Aracınıza ait bazı bilgileri bu hesaplama araçlarına girerek tonaj hesaplamasını yapabilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz. Tonaj hesaplama için genel olarak kullanılan formül “aracın azami yüklü ağırlığının 3,75'i + aracın azami yüklü ağırlığı + 500 kg ” olarak aktarılabilir.
Tonaj hesaplama formülü
Ağırlık kontrollerinde aracın azami yüklü ağırlığına bakılır. Her aracın azami yüklü ağırlığı, ruhsat bilgilerinde yer alır. Tonaj hesaplama formülü şu şekilde yapılabilir. Tartı toleransı aracın azami yüklü ağırlığının 3.75'i + aracın azami yüklü ağırlığı + 500 kg olarak düşünülebilir.
Asya ve Avrupa ülkelerinde tonaj limitleri 26 ton ile 22.5 ton arası bir ölçüyle sabitlenmiştir. Ülkemizde bu durum tırların ve diğer ağır tonajlı araçların ölçü birimleriyle fonksiyonuna ve niteliklerine bakılarak değişkenlik gösterir.
1 tonun kilogram olarak karşılığı 100 kilogram olmatadır. Ton, "t" sembolü ile gösterilmektedir ve metrik ton olarak da ifade edilebilmektedir. 1 TON KAÇ GRAM?
Tonaj Sınırları
Tır, kamyon ve kamyonet gibi araçların taşıyabileceği toplam yük miktarı, her ülkenin kendi yasalarına göre düzenlemekle birlikte, uluslararası alanda da denetlenmektedir. Ülkemizde tır ve benzeri ağır tonajlı araçların toplam yük miktarı 24 ton ile 27 ton arasında değişiklik göstermektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Normal tır (açık veya tenteli) : boy, en, yükseklik olarak 13.60x 2.42x 2.60 ölçülerine sahip olan aracın alacağı yük miktarı, 20 ila 24 ton aralığındadır. Maxima tır (tenteli römork): 13.60x 2.44x 2.80 ölçülerine sahip olan araç, 20 ila 24 ton yük alabilmektedir.
Lojistik sektöründe tonaj kelimesi firmaların sıklıkla karşısına çıkan terimlerden biridir. Taşımacılıkta, eşyaların transfer işlemlerinin gerçekleştirildiği araçların toplam kapasitesine tonaj adı verilmektedir.
Bir geminin tonajı ağırlık veya hacim ölçümü ile belirtilen kapasitesidir. Ölçü birimi ağırlık yönünden belirtilirse, İngiliz sistemine göre 1 ton = 2240 pound'dur. Hacim yönünden belirtilirse, ünite olan 1 ton 100 ft3 lük bir hacim tanımlar.
Yani 1 ton ağırlık bin kilogram değerindedir. Bazı siteler 1 tonu 100 kg olarak almıştır fakat bu tamamen yanlıştır.
Ton (sembolü: t), metrik birim sisteminde 1.000 kilograma eşit kütle birimi. Metrik ton olarak da bilinir. Aynı kütlenin SI birimi olarak karşılığı megagramdır (sembolü: Mg). Bir standart veya ölçü ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.
Hangi sebep olursa olsun standart olarak 1 ton aynı zamanda 1000 kilogram gelmektedir.
Tonaj hesaplama formülü şu şekildedir. Tartı toleransı aracın azami yüklü ağırlığının yüzde 3,75'i + azami yüklü ağırlığı + 500 kg olarak belirlenmiştir.
i. (İtal.) Bir geminin mürettebâtın yaşayacağı, sevk ve idâre için kullanacağı vb. hacimleri hâriç yük konabilecek boşluklarının toplam hacmi [2,83 m3 bir gros ton olarak kabul edilir; ağırlık birimi cinsinden 2240 libre veya 1024 kilograma eşittir].
Grupta bulunan elemanların tıpkı küme kavramında olduğu gibi en az bir ortak noktası olmalıdır. Latincedeki duodecim kelimesinden türemiştir. Eski Mezopotamya'da onikilik sayma sistemi kullanılırdı. On iki düzineye (12x12) de gross denir.
Kamyonların branda vs. gibi eşyalarını istifledikleri ve alacakları yükün yüksekliğinin kolayca ifade edilmesini sağlayan, kamyon kasasında sürücü kabininin üstüne denk gelen bölmedir. Basar tonaj olarak da ifade edilir. Aracın istiap haddi (azami yük miktarı) anlamına gelir.
1-) Gross tonaj: Geminin bütün kapalı yerlerinin kadem küp olarak hacminin 100 feet küp veya 2,83 metreküp değerine bölünmesiyle elde edilen tonaj türüdür.
Tonaj, aracın taşıyabileceği toplam yükün ilgili kanunlarca ton cinsinden ifadesidir. Karayolları Trafik Kanununun m.65/1-b hükmüne göre aracın taşıdığı yük, azami yüklü ağırlıktan veya izin verilen azami ağırlıktan fazlaysa işleten ve gönderen adına ayrı ayrı idari para cezası uygulanır.
Tır tipleri yasal olarak maksimum 25 ton kapasiteye sahip olabilir. ISO standartları gereğince, konteynerler ile beraber yüklenen tırların toplam ağırlıkları 44 tondan daha fazla olamaz. Römorklarda ise maksimum 40 ton ağırlığa kadar izin vardır.
Buna göre güncel tonaj cezası 4.092 TL civarındadır.
Kamyonların, nakliye sektöründe güvenilir bir şekilde kullanılabilmeleri için boş ve dolu olarak belirli tonaj değerleri vardır. Hem aracın hem de yüklerin güvenliği açısından bu değerlere uygun yükleme yapılması önem arz etmektedir. 6 teker kamyon tonaj sınırı 21 ile 24 ton arasında değişmektedir.
10 teker kamyonların kasa uzunluğu 7.20, genişliği 2.45 metredir. Yüksekliği 2.70 olup toplam hacmi 47 metre küptür. 15 ton yük alma kapasitesi vardır. 10 teker kamyonlarda yönetmelik gereği taşıyacağı yükün ağırlık birimi 15 ton olarak sınırlandırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri