Örneğin, ılık su ve bal karışımı boğazın yumuşamasını sağlar. Bununla birlikte, yutkunmayı daha da zorlaştıracak asit oranı yüksek meyve ve içecekler, baharatlar, alkol, kahve ve atıştırmalık kuru gıdalardan uzak durulmalıdır.
Boğazı sürekli nemli tutmak boğaz ağrılarının giderilmesinde önemli bir unsurdur. Bu nedenle sürekli ılık su içmek ve faydalı bitki çaylarından yararlanmak tedavi sürecinizde etkili yöntemlerden biri olacaktır. Fakat unutulmamalıdır ki soğuk su, alkol ve kafein içerikli içerikler boğaz ağrısına iyi gelmemektedir.
Alkoller bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etki eder. Ancak zorlayıcı koşullara karşı hayli dirençli olan bakteri sporları üzerinde kalıcı bir etkileri yoktur. Yani mikroorganizmalar üzerinde öldürücü etkiye sahipken bakterilerin çoğalmasını sağlayan bakteri sporlarını yok edemez.
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Yaygın kanıya göre, alkollü içki vücudun savunma mekanizmasını zayıflatır ve virüslerin saldırısına açık hale getirir. Doktorların bu konuda pek bir çalışması olmamakla birlikte, yapılan bazı bağımsız araştırmalar, düzenli (ama az) içki içenlerin soğuk algınlığına daha az yakalandığını göstermiştir.
İlgili 35 soru bulundu
Kafein ve alkolden kaçının
Boğaz ağrısından yakındığınızda kafein ve alkol içeren içeceklerden kaçınmanız gerekiyor, çünkü bu içecekler vücuttan su atılımına, bunun sonucunda da boğaz ağrısının artmasına neden oluyor.
Avusturya'da yapılan bir araştırmada biranın iltihap önleyici özellikler taşıdığı belirlendi. Innsbruck Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli doktorlar tarafından yapılan araştırmaya göre, biranın içindeki "interferongamma" maddesi iltihap önleyen özeliğe sahip.
Tonsillit veya tonsilit, bademciklerden birinin ya da her ikisinin birlikte iltihaplanması durumudur. Tonsilit. , sıklıkla virüslerden kaynaklanan bir enfeksiyondur fakat bakteriler de bademciklerde iltihaba neden olabilir.
Antibiyotik Tedavisi: Bakteriyel enfeksiyonlar için “Bademcik iltihabını ne kurutur?” sorusunun yanıtı çoğu zaman antibiyotiklerdir. Doktor önerisiyle antibiyotik kullanmak, enfeksiyonu tedavi eder ve komplikasyon riskini azaltır.
Alkol tüketiminin virüsleri öldürdüğü yönündeki bilgilerin de yanlış olduğunu vurgulayan İtalyan uzmanlar "Alkol ağız ve boğazı virüslere karşı dezenfekte etmiyor." uyarısında bulundu.
Örneğin ağız gargaralarında bulunan alkol, ağızdaki kötü bakterilerle birlikte iyi bakterileri de öldürür ve ayrıca ağız kuruluğuna neden olarak aslında ağız kokusunu daha fazla teşvik edebilir.
Etanol mikroorganizmaların membranlarının çift katlı lipit katmanını eriterek ve membran proteinlerinin doğasını değiştirerek öldürür ve çoğu bakteri, mantar ve virüslere karşı etkilidir.
Uygulanacak tıbbi tedavi ile birlikte boğazınızı rahatlatabilecek, boğaz ağrısına iyi gelebilecek bazı uygulamalar şu şekilde sıralanabilir: Alkol ve tütün gibi tahriş edici maddelerden kaçınılmalıdır.
Sürekli boğaz iltihaplanması görülme nedenlerinden biri olan kronik farenjit; sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıkları geçirmek, alkol ve sigara tüketmek, sürekli nem oranı düşük ortamlarda bulunmak ve sürekli yüksek sesle konuşmak gibi faktörlerle ilişkilidir.
Alkol tüketimiyle ilişkili sağlık sorunları arasında karaciğer hastalıkları (alkolik karaciğer hastalığı, siroz), kalp hastalıkları, kanserler (özellikle ağız, boğaz, yemek borusu, karaciğer ve meme kanseri gibi), beyin hasarı, pankreas hastalıkları ve bağışıklık sistemi bozuklukları bulunur.
Çoğu viral tonsilit (bademcik iltihabı) vakası sıvı ve bol dinlenme ile birkaç gün içinde iyileşir. Antibiyotikler genellikle bakteriyel bademcik iltihabını (strep boğaz) yaklaşık 10 gün içinde ortadan kaldırır. Bademcik iltihabı genellikle ciddi veya kalıcı sağlık sorunlarına neden olmaz.
Tedavi; Antibiyotik, ağrıkesici, ateş düşürücü, antiseptik gargaralar ile yapılır. Tıbbı tedavinin yanında, istirahat etmek, bol su içmek, aşırı soğuk ve sıcak gıdalardan sakınmak, kuru havadan kaçınmak ve bol bol meyve tüketmek faydalı olacaktır.
Tonsillit genellikle okul öncesi çağlardan ergenlik ortalarına kadar olan yaş gruplarındaki çocukları etkiler. Çocuklar birbirleriyle yakın temasta bulunduklarında bademcik iltihabına yol açan mikropları birbirine bulaştırarak hastalığa yakalanma risklerini artırırlar.
Antibiyotik Tedavisi: Bakteriyel tonsillit (örneğin, streptokok boğaz enfeksiyonu) durumunda genellikle antibiyotik reçete edilir. Bu ilaçlar bakterileri öldürmeye yardımcı olur ve enfeksiyonun yayılmasını önler. Antibiyotik tedavisi genellikle 7 ila 10 gün sürer, ve hasta ilacı tamamen bitirmelidir.
Tonsillit tedavisi genellikle antibiyotik ilaçların kullanımı şeklinde gerçekleştirilir. Öksürük, yutma güçlüğü, şişlik, ağrı gibi olumsuzluklara yol açması halinde bademcik taşının çıkarılması gerekebilir. Aynı şekilde çok büyük boyuttaki bademcik taşları da cerrahi uygulamalarla çıkarılmalıdır.
Boğaz iltihaplarında ateş genellikle 5 gün içinde düşer, bunu takiben boğaz şikayetleri de azalır. Antibiyotik tedavisi genellikle 10 günde tamamlanır.
Metronidazol ve tinidazol içeren antibiyotikleri kullanırken (bunlar etkin maddelerdir, ilacın ismi farklı olabilir) alkolden tamamen kaçınmak en doğrusudur. Metronidazol, diş apsesi, vajinal enfeksiyonlar, cilt enfeksiyonları, enfekte bacak ülserleri ve yatak yaraları için kullanılır.
Bir bira içtikten sonra beklenebilecek promil değeri, bira tipine, hacmine ve alkol oranına bağlı olarak değişir. Ortalama bir bira (330 ml ve %5 alkol oranı) tüketildiğinde, bir erkek için yaklaşık 0.2-0.3 promil, bir kadın için ise yaklaşık 0.3-0.4 promil artış yaşanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri