Omega 3 yağ asidi içeriği ile sağlıklı bir beslenme programlarında önerilen ton balığı kalp ve damar sağlığını korur. İyi kolesterol olarak bilinen HDL'nin kanda artışını sağlar. Ton balığı eti kanın pıhtılaşmasını önler ve kan akışını hızlandırarak felç riskini azaltır. Ton balığı protein değeri yüksek bir balıktır.
Tavsiye edilen günlük miktar yaklaşık 80 -130 gramdır. Uzmanların önerisine göre haftada en az 3 gün ton balığı tüketmek yararlı olacaktır.
Uskumrugiller ailesinden gelen ton balığı özellikle Omega 3 yağ asidi içeriği bakımından zengin olmasıyla bilinir. Sağlıklı beslenmeye özen gösteren insanların çok iyi bildiği gibi ton balığı kalp ve damar sağlığı için oldukça faydalı olan protein kaynaklarından biridir.
Ton balığı, aynı zamanda selenyum, D ve B vitamini kompleksi gibi değerli vitamin ve minerallerin temini açısından önemli bir gıda. Günlük 100 ila 300 gram tüketilmesi, ihtiyaç olan Omega-3 miktarını karşılayarak, bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı oluyor.
Somon, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar, içerdikleri yüksek orandaki omega 3 yağ asitleri sayesinde vücut içerisinde oluşan zararlı iltihaplanmayı azaltır. Yine bu sayede de iltihaplanmaların neden olduğu bağışıklık sistemindeki güçsüzleşmeleri engeller.
İlgili 40 soru bulundu
Omega-3 ve protein bakımından en zengin kaynaklardan zeytinyağlı ton balığını haftada en az 2 kez tüketmek, çocukların zeka ve kas gelişiminden kalp sağlığı ve bağışıklıklarını desteklemeye yardımcı oluyor. Ancak dikkat! Ton balığını tüketmeye dikkat etmekte fayda var.
Limonu balığa da sıkabilirsiniz. Limonun içerisindeki antioksidanlar ve C vitamini balıktaki Omega-3 yağ asidinin vücutta kullanımını artırır.
Bu nedenle okyanuslarda yaşayan ton balıkları, iç denizlerde yetişen balıklara oranla çok daha güvenlidir. Haftada en az üç kez ton balığını 7'den 70'e her yaş grubuna öneriyorum” dedi.
Ton balığının suyunu süzdükten sonra biraz zeytinyağı eklemeniz ve güzelce tüketmeniz, size oldukça güzel bir protein kaynağı sağlayacaktır ve ayrıca gece boyunca enerji elde etmenize yardımcı olacaktır. Dilerseniz yanına biraz ıspanak yaprağı da ekleyebilirsiniz.
Ton Balığı: Diyet Öğünlerin Protein Deposu
Özellikle omega 3 ve B12 vitaminlerinden zengin olan ton balığı günlük vitamin ve mineral ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılar. Tuna balığı olarak da bilinen ton balığı genel olarak konservelenmiş olarak kullanılır.
Uzmanlar, konserve ton balıklarının haftada bir defadan fazla tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Balık yağının yağlı olmasından dolayı kilo aldırdığına dair bir inanç vardır. Fakat balık yağı, kilo aldırmayan bir gıda takviyesidir.
8. Ton Balığı
Ton balığı, kasların en sevdiği besinlerden biri olarak gösterilir. 85 gramında yaklaşık 20 gram protein bulunur.
ton balığı yemek kilo aldırmaz. Bu yüzden diyet programlarında oldukça fazla tercih edilen bir besin olarak bilinmektedir. Ton balığı aynı zamanda tok tutucu özelliği bulunan bir yiyecek olarak bilinmektedir. Ton balığını taze, hazır, light veya zeytinyağlı olması fark etmeden diyet sırasında afiyetle tüketebilirsiniz.
'Ton balığı kalbi koruyor. Omega 3 yağ asitleri, kandaki lipid seviyesini düşürerek yüksek kötü kolesterolü olan insanlara fayda sağlıyor ve kalp ritmini kontrol ediyor. Bağışıklığı güçlendiren ton balığı, selenyum, D ve B vitamini kompleksi gibi değerli vitamin ve minerallerin temini açısından da önemli bir gıda.
Güne başlarken hem besleyici hem de leziz bir alternatifi kim istemez! Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak, ton balığı ile buluştuğunda artan besin değeri sayesinde güne zinde başlamanızı sağlayacaktır.
Konserve ton balığını taze hali ile tüketmek daha doğrudur çünkü pek çok konserve balığı konserve edilmeden önce pişirme işleminden geçmektedir. Yani bu, kutudan çıkardığınız gibi doğrudan tüketebileceğiniz anlamına gelir.
Aslında ton balığında doymuş yağ asitleri çok az miktarda bulunur. Bünyesinde daha çok vitamin, mineral ve protein ihtiva eder. Konserve olarak tercih edildiğinde yağının süzülmesi kaydıyla çok daha az kalorili bir hal almaktadır. Ton balığını salatalarda, makarnalarda veya ana yemeklerde tercih edebilirsiniz.
Marketten aldığımız konserve ton balıkları, taze ton balıklarından ya da diğer ismiyle orkinos balığından yapılırlar. Yağlı bir balık olarak sınıflandırılan ton balığının birkaç çeşidi vardır. En yaygın olarak bilinen ton balığı türü ak orkinostur.
Ton Balığı ile Yoğurt Birlikte Yenir Mi? Eğer konserve ton balığı ve yoğurt tazeyse birlikte yenilebilir. Ancak yoğurt veya balık bayatsa, birlikte tüketilmemesi gerekir.
Konserve ton balığı işleme sırasında pişirilirken, taze ton balığı genellikle az pişmiş veya çiğ olarak servis edilir. Yani evet, konserve ton balıkları pişmiştir.
Dardanel; Atlantik ve Hint Okyanusu'nun derinliklerinden, sağlık dolu sofralara uzanan, başrollerinde Yellowfin ve Skipjack türlerinin yer aldığı, civasız bir lezzet hikayesi sunar.
Ağzınızın veya dilinizin şişmesi ile birlikte sık kusma, ton balığı yedikten hemen sonra ortaya çıkarsa bir alerji belirtisi olabilir. Diğer sindirim belirtileri arasında şiddetli karın ağrısı, ishal ve yutma güçlüğü bulunur.
Bu olağanüstü fiyatların nedeni ise elbette mavi yüzgeçli orkinosun en nadir bulunan ton balığı türü olmasıdır.
Kısacası “ton balığı mı, protein tozu mu?” sorusuna yanıtım net ve açıktır: Ton balığı... Bedenimizin belli ölçüde fruktozu kullanabilme yeteneği var. Bu miktar da günlük 15-20 gramla sınırlı. Fruktoz belli bir metabolik zincirle şekere dönüştürülüyor ve karaciğerde enerji olarak kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri