Fatih Sultan Mehmed, fetihten sonra Beyazıt'ta bugünkü İstanbul Üniversitesi'nin bulunduğu yerde, daha sonra “Eski Saray” olarak anılacak olan bir saray yaptırmıştır. Fatih, bu ilk saraydan sonra, önce Çinili Köşk'ü, ardından da yapımı tamamlandığında yerleşecek olduğu Topkapı Sarayı'nı inşa ettirmiştir.
Sarayın altında Bizans döneminden kalma bir sarnıç vardır. Osmanlı döneminde kullanımdayken avluda büyük sayıda tavus kuşları ve ceylanlar bulunurdu. Istabl-ı Âmire (Has Ahırlar), II. Mehmed tarafından yaptırılıp I.
Topkapı Sarayı'nın altında yer alan dev bir labirent, labirent içinde sarnıçlar, sarnıçlarda haç motifli sütunlar, yüzlerce metrelik su yolları, dehlizler, galeriler… Yeraltı dehlizlerindeki yolculuğumuz Sereriyat Hastanesi ile başlıyor. İkinci Abdulhamit tarafından yaptırılan bu hastanenin altında dev bir sarnıç var.
Eski Saray ya da Sarây-ı Atîk-i Âmire, İstanbul ili Fatih ilçesine bağlı Beyazıt mahallesinde Süleymaniye Camii ile Bayezid Camii arasında İstanbul Üniversitesi ana yerleşkesi içerisinde Osmanlı döneminde İstanbul'da inşa edilmiş ilk saray.
Osmanlılarda ilk sarayın Osman Gazi tarafından fethedilen Yenişehir'de idari yönetim tesis edildikten sonra 1300 tarihinde yaptırıldığı söylenmektedir. Bu yapı günümüze kadar gelmiştir. (Demirbulak, 2014 :36). Orhan Bey zamanında Bursa fethedildiğinde(1326), idari merkez olarak buradaki saray kullanılmaya başlanmıştı.
İlgili 26 soru bulundu
Hacı Özbek Camii ya da diğer adıyla Çarşı Mescidi, İznik'te bulunan camidir. Kitabesi olan en eski Osmanlı eseridir. Hacı Özbek bin Muhammed tarafından 1333-1334 yılları arasında inşa edilmiştir.
Dünyanın bilinen en eski sarayı olan Arslantepe Höyüğünde kazılar İtalyan Profesör Marcella Frangipane'nin başkanlığını yaptığı ekip tarafından yapılıyor. Kayısı bahçeleri arasında yer alan dünyanın en eski sarayı Arslantepe, gün ışığına çıkarılan tarihi kalıntılar ile tarihe de ışık tutuyor.
Türkiye'de soba, Tanzimat Dönemi'nden sonra, Batı kültürleriyle kurulan ilişkiler neticesinde kullanılmaya başlandı. Daha önce evlerin odaları ya kömür mangallarıyla ya da duvarlara gömülü ocaklarla ısıtılıyordu. Osmanlı Dönemi'nde sarayda ve konaklarda büyük ocaklardan yararlanılmaya başlandı.
Bir gün öncesinde odun külü kazanda iyice kaynatılır, ardından o su ateşten indirilir ve dinlenmeye bırakılırdı. Küller tamamıyla dibe çöker, su berraklaşırdı. İşe girişileceği vakit ocakta kaynamış olan su ile soğuk küllü su, uygun miktarlarda bir leğene aktarılır; bu su ve sabunla çamaşırlar yıkanırdı.
Tam inşaası 1478 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı mimarisi tarzında yapılmıştır. Topkapı Sarayı Osmanlı padişahlarının yaşamış olduğu devasa bir saraydır. Osmanlı Devleti'nin idare devlet merkezi olarak kullanılması amacı ile inşa ettirilmiştir.
Topkapı Sarayı giriş ücreti yetişkin = 150 TL. Harem bölümü giriş ücreti yetişkin = 80 TL. Aya İrini Müzesi giriş ücreti yetişkin = 60 TL. Aya İrini Müzesi giriş ücreti öğrenci = 25 TL.
Ortakapı'da denilen bu iki kuleli kapı, Topkapı'nın sembolü olmuş. Kapının üst tarafında enfes bir hatla Kelime-i Tevhid (Lâ ilahe illallah Muhammedün Resulullah) yazılı. Bu kapı birinci avlu (Alay Meydanı) ile ikinci avluyu (Divan Meydanı) ayırıyor.
Harem, bizim için Topkapı Sarayı'nın en gizemli, mimari detayları ile en büyüleyici olan bölümü. İç içe geçmiş yaklaşık 400 odası bulunan Harem Bölümü'nde gezinmek her zaman başımızı döndürüyor.
Parlamento Sarayı (Rumence: Palatul Parlamentului veya Casa Poporului), başkent Bükreş'te bulunan, Romanya Parlamentosu'nun iki Meclisi'nin de bulunduğu çok amaçlı binadır. Dünya Guinness Rekorlar Kitabı'na göre, dünyanın en büyük sivil yönetim, en pahalı yönetim ve en ağır binasıdır.
Tarihsel süreç içerisindeki onarımlara ve tümüyle yeni yapılmış binalara rağmen dört yüz yıl boyunca temel yapısını 19. yüzyıl sonuna kadar korumuş olan Saray, 1853'te terk edildi ve Boğaz kıyısındaki Dolmabahçe Sarayı yeni yönetim merkezi oldu.
Soldaki kapıdan girilen odada dar bir taş merdiven dairenin çatısına çık maktadır. Taht nöbeti gelen veliahdlann cülûsu için Babüssaadeye girerken bu yoldan geçtikleri ve bu esnada iki tarafa dizilen kadınlara altın serp tikleri ve bu sebeble burasının (Altın yol) ismini aldığı rivayet edilmektedir.
Gömlek, zıbın ve kaftan en çok tercih edilen ev kıyafetleriydi. Gömlek; bileklere kadar uzun olur, altına da paçalı iç çamaşır veya şalvar giyilirdi. Gömleklerde genellikle keten ve bürümcük kumaşlar kullanılır, düz beyaz veya beyaz üzerine kırmızı, sarı, mavi renklerin uçuk tonlarıyla çizgili olarak dokunurdu.
Elektrik motoruyla dönen bir metal tambura sahip olan ve kirli çamaşırların makinenin üzerine bulunan bir kapaktan doldurulduğu bu çamaşır makinesinin patentini 1910 senesinde alan Alva John Fisher; bugün çamaşır makinesinin mucidi olarak kabul edilmektedir.
Câmeşûy, Osmanlı sarayında bir memurluktu. Hareme ait kıyafetlerin yıkanmasından sorumluydular. Sayıları az değildi. O sebeple bunlara “câmeşûyân-ı hâssa” denirdi.
Soba kullanımının yaygınlaşmasından önceki devirlerde çok kullanılan bir ısınma vasıtasıydı mangallar.
Daha önceleri odalar, evlerin gerekli yerleri, ya kömür mangallarıyla veya duvarlara gömülü ocaklarla ısıtılıyordu. Osmanlılarda, özellikle konaklarda ve saraylarda büyük ocaklar vardı. Bu ocaklarda yanan odunlardan çıkan közler mangallara çekilir, ısıtılması istenen bölümün uygun bir yerine konurdu.
Osmanlı Devleti'ne İstanbul'dan önce başkentlik yapan Edirne, saray mimarisi açısından son derece önemli bir kent olmuştur. Şehrin fethinden sonra ilk saray yapısı 1365'te I. Murat tarafından inşa ettirilmiştir.
Bey Sarayı ya da Bursa Sarayı, Bursa'da Orhan Gazi zamanından itibaren inşa edilmiş, günümüzde kalıntısı kalmamış Osmanlı sarayı. Osmanlı Hanedanı'nın ilk sarayı olarak bilinir.
Osmanlı sarayı Topkapı Sarayı'na taşınmadan önce, sultanın kaldığı saray. Sonrasında adı Eski Saray ve Gözyaşı Sarayı olarak anılmaya başlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri