Bademcik ameliyatı olarak da bilinen bu durum farklı cerrahi tekniklerle yapılabilir. Tonsillektomi genel olarak diğer tedavi yöntemleri ile başarılı bir şekilde tedavi edilemeyen hastalarda kullanılır. Antibiyotikler: Bazı olgularda antibiyotik ilaçlar, bademcik taşı tedavisinde kullanılabilir.
Tonsillit tedavisi genellikle antibiyotik ilaçların kullanımı şeklinde gerçekleştirilir. Öksürük, yutma güçlüğü, şişlik, ağrı gibi olumsuzluklara yol açması halinde bademcik taşının çıkarılması gerekebilir. Aynı şekilde çok büyük boyuttaki bademcik taşları da cerrahi uygulamalarla çıkarılmalıdır.
Bademcik taşı temizlemenin en etkili yollardan biri, tuzlu su ile sert şekilde gargara yapmaktır. Büyük bademcik taşları ise rahatsızlık vermeleri halinde cerrahi girişimle çıkarılabilir. Taşların büyük olmaları, ağrı yapmaları, tekrar eden bademcik enfeksiyonlarına neden olmaları cerrahi girişim ihtimalini artırır.
Bademcik taşlarınız varsa bunların genellikle tedavi gerektirmediği konusunda içinizi ferah tutun. Uygun diş hijyeni uygulamak, tuzlu su ile gargara yapmak ve tütün ürünlerinden kaçınmak gibi basit adımlarla bademcik taşı oluşma ihtimalini en aza indirebilirsiniz.
Bademcik iltihabı ilerlerse, bademciklerde aşırı şişme nedeniyle solunum güçlüğü gelişebilir. Enfeksiyonun, bademciklerin etrafındaki derin dokulara yayılması sonucu selülit ve apse oluşumu görülebilir. Apse gelişmişse, boşaltılmalı ve hastalığın ilerlememesi için dikkatli şekilde tedavi edilmelidir.
İlgili 18 soru bulundu
Yatak istirahati: Hastanın istirahat etmesi bağışıklık sistemini güçlendirir. İyileşmeyi hızlandırır. Tuzlu su ile gargara: 8 çay kaşığı (237 mililitre) ılık suya 1 çay kaşığı (5 mililitre) sofra tuzu karıştırılarak hazırlanan çözelti ile gargara yapmak, boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabilir.
Antibiyotik kullanılması gerekmez. Beraberinde burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, ateş veya öksürük var ise bunlara yönelik tedavi yapılır. Bademciklerde beta enfeksiyonu gelişmiş ise mutlaka 10 gün süreyle penisilin grubu antibiyotik kullanımı gerekir.
Tonsil taşları, farklı nedenlere bağlı olarak oluşabilir. Bademcikler, girintili çıkıntılı bir yapıdadır. Ağız içerisindeki; ölü hücreler, besin artıkları, tükürük gibi maddeler bu girintili çıkıntılı yapı üzerinde birikmeye başlar. Biriken maddeler gittikçe sertleşir ve taş halini alır.
Bademcik taşları ve magmanın sebep olduğu en önemli problem ağız kokusu (Halitozis) dur. Bademcik taşları ağızda kötü kokunun yanı sıra boğazda batma hissi ve ağrıya neden olabilir. Gri, sarı, beyaz renkli bir görünüme sahiptirler.
Bademcik taşlarının kendiliğinden düşmediği ve gerekli görülen durumlarda ise cerrahi yöntem ile temizlik sağlanmaktadır. Taşların oluşum gösterdiği yerler koblatör ya da lazer gibi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.
Sık sık bademcik iltihabı olan kişilerde bademcik taşlarının daha sık görüldüğünü belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Songu, “Büyüklüğü bazen bir üzüm tanesi kadar olabiliyor. Beyaz ya da açık sarı renkteki bademcik taşları büyümeye devam ettikçe ağızda kötü bir koku meydana gelir.
Bademcik şişmesine evde doğal yöntemler nelerdir? Bademcik şişmesine karşı ılık tüketebileceğiniz zerdeçal, adaçayı, tarçın çayı gibi bitkisel çaylardan yararlanabilirsiniz. Bunun yanında ılık suya limon damlatıp tüketmek de bademcik şişmesine iyi gelir.
Geniz eti (eğer varsa) ve bademciklerin yapısında doğal olarak bulunan çukurlara (kript) gıda artıkları, ölü hücreler vb maddelerin dolması ve üzerinde bakteri çoğalması sonucu oluşur.
Tonsilit ( bademcik iltihabı) belirtileri genellikle 3-4 gün sürer ama 10 güne kadar da uzayabilmektedir.
Pek çok kulak burun boğaz sorunu ağız kokusu yapıyor
Özellikle kronik sinüzitte ağız kokusu hastaların pek çok çoğunda başlıca şikayetler arasındadır. Bademcik taşları da ağız kokusunun önemli nedenlerinden biridir.
Bademcik taşı yutulursa ne olur? Bademcik taşlarının yutulması genellikle zararsızdır ve genellikle sindirim sistemi tarafından güvenli bir şekilde işlenir. Küçük bademcik taşları yutulduğunda genellikle rahatsızlık veya ciddi sağlık sorunlarına yol açmazlar.
Apsenin mutlaka açılarak içinde birikmiş olan iltihabın boşaltılması gerekir. Bu işlem çocuklarda genel anestezi altında yapılır. Bazen apsenin iğne ile boşaltılması da söz konusu olabilir. Tedavide yüksek doz antibiyotik damar yolundan verilir.
Bademcik iltihabının medikal tedavisinde genellikle istirahat, sıvı alımı, gargara ve ilaç tedavisi önerilmektedir. Bademcik iltihapları kronik hale geldikten sonra ise sürekli antibiyotik kullanımından kaçınmak için bademcik ameliyatı ile hastalığın kalıcı çözümü amaçlanmaktadır.
Antibiyotik Tedavisi: Bakteriyel enfeksiyonlar için “Bademcik iltihabını ne kurutur?” sorusunun yanıtı çoğu zaman antibiyotiklerdir. Doktor önerisiyle antibiyotik kullanmak, enfeksiyonu tedavi eder ve komplikasyon riskini azaltır.
Bademcik enfeksiyonlarının en yaygın nedeni virüslerdir. Vakaların yaklaşık olarak %15 ila 30'unda ise durum bakteri kaynaklıdır. Bu olgularda, etken mikroorganizma çoğu zaman streptokok isimli bakterileridir.
Tonsillit (Bademcik Enfeksiyonu) Nedir? Tonsillit, boğazımızın her iki yanında bulunan lenfoiddokunun iltihabıdır. Çocukluk çağında bu enfeksiyona daha çok beta mikrobu (A Grubu Beta Hemolitik Stereptokok %30-40) veya virüsler (%15-40) sebep olur.
Boğaz iltihaplarında ateş genellikle 5 gün içinde düşer, bunu takiben boğaz şikayetleri de azalır. Antibiyotik tedavisi genellikle 10 günde tamamlanır.
Bakteriyel tonsillitte; hapşırık, öksürük, burun akıntısı gibi diğer bulgular daha siliktir veya hiç yoktur.
Kronik bademcik; Bademcikler de tekrarlayan bademcik iltihabı veya gizli enfeksiyonların sonucu olarak kalıcı bir iltihabın bulunmasıdır. Antibiyotik ilaçlara karşı direnç kazanmış olası bakteriler veya bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda kronik bademcik iltihabı oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri