İslam, kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yoldan temin etmelerini emreder ve her türlü faizi kesin olarak haram kılar (Âl-i İmrân, 3/130; Nisâ, 4/161). Şahıslar veya kurumlarla yapılacak faizli kredi işlemleri de bu kapsamdadır.
Evet, bir mahzuru yoktur. Sual: Seadet-i Ebediyye'de, (Hiçbir ülkede, hiçbir kimseden, bankadan ve kooperatiften, zaruret olmadıkça, hiçbir sebeple ödünç para alıp, faiz ödemek caiz değildir) deniyor.
Bir kişinin, malını faizli kredi kullanarak satın almak isteyen kişiye satması caiz midir? İslam'a göre faizin her çeşidi haramdır (Bakara, 2/275-279; Buhari, Libas, 96; Müslim, Müsâkât 105, 106). Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak veya vermek caiz değildir.
"İster kefil olsun ister krediyi çeksin ve başkasına versin. Her halükarda yapmış olduğu iş haram ve günahtır. Çünkü Peygamber Efendimiz, faiz ile ilgili hükmü aktarırken buyurduğu 'Faiz yiyen, yediren, bu işe şahitlik yapan, bu işe aracılık yapan, katiplik yapan herkes günah işlemiştir.
Değerli kardeşimiz, Faizsiz borç alıp faizli borcu kapatmak caiz, hatta haramdan kurulmayı amaçladığı için farzdır. Hayat sigortası katılım sigortacılığına göre yapılmazsa caiz değildir. Sigortalı olmadığınız hâlde “faizsiz” diye borç veriyor ve buna karşı sigorta ücreti diye bir para alıyorlarsa bu faiz olur.
İlgili 31 soru bulundu
Fetvada şöyle denildi: İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.
Soru: Zamanında 15 bin lira kredi çekip 1.600 lira civarı faize bulaşan bunu ödemek zorunda olup harama bulaşan pişmanlık yaşayan bir insan bu günahına kefaret olarak ne yapabilir? el Cevab: Tevbe edilmelidir. Bir daha geri dönülmemelidir. Tevbe geri dönmemek üzere azmetmeyi içeren pişmanlık duygusudur.
Kurulumuz, halkımızla paylaştığı görüşünde; öncelikle faizin kesin olarak haram kılındığını, konut veya araç satın almak için faizli kredi kullanmanın caiz olmadığını çok açık ve kesin bir dille belirtmiştir.
Memur-Sen Konfederasyonu'nun başlattığı uygulamaya Diyanet-Sen de katılınca imamlara faizli kredi uygulaması başladı.
Faizsiz ihtiyaç kredisi almak isteyen kişilerin bu fırsatı sunan bankalara müracaat etmeleri gerekir. Bankalar, kredi almak isteyen kişilerin maddi durumlarını ve kredi kullanım amaçlarını inceler. Eğer kişinin maddi durumu ve kredi kullanım amaçları uygun görülürse, banka faizsiz ihtiyaç kredisi vermeye hazırdır.
Dâr-ül-harbde, yalnız kâfirlerden faiz alan bir bankaya para yatıran bir müslümanın, bu paranın faizini alması helal olur. Bu bankadan ödünç para alıp faiz verenlerin hepsi müslüman ise, bankaya yatırılan paranın faizini almak haram olur.
Kuran'ın günah diyerek haram ettiği “tefecilik ve tefeci faizi”dir.
Faizli kredi çekmek, ortada bir zaruret yoksa elbette caiz değildir, haramdır. Hayati tehlike ve temel ihtiyaçlardan yoksun kalmak gibi zaruretler olursa, bunları başka yoldan gidermek mümkün değil ise, bu zaruri ihtiyaçları karşılayacak kadar faizli kredi çekilebilir.
Faiz haramdır; çünkü İslam'ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan “Hak” kavramına aykırıdır. Faiz kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açar.
Promosyonların kullanılmayıp ihtiyaç sahiplerine verilmesi, insani yardım ve kamu yararına çalışmalar gerçekleştiren kurumlara tasadduk edilmesi İslam âlimleri tarafından tavsiye edilmektedir. Banka promosyonunu almak caiz değil fakat bankada da bırakmak uygun değildir.
Özet olarak şunu diyebiliriz: Sattığınız ürünlerin ücretini çeşitleriyle tüm kredi kartlarla tahsil edebilirsiniz, ayrıca bu işlemi kolaylaştırmak için bankaya komisyon ödeyebilirsiniz, fakat bu komisyonun müşteriye ek olarak yansıtılmaması şartıyla caizdir.
Diyanet'ten TOKİ fetvası: Kamu bankasının faizi caizdir.
Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara “vadeli mevduat hesabı” denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.
Dolayısıyla banka, faizli krediyi devlete, devlet de o krediyi faizsiz olarak çiftçiye vermiş oluyor. Bankanın devlete faizli kredi vermesi elbette caiz değildir, ama bu husus çiftçinin, devletten faizsiz teşvik kredisi almasına mani olmaz.
TOKİ orta gelir grubu için başvuru günü geldi, vatandaşlar belirlenen banka şubelerine başvuru yapabilecek ve herhangi bir başvuru ücreti alınmayacak. Orta gelir konut projesinde ödeme için yüzde 0,69 faizle kredi ve 15 yıl vade imkanı sunulacak, asgari peşinat oranı yüzde 10 olacak.
Belirlenen esaslara uygun çalışmaları durumunda katılım bankalarının kâr hesaplarına para yatırmak ve iştirakçilerine vermiş oldukları kâr payını almak caizdir.
Domuz, şarap gibi olanlar başka maddelere çevirilerek, esaslı değişiklğe uğratılarak kullanma imkanı yoksa imha edilir. Faiz, rüşvet, çalınmış mal vb.nin sahipleri biliniyorsa onlara verilir; bilinmiyorsa yoksullara verilir.
Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah'a kalmıştır. (Allah, onu affeder.) Kim tekrar (faize) dönerse, işte onlar cehennemliklerdir.
Samimi bir şekilde tövbe edip faizli işlemlerden uzak durmanız gerekir. Ayrıca faiz işlemi haram olsa da evin kendisi haram değildir. Demek ki, bir tövbenin kabul olması, bir günahın affa liyakat kazanması için hiçbir mazeret yokken o günahta ısrar edilmemesi şartı aranmaktadır.
el Cevab: Haramların işlenilmesi helal kabul edilmedikçe sahibini dinden çıkarmaz. Ama faiz yemek sahibini helak eden büyük günahlardandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri