Özellikle sarımsak radyasyonu vücuttan atmak için ilk tercih edilen yiyeceklerden olmalıdır. Antibiyotik etkisi ile birlikte vücuda tomografiden kaynaklı olan girmiş radyasyonların atılmasını sağlar. Bunun için sabahları aç karnına bol bol sarımsak tüketilmesi doktorlar tarafından da önerilmektedir.
Radyolojide kullanılan kontrastlı tetkikler (ilaçlı filmler) büyük oranda böbrekler ile atılırlar. Bu yüzden ilaçlı film çekilen hastaların bol miktarda su içerek o ilacı vücuttan çabuk bir şekilde atmaları istenir. Böbrek fonksiyonları normal olan hastalarda bu ilaçlar güvenle kullanılmaktadır.
Galyum-67, Talyum-201 gibi radyoaktif maddeler de pratik olarak 12-13 günde vücuttan atılırlar.
İlaçlı tomografi çekiminin ardından hasta bir süre gözlem altında tutulmaktadır. Hastaya damar veya ağız yolundan verilen ilacın idrar yoluyla atılması beklenir. Bu esnada hasta radyoloji doktoru tarafından gözlemlenir.
Proteinden zengin yiyeceklerle beslenmek önemli olduğu için balık, tavuk, et mutlaka tüketilmelidir. Tahıllı yiyeceklerin yanı sıra içerdiği yüksek protein nedeniyle yumurta beyazı, haşlama yoluyla bol miktarda tüketilebilir. Günde 2 litre sıvı (su ya da asitsiz içecekler) tüketilmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Özellikle ilk 24 saatte verilen radyoaktif madde %50-80 oranında idrarla atılır. Bu nedenle tuvalet temizliğine çok dikkat edilmesi gereklidir. Vücut sıvılarının çevreye ve başka insanlara bulaşmasının önemi radyasyona doğrudan maruz kalma riskidir.
Gereksiz tomografi çekimlerinden uzak durulması adına tomografi sonuçlarınızı mutlaka bir süre saklayınız. Günlük beslenmenize mutlaka 2 kâse yoğurt ilave ediniz.
Çekim işlemi gerçekleştirirken bazı durumlar hastanın 5-10 saniye arasında nefes tutması gerekebilir. Bu işlem görüntülemenin düzgün bir şekilde yapılması için gereklidir. İlaçlı tomografi sonrası kontrast maddenin vücuttan atılmasına yardımcı olmak adına bol miktarda su tüketilmesi önerilmektedir.
Kontrast madde, sonraki 24 saat içinde önce hızlı bir biçimde, sonra yavaşlayarak idrar yoluyla vücuttan temizlenir.
Tomografi ardından hastanın çıkan raporları incelenir ve vücudun hangi bölümü ile ilgili olduğu değerlendirilir. Tomografi sonrası on gün içerisinde doktor tarafından hastalar sonuca ulaşabilir.
Bir tomografi 442 röntgene bedel
Bir tomografinin 442 röntgene bedel olduğunu belirten uzmanlar, tomografi çektiren insanların vücutlarında biriken radyasyonun II. Dünya savaşında Hiroşima'ya atılan atom bombasından kurtulanlarla eş değerdir.
Vücudun diğer bölgeleri için herhangi bir kısıtlama yoktur. Uzun süreli tedavilerde özellikle sona doğru bazı cilt reaksiyonları izlenebilir ve bu durumda bir süre için banyo yapılması doktor tarafından yasaklanabilir.
Hastalarda genellikle döküntü, mide bulantısı, kaşıntı, kızarıklık gibi yan etkileri görülür. Ayrıca düşük olasılık olsa da hastalarda yan etki olarak boğazda ya da vücudun başka bölgelerinde şişkinlik, böbrek sorunları ve nefes darlığı görülebilir.
İlaçlı tomografi çekimi sonrasında hasta, bir süre radyoloji uzmanı tarafından gözlem altında tutulur. İlaçlı tomografi çekimi sırasında verilen baryum ve iyot, çok nadiren de olsa bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bunlar genellikle döküntü, kaşıntı, mide bulantısı ve kızarıklık olarak görülür.
Yalnızca alerjik yan etkiler gösteren bu ilaçlı tomografi de döküntü, kaşıntı, mide bulantısı, az görülme sıklığı ile de nefes darlığı, boğaz üzerinde şişlik, gibi yan etkiler görülebilmektedir.
Normalde kullanılan çekim protokollerinde bir akciğer tomografisinde alınan radyasyon dozu ortalama 5 mSv (radyasyon dozu) düzeyindedir. Düşük doz bilgisayarlı tomografi uygulamasında ise bu değer yaklaşık beşte biri düzeyine düşmekte ve ortalama 1 mSv olmaktadır.
Geleneksel röntgen çekimlerine göre, BT çekimlerinde, hastanın aldığı radyasyon dozu oldukça fazladır. Geleneksel röntgen çekimlerinde akciğerin aldığı radyasyon dozu 0.02 mSv ile 0.15 mSv arası değişirken eski tip BT cihazlarında toraks da ki doz miktarı yaklaşık 10mSv ile 20 mSv arasında değişmektedir.
Aşağıda bazı senaryolarda yılda kaç kez tomografi çekilebileceğine dair örnekler verilmiştir: Rutin kontroller: Sağlıklı bireyler için düzenli olarak yapılan taramalar nadir durumlarda önerilir. Eğer herhangi bir belirti veya risk faktörü yoksa, yılda bir veya daha seyrek aralıklarla tarama gerekebilir.
İlaçlı tomografi yönteminde, kontrast madde adı verilen bir ilaç damar yolundan veya suya karıştırılarak içmesi için hastaya verilir. Bu ilaç ağız yoluyla veya damar yolundan enjekte edilerek verilmektedir. Söz konusu madde vücutta incelenmek istenen yerin parlamasını ve daha net bir şekilde görüntülenmesini sağlar.
Size içmeniz için ilaçlı su (kontrast madde) verilecektir. Buna ek olarak, randevunuzdan 4 saat öncesinden itibaren yemek yemeyin ve bir şey içmeyin. Çok fazla olmamakla birlikte su içebilirsiniz Eğer ilaç kullanıyorsanız alabilirsiniz.
BT yani bilgisayarlı tomografi yöntemi, düşme ve kaza gibi ciddi travmalar sonrası beyin ve vücudun diğer bölgelerinde oluşma ihtimali olan hasarları görüntülemek adına çekilir. Bunun yanında BT genellikle aşağıdaki durumlar için kullanılır: Kemik direncini ölçmek. Kemik kırılmaları ve tümörlerini teşhis etmek.
Aslen ficus ağacı olarak bilinen, özellikle Asya ve Avustralya'ya özgü bir bitki olan benjamin kauçuğu pek çok salonda rastlanan bir bitki çeşidi. Bol yaprağı ile radyasyon yayan cihazların olumsuz etkilerinden koruyan bu çiçek, bakımıyla da zorlamıyor.
tarda radyasyon alan tüm bireylerde maruziyetten 1-72 saat içinde prodromal bulgu ve semptomlar gelişir. Bunlar anoreksi, bulantı, kusma, ishal, ateş, sıvı kaybı ve elektrolit dengesizliğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri