Belirtilen kilometre katedilmese bile aracın her yıl mutlaka periyodik bakıma girmesi gerekir. Bakımlar, aracın durumuna ve kilometresine göre değişiklik gösterir. Ancak periyodik bakımlarda yapılan tüm işlemler, sürüş güvenliği ve konforu bakımından oldukça önemlidir.
Benzinle çalışan otomobiller, her 15.000 kilometrelik kullanımda bir, araç bakımına ihtiyaç duyarlar. Hibrit otomobillerde de 15.000 kilometre ya da yılda bir kez olmak üzere düzenli bakım yaptırılması gerekir. Dizel araçlarda ise bu ölçü 10.000 kilometredir.
Periyodik araç bakımı yapılmayan aracın kullanım ömrü azalır. Aracınızı oluşturan parçalar zamanla aşınacağı ve etkisini yitireceği için, ani araç arızası ve arızalara bağlı kaza riski artar. Bu da hem sizi, hem sevdiklerinizi, hem de trafikteki diğer sürücüleri riske atar.
Periyodik bakımı yapılmayan araçlar, bir süre sonra performans kaybetmekte ve aracın birçok bölümü hasar almaktadır. Araçtan verim almak ve uzun yıllar aracı kullanmak için düzenli aralıklarla periyodik bakım hizmetinden yararlanılması gerekir.
Periyodik bakımlar genellikle 10 bin – 15 bin km aralığında yapılır. Ancak elbette daha önce de değindiğimiz gibi bu durum araca göre farklılık gösterebilir. Örneğin araç dizel ise bu bakım 15 bin km'de yapılır. İş makinelerinde ise durum çalışma saatlerine göre belirlenir.
İlgili 16 soru bulundu
Benzinli araçlar her 15.000 km'de, Dizel araçlar her 10.000 km'de bakıma girerler. Eğer 1 yıl içinde bu kilometreler doldurulmaz ise; araca yıllık bakım yapılması gerekir. 15.000,45.000 ve 75.000 km. bakımlarında yapılan işlemler aşağıdaki gibidir: Bundan sonraki her 30.000 km.'de aynı işlemler yapılmaktadır.
Genellikle 10, 15 ya da 20 bin kilometre katedildiği zaman bir aracın periyodik bakıma girmesi gerekir. Kilometre sınırını doldurmayan araçların ise bakım süresi en fazla 1 yıldır. Belirtilen kilometre katedilmese bile aracın her yıl mutlaka periyodik bakıma girmesi gerekir.
Genellikle periyodik bakım ücreti yetkili teknik servislerde 2024 yılı fiyatları ile 4000 TL'den başlayıp 15000 TL'ye kadar uzanır. Ancak net tutarın öğrenilmesi için öncesinde yetkili servisten bilgi alınması gerekmektedir. Periyodik bakım süreleri içerisinde gerekli işlemlerin yapılması son derece önemlidir.
Bunun yanında benzinli araçlar; 1. 15.000/ 45.000 ve sonraki 75.000 km bakıma tabi tutulmaktadır. Devamında gelen bakımları ise 30.000 kilometrede bir yapılmaktadır.
Yıllık bakım gecikirse araç garanti dışı kalır mı? Yıllık bakımının gecikmesi aracı birçok sorunda garanti dışı bırakmaz sadece bakımda değişmesi gereken parçalardan herhangi birisine bağlı olarak çıkan sorunlarda garanti kapsamında değerlendirme yapılamayabilir.
Periyodik bakım kapsamında belirli periyotlar içerisinde parçaların yıpranma hızları ve parçaların ömrü dikkate alınmaktadır. Söz konusu süre zarfının aşılması durumunda parçaların işlevselliği azalmaya başlamaktadır. Düzgün şekilde çalışmayan araç donanımları, genel çalışma sisteminde aksamalara neden olabilmektedir.
Örneğin bakım 1000 km de aracınızı bakıma sokmayı ihmal ederseniz değişmeyen yağ zaman içerisinde fonksiyonunu kaybederek motorunuza zarar vermeye başlayacaktır. Bu da aracınızın motorunda yanma meydana getirebileceği için gereksiz bir masraf ve kullanım ömründe kısalmaya sebep olabilecektir.
Sıfır araçlarda ise kullanım kılavuzları içerisinde ilgili araçların ne sıklıkla teknik servis tarafından araç bakım sürecine sokulması gerektiği ifade edilir. Eğer kullanım kılavuzu yok ise ilgili aracın resmi web sitesinden veya araç yetkili servisi üzerinden araç bakım zamanı öğrenilmektedir.
Birçok üretici tarafından her 10.000/15.000 kilometrede bir veya her yıl (hangisi önce ise) aracın periyodik bakımının yapılmasını önerilir.
Periyodik bakımda motor yağı değişir, yağ filtresi, hava filtresi, polen filtresi, yakıt filtresi değişir. Lastik bakımı, akü bakımı ve ateşleme bujisi kontrolü de periyodik bakım sırasında gerçekleştirilir. Periyodik bakımın tamamlanması 1,5-2 saat kadar sürebilir.
Özellikle dizel araçlarda yaklaşık 8000 km'de bir bakım önerilir. Benzinli araçlarda ise 13.000 km civarında bakım yapılır. Ağır bakımların kaç bin km'de yapılacağı ise aracın modeline ve kullanım tarzına göre değişir. Genellikle 70 bin km ile 90 bin km arasında ağır bakım yapılması önerilir.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Aracınızın periyodik bakım süresi, üretici araç markasının belirlediği periyodik bakım tablosuna göre 1.4 saat - 2.1 saat arası değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri