılması doktor tarafından yasaklanabilir.
Hastalarda genellikle döküntü, mide bulantısı, kaşıntı, kızarıklık gibi yan etkileri görülür. Ayrıca düşük olasılık olsa da hastalarda yan etki olarak boğazda ya da vücudun başka bölgelerinde şişkinlik, böbrek sorunları ve nefes darlığı görülebilir.
1 TOMOGRAFİ 442 RÖNTGENE BEDEL
Dünya Savaşı'nda Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan atom bombalarından kurtulanlarla eş seviyede olduğu belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri