Fatma'ya ait gömlek, hırka, seccade ve sandık bulunmaktadır. Koleksiyondaki Avrupa camları, ağırlıklı olarak leğen-ibrik takımları, tatlı hokkaları, kapaklı kâseler, küçük ve büyük tabaklar, sürahi ve bardaklar, şerbet kadehleri, şerbet ibrikleri, kahve fincanları ve zarfları, avize fanusları ve şamdanlardan oluşur.
Kara tarafından Fatih'in yaptırdığı Sur-i Sultani, deniz tarafından ise Doğu Roma surları ile şehirden ayrılan Topkapı Sarayı, mimari yapıları, koleksiyonları ve yaklaşık 300.000 arşiv belgesi ile dünyanın en büyük saray-müzelerinden biridir.
Topkapı sarayı yani çok da bir şey anlatmaya gerek yok. Gitmediyseniz kesinlikle gidin, gittiyseniz bir daha gidin. Tüm sarayı gezmek istiyorsanız biraz erken gidin ve acele etmeyin, geziniz 3_4 saati bulabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Topkapı Sarayı Müzesi'nin bilet ücreti 100 TL, hare bölümü bu fiyata dahil değildir ve harem bölümü giriş ücreti 70 TL, aya irini müzesi giriş ücreti 60 TL'dir. Ayrıca Müze Kart ile Harem bölümüne ve Aya İrini bölümüne giriş yasaktır.
Topkapı Sarayı'na giriş ücreti 1 yetişkin için 60 TL 'dir. Kombine Biletler(Topkapı Sarayı + Aya İrini) bölümü yerli ziyaretçiler için 100 TL, yabancı ziyaretçiler için 320 TL 'dir. Sadece Aya İrini Müzesini ziyaret etmek isterseniz 40 TL, Harem bölümünü ziyaret etmek isterseniz 50 TL ödemeniz gerekmektedir.
Hürrem Sultan zamanında Topkapı Sarayı'nın bir haremi yoktu. Sultanların haremi günümüzde İstanbul Üniversitesi'nin binası olan Eski Saray'dı. Hürrem Sultan haremin Topkapı Sarayı'na taşınmasını isteyince Sultan Süleyman da onu kırmamış. Topkapı Sarayı'ndaki haremi Hürrem'e bahşederek Mimar Sinan'a yaptırmış.
Topkapı Sarayı giriş ücreti yetişkin = 150 TL. Harem bölümü giriş ücreti yetişkin = 80 TL. Aya İrini Müzesi giriş ücreti yetişkin = 60 TL. Aya İrini Müzesi giriş ücreti öğrenci = 25 TL.
Enderun: Sarayın iç kısmı anlamına gelir. Topkapı Sarayı'nda Enderun 7 bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Küçük odalar, Büyük odalar, Doğancı Koğuşu, Seferli odası, Kiler, Hazine odası ve Has odadır.
Topkapı Sarayı'nda kesintisiz Kuran okuma geleneği, Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinden dönüşüne dayanıyor. Peygamber Efendimiz (SAV) başta olmak üzere bazı peygamberlere ait kutsal emanetleri İstanbul'a getiren Sultan Selim, Topkapı Sarayı'nın bölümlerinden biri olan Hasoda'da Kuran okutmaya başlar.
Dini bayramların ilk günü, müzeler öğleye kadar ziyarete kapalı tutulur. Pazartesi günleri, genel temizlik için teşhir salonları ziyarete kapatılır (Topkapı Sarayı Müzesi Salı günü).
1924 yılından beri ise müze olarak kullanılan saray içerisinde birbirinden değerli tarihi obje ve eşyalar yer alıyor. Salı günü dışında haftanın her günü ziyarete açık olan bu görkemli saray turistlerin yoğun ilgisi ile dolup taşıyor.
Kutsal emanetler Topkapı Sarayı içerisinde bulunan Has Oda'nın Mukaddes Emanetler Dairesi'nde korunmakta ve sergilenmektedir.
Topkapı Sarayının,bahçesi içinde bulunan,Aya İrini kilisesi 1600 yıllık bir geçmişe sahiptir. Camiye çevrilmemiştir. Bir zamanlar silah deposu ve darphane olarak kullanılmıştır.
Ortakapı'da denilen bu iki kuleli kapı, Topkapı'nın sembolü olmuş. Kapının üst tarafında enfes bir hatla Kelime-i Tevhid (Lâ ilahe illallah Muhammedün Resulullah) yazılı. Bu kapı birinci avlu (Alay Meydanı) ile ikinci avluyu (Divan Meydanı) ayırıyor.
MÜZEKART GEÇERLİ OLACAK
Topkapı Sarayı'nda Müze Kart ile Museum Pass Türkiye ve Museum Pass İstanbul kartları geçerli kılınırken Harem ve Aya İrini bölümü kapsam dışında bırakıldı. Dolmabahçe Sarayı'nda ise Selamlık bölümünün dışındaki mekanlarda Müze Kart'ın geçerli olduğu açıklandı.
Harem, bizim için Topkapı Sarayı'nın en gizemli, mimari detayları ile en büyüleyici olan bölümü. İç içe geçmiş yaklaşık 400 odası bulunan Harem Bölümü'nde gezinmek her zaman başımızı döndürüyor.
MüzeKart, Topkapı Sarayı'nda geçerli değil. Topkapı Sarayı Müzesi'nin bilet ücreti 100 TL, hare bölümü bu fiyata dahil değildir ve harem bölümü giriş ücreti 70 TL, aya irini müzesi giriş ücreti 60 TL'dir.
Seferden dönen Kanuni ise nikahlı karısını kaybeden Şehzade Mustafa'ya iyice hınçlanacak gibi... Tabii ki, tarihte Hürrem Sultan'ın aniden ortadan kaybolduğu ve günlerce izine rastlanmadığı şeklinde bir olay vuku bulmamış.
HÜRREM'İN YÜZÜĞÜ KAYBOLDU
Önce kolyeler ve mücevherler değişti. 19'uncu bölümde de Hürrem Sultan'ın meşhur yüzüğü kayboldu. Mahidevran Sultan ise onu buldu. Yani yapımcı firma TIMS, ticari olarak yollarını ayırdığı Boybeyi'nin Muhteşem Yüzyıl dizisindeki tasarımlarıyla da senaryo üzerinde kalem oynatarak vedalaşıyor.
Tarihe damga vuran Osmanlı sultanlarının sevgi ve özlemlerini en özenli biçimde aktardığı "aşk mektupları", Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı'nda muhafaza ediliyor.
TOPKAPI SARAYI HANGİ GÜNLER AÇIK? Topkapı Sarayı Salı günleri, Yılbaşı, Ramazan ve Kurban Bayramı'nın ilk günleri ziyarete kapalıdır. Bu günler dışında 09:00-18:00 saatleri arasında açıktır.
Giriş: Topkapı Sarayı Salı hariç her gün 09:00 - 18:00 saatleri arasında açıktır. Harem bölümü, normal Topkapı Sarayı biletine dahil değildir. Lütfen Dikkat: Topkapı Sarayı girişinde tüm ziyaretçilerin geçmesi gereken bir güvenlik kontrolü vardır.
Topkapı Sarayı, 6 Eylül 2019 tarihli ve 30880 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan 44 No'lu kararnamenin ardından Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı'na bağlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri