Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı (Tonsillektomi ve Adenoidektomi)
Bu halka dört anatomik birimden oluşur: palatin tonsiller, adenoid, tubal tonsil, lingual tonsil. Adenotonsillektomi nedir? Adenotonsillektomi geniz eti ve bademciğin cerrahi olarak çıkarılma işlemidir. Çocukluk çağında en sık yapılan cerrahi girişimdir.
Bademcik ameliyatı ya da tıbbi adıyla tonsillektomi bademciklerin cerrahi müdahale ile alınması işlemidir. Bademciklerin iltihaplanması sürecine ise tonsilit adı verilir. Bademcikler boğazın arkasında bulunan iki adet oval şekilli organa verilen isimdir.
Geniz eti - bademcik büyümeleri ve enfeksiyonları en sık 3 - 9 yaş aralığında görülmektedir. Bademcik ve geniz eti ameliyatları 3 yaşından sonra yapılması tercih edilmektedir. Ancak; eğer bebek uykuda nefes durması problemi yaşıyorsa ameliyat daha erken yaşta da yapılabilmektedir.
Adenoidektomi ameliyatı ağız içerisinde genel anestezi ile uygulanır. Küçük dilin arkasındaki bölgeden geniz etine ulaşılarak kazınır ve alınır. Bu ameliyat genellikle 45-90 dakika arası sürer.
İlgili 16 soru bulundu
Adenoidektomi olarak adlandırılan geniz eti ameliyatı genellikle 1 ile 7 yaş arasındaki çocuklar için uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Geniz eti 7 yaşından itibaren doğal olarak küçülmeye başlar ve ergenlik döneminde neredeyse tamamen yok olur.
Geniz eti ameliyatı sonrası geniz etinin tekrar büyümesi son derece nadir görülür.
Hayır. Bu yanlış bir değerlendirmedir. Yeterli şekilde alınmamış bademciklerde kalıntıların büyümesi bazen bademciğin büyümesi olarak düşünülür. Yeterli alınan bademcik tekrar büyümez.
Geniz eti ameliyatı, yaklaşık 20 dakika süren, kesi gerektirmeyen basit bir ameliyattır. Etkin ve düzgün cerrahi kullanılarak çıkartılmış geniz etinin, tekrarlama olasılığı söz konusu değildir.
Bademcik ameliyatı zararlı değildir aksine bademciklerin büyük olması; yutma, beslenme ve konuşma problemleri oluşturabildiği için bu ameliyatın tercih edilmesi yararlı bir cerrahi müdahaledir.
Bademcik ameliyatından sonra hastaların boğaz ağrısı yaşamaları normaldir. Boğaz ağrısı şikayetleri ise yaşa bağlı olarak artmaktadır. Ameliyatların hemen hemen hepsinde yara yeri dikiş ile kapatılır.
Bademcik ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Böylece hasta işlem esnasında herhangi bir ağrı duymaz ve işlem cerrah tarafından da daha konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında ağız içerisine yerleştirilen bazı enstrümanlar ile bademcikler tamamen görünür hale getirilir.
Tonsillektomi, bademcik iltihaplanması tedavisinin dışında büyük bademcik nedeniyle gelişen horlama ve uyku apnesi şikâyetlerinde de yapılabilir. Genel olarak bademcik ameliyatını gerektiren durumlar ise şunlardır: Sık tekrarlayan bademcik iltihabı Bademciklerin şişmesine bağlı gelişen solunum sıkıntıları
Ameliyatın kendisi yaklaşık 10-15 dakika sürer. Hastanın uyuması ve uyanması ile beraber toplam süre yaklaşık 45 dakikadır.
Geniz eti, burundan giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalar ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı maddeler olan antikorları üretir. Eğer çocuğunuzda sürekli ya da sık tekrarlayan geniz eti büyümesi veya iltihabı varsa, doktorunuz geniz eti ameliyatı önerebilir.
Geniz eti ameliyatı için yaş kriteri bulunmuyor. Çocukta, geniz eti dokusuna bağlı horlama, ağız açık nefes alma, uyurken yer değiştirme gibi belirtiler varsa büyüklüğüne bakılmaksızın alınması öneriliyor. 3 yaş öncesi ve 7 yaş sonrasında çok nadir görülen geniz eti büyümesi yaş ilerledikçe küçülüyor.
Geniz Eti İhmale Gelmiyor
da çocukta günlük aktiviteler esnasında burun tıkanıklığı, hava açlığı, genizden konuşma gibi sıkıntılara neden olurken, gece uyku esnasında da horlama ve daha da önemlisi apne denen uyku esnasında solunum durmaları yaşanır.
Geniz eti büyümesi tanısı konulduğu andan itibaren hasta izlenerek en kısa sürede tedavi adımlarına başlanmalıdır. Geniz eti ameliyatı yapılmadığı durumlarda; kronik sinüzit veya orta kulak iltihabı, yüz ve çenede şekil bozuklukları, diş bozuklukları, ciddi solunum ve hormon bozuklukları ile karşılaşılabilmektedir.
Yazın ameliyat yapılmaz söylentisi 1970' li yıllar ve öncesinde yaz mevsiminde 'polio' (çocuk felci) salgını olduğu dönemlerde çocukların bu viral enfeksiyona yakalanma riski arttığı için tonsillektomi ve adenoidektomi (bademcik-genizeti) ameliyatları yaz ayları dışında bir mevsime ertelenirdi.
Genel anestezi altında gerçekleştirilen badem ameliyatı sonrasında iyileşme süresi minimum 10 gündür. İyileşme süresi boyunca boğazdan katı, asitli, sert, alkollü ve sıcak gıdalar geçmemelidir. Bademcik ameliyatı iyileşme süreci boyunca bademciklerin alındığı bölgeyi tahriş etmeyecek besinler tüketilmesi önerilir.
Bademciklerin alınması ile iştah normal seviyesine gelmekte, bir miktar kilo artışı iştah artmasına bağlı olarak olabilmektedir.
Geniz etinin büyümesi, solunumu sekteye uğratabilir ve östaki borusunda tıkanmaya yol açabilir. Bu durum tedavi edilmediği takdirde, işitme duyusuna ciddi hasar verebilecek kulak enfeksiyonları ortaya çıkabilir.
Ameliyatsız geniz eti tedavisi sırasında bölgede buharlaştırma yöntemi yapılarak etin yok edilmesi hedeflenmektedir. Özel bir cihaz ile radyofrekans tedavisi uygulanarak yapılan buharlaştırma yöntemi için mutlaka bu alanda eğitim alan uzman hekimden yardım alınması gerekiyor.
Çocuğunuz ağzını açtığında boğazın iki tarafında gördüğünüz küçük oval şekilli yapılar bademciklerdir. Geniz eti (adenoid) ise, aynı sistemin görünmeyen parçasıdır. Bademciklerin arkasında, küçük dilin üstünde yer alan bir bağışıklık sistemi dokusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri