İstanbul'da yer alan Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478 yılında yaptırıldı. Abdülmecit'in Dolmabahçe Sarayı'nı yaptırması 380 sene sürmesinden dolayı Osmanlı padişahlarının ikametgahı Topkapı Sarayı oldu. Topkapı Sarayı'nın müze olarak açılması ise Abdülmecit döneminde olmuştur.
Topkapı Sarayı, İstanbul'un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmed tarafından 1460-1478 yılları arasında yaptırılmış olup takip eden padişahların yaptırdıkları ilave yapılarla günümüzdeki hâlini almıştır.
Topkapı Sarayı Nerede? Topkapı Sarayı; Marmara denizi, İstanbul Boğazı ve ve Haliç arasındaki tarihi İstanbul yarımadasının ucunda bulunan Doğu Roma Akropolü üzerindeki 700.000 metrekarelik bir alana kurulmuş.
Topkapı Sarayı, Osmanlı Sultanlarının ikametgâhı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. İstanbul fatihi Sultan II. Mehmed tarafından 1460-1478 tarihleri arasında yaptırılmış olan ve zaman içerisinde bazı ilavelerin yapıldığı sarayda, Osmanlı padişahları ve Saray halkı 19'uncu yüzyıl ortalarına kadar ikamet etmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Topkapı Sarayı'nın altında, Osmanlı döneminde Dolap Ocağı olarak adlandırılan antik iki kuyu bir galeriyle birbirine bağlanıyor. Araştırma ekibi bu iki kuyuyu birbirine bağlayan kanaldan Marmara Denizi'ne inen bir galeri keşfetti.
Harem, bizim için Topkapı Sarayı'nın en gizemli, mimari detayları ile en büyüleyici olan bölümü. İç içe geçmiş yaklaşık 400 odası bulunan Harem Bölümü'nde gezinmek her zaman başımızı döndürüyor. Topkapı Sarayı'nın inşasına Fatih Sultan Mehmet'in emri ile İstanbul'un fethinden (1453) 12 yıl sonra, 1465 başlanmış.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı
Bu eşsiz güzelliklerin bulunduğu sarayda birbirinden değerli eserler yer almaktadır. Topkapı Sarayı Müzesi'nin bilet ücreti 100 TL, hare bölümü bu fiyata dahil değildir ve harem bölümü giriş ücreti 70 TL, aya irini müzesi giriş ücreti 60 TL'dir. Ayrıca Müze Kart ile Harem bölümüne ve Aya İrini bölümüne giriş yasaktır.
Tarihsel süreç içerisindeki onarımlara ve tümüyle yeni yapılmış binalara rağmen dört yüz yıl boyunca temel yapısını 19. yüzyıl sonuna kadar korumuş olan Saray, 1853'te terk edildi ve Boğaz kıyısındaki Dolmabahçe Sarayı yeni yönetim merkezi oldu.
Dini bayramların ilk günü, müzeler öğleye kadar ziyarete kapalı tutulur. Pazartesi günleri, genel temizlik için teşhir salonları ziyarete kapatılır (Topkapı Sarayı Müzesi Salı günü).
Building. Nöbet Yeri'nden Mabeyn'e (Harem-Selamlık arası) uzayan ve Has Oda Taşlığı'nda son bulan dar koridora Altınyol denilir.
İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan Topkapı Sarayı Müzesi; Haliç, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi arasında kalan tarihi İstanbul yarımadasında olan Sarayburnu'nda bulunmaktadır.
Müzeyken Ayasofya'nın işletme ihalesini kazanan İsviçreli şirketi SICPA'nın sözleşme gereği 7 yıl daha süresinin bulunduğunu bulunduğu ortaya çıktı. Dünya'dan Kerim Ülker'in haberine göre Ayasofya'ya yabancı turistlerin giriş ücreti geçtiğimiz aylarda yapılan zamla 100 TL'ye çıktı.
Topkapı Sarayı'nın ikinci avlusundan üçüncü avlusuna geçişi sağlayan Bâbüssaâde'nin tam karşısında ve enderun denilen bu avluda yer almaktadır. Arz Odası dikdörtgen planlı, zeminden yüksek, etrafı sütunlu bir revak ile çevrili, üstü geniş saçaklı ahşap çatı ile örtülü bir yapıdır.
Millî Saraylar Daire Başkanlığı, 2011 yılında 6253 sayılı TBMM Başkanlığı İdari Teşkilat Kanunu ile Genel Sekreter Yardımcılığına dönüştürülmüştür. 16 Temmuz 2018 tarihli ve 30480 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan kararnamenin ardından da Cumhurbaşkanlığına bağlanmış ve Millî Saraylar Başkanlığı kurulmuştur.
Padişaha ve hanedana bağlı bir aristokrasi yaratılmasını sağlamak için cariyelerin eğitilmesini sağlayan kurumdur.
Bîrun, Osmanlı saray teşkilatında "dış saray" olarak adlandırılan ve önemli saray çalışanlarının bulunduğu yönetici bölümüdür. Bîrun bölümündeki görevliler arasında yeniçeriler, doktorlar, terziler, bekçiler mevcuttu.
Paşa mangalı Osmanlı dönemine ait saraylarda ısınma aracıdır. İçerisinde kömür ve benzeri yakacaklar kullanılarak ısınma sağlanır.
Topkapı Sarayı ismi I. Mahmud döneminde Sarayburnu'nda inşa edilen ve 1862'te yanan Top Kapısı Sahilsarayı'ndan esinlenerek, XIX. yüzyılda bütün sarayın adı olmuştur. II. Mehmed (Fatih), İstanbul'a girdiğinde ilk olarak Ayasofya Kilisesi'ni camiye çevirmiştir.
Bursa ve Edirne saraylarından sonra, İstanbul'un Fethi üzerine II. Mehmed tarafından Saray-i Atik (Eski Saray) kuruldu. Daha sonra yine II. Mehmed tarafından (Saray-ı Cedid) Topkapı Sarayı yaptırıldı.
Asıl Saray bölümüne girişi sağlayan ve Orta Kapı da denileni Babüsselam adındaki iki kuleli kapı, Fatih Sultan Mehmed zamanında inşa edilmiştir. Kitabesinden, demir kapı kanatlarının İsa b. Mehmed tarafından 1524 yılında yapıldığı anlaşılmaktadır. Babüsselam, 16. ve 17. yüzyıllarda çeşitli tamiratlar görmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri