Eğer ceza puanın ilk kez bir yıl içinde 100 puanı doldurursa da ehliyetine 2 ay boyunca el konur. Sürücü belgeni almak için önce 2 ayın sonunda herhangi bir sürücü kursundan teorik eğitim alıp süreci başarılı bir şekilde tamamlaman gerekir.
Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (2) ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar.
Bir yıl içinde üç defa (100) ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri süresiz olarak iptal edilir. Ölümle sonuçlanan trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri ise (1) yıl süre ile geri alınır.
Ceza Puanından Sürücü Belgesinin geri alınması durumunda, 4 ay sonra sürücü belgesini şube müdürlüğümüzden geri alınabilir. 1 yıl içerisinde 2. fazla 100 ceza puanının doldurulması durumunda, Sürücü Belgeleri İptal Edilmektedir. İlk defa sürücü belgesi alanlar en az bir yıl süre ile aday sürücü olarak kabul edilirler.
Stajyer ehliyete sahip kişilerin ceza puan limitleri ise 75'tir. Yani stajyer sürücü, 1 yıl içinde 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyetine kalıcı olarak el konulur. Bir yıl içinde 75 ceza puanı dolmazsa 2. yıla girildiğinde ceza puanı sıfırlanır.
İlgili 34 soru bulundu
Bir yıl içinde üç defa (100) ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri süresiz olarak iptal edilir. Ölümle sonuçlanan trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri ise (1) yıl süre ile geri alınır.
Ceza puanı sorgulama işlemleri ile 1 yıl içerisinde alınan trafik cezaları sorgulanabilmektedir. 1 yıl önceki trafik cezaları için trafik şubelerine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Gerçekleştirilen trafik ihlalleri, 1 yıl sonra sistemden silinmektedir.
Sürücüler trafikte belirlenen kurallara uymadıkları takdirde ceza puanı kesiliyor. Kanuna göre, 100 ceza puanı limitini aşan sürücülere çok önemli yaptırımlar uygulanıyor. 1 yıl içerisinde 100 ceza puanını dolduran sürücülerin ehliyetlerine 2 ay boyunca ile el konulur ve eğitime tabi tutulur.
Trafik ihlalleri sonucunda alınan cezalar bir yıl sonra silinmektedir. Eğer aynı kural tekrar ihlal edilmezse ve 100 ceza puanı aşılmadığı takdirde ceza puanları sistemden otomatik olarak silinir.
Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü 2 yıl içinde 75 ceza puanına ulaşırsa veya 0,20 promil alkol ile araç kullandığı tespit edilirse ehliyeti iptal edilir. Dolayısıyla “Stajyer ehliyet iptal olur mu?” sorusuna “evet” şeklinde yanıt verebiliriz.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Düzenleme kapsamında 2.5 milyona yakın sürücünün trafik ceza puanları silinecek. İşte, 2023 ehliyet affı son dakika gelişmeleri ve Bülent Turan'ın açıklamaları... Şurada Paylaş! Ehliyet affı düzenlemesi kapsamında 2.5 milyona yakın sürücünün trafik ceza puanları silinirken 10 bin sürücünün de ehliyeti iade edilecek.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Ceza limitini doldurduğu için sürücü belgesine el konan kişiler, eğitim ve sonrasında sınav sürecini başarıyla tamamlamalarının ardından yeniden ehliyet alıp trafikte motorlu taşıt kullanabiliyorlar.
Plakaya yazılan cezada ehliyetinizden ceza puanı gitmez. Çünkü zaten arkanızdan gönderilen cezadır. Ehliyete yazılan cezada ise para cezası ile birlikte ceza puanı da alırsınız. Ayrıca bu ceza size tebliğ edildiğinden sizi bağlar.
Ceza Puanının Aşılması Nedeniyle Ehliyete El Konulması
1 yıl içerisinde 100 ceza puanını dolduran sürücülerin ehliyetlerine 2 ay süreyle el konulur. Sürücülerin ehliyetlerini geri alabilmeleri için 40 saatlik eğitim almaları gerekir. Bu eğitim bir sürücü kursundan alınacaktır.
Ceza puanı sistemi
Uyarı cezası 1 puan, kınama 2 puan, aylıktan kesmeyse 3 puan olarak personelin dosyasına işlenecek. Son 1 yılda 20 ceza puanı ya da 5 yıl içinde 40 ceza puanı alan meslekten çıkarılacak.
Ceza puanlarının silinmesi hakkında bazı şartlar var. Alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışındaki ihlallerin ceza puanları silinecek. Kararla birlikte 2,5 milyon sürücünün trafik ceza puanı silinecek. 10 bin kişinin ehliyeti iade edilecek.
E-Devlet Sürücü Ceza Puanı Sorgulamak İçin
İlk olarak turkiye.gov.tr adresine giriş yapmak gerekmektedir. Sistemde kimlik doğrulama işlemlerini T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile yapmak gerekmektedir. Ardından e-devlet sistemi üzerinden arama bölümüne ''Sürücü Belgesi Sorgulama'' yazmak gerekmektedir.
Hız sınırı %10 – %30 arasında aşılırsa: 951 TL ve 10 ceza puanı (%25 indirimli hali: 713,25 TL) Hız sınırı %30 – %50 arasında aşılırsa: 1.979 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 1.484,25 TL) Hız sınırı %50'den fazla aşılırsa: 4.064 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 3.048 TL)
Araç sürücüsünün tekrardan cezaya tabii tutulmaması için ehliyete ilk el konulduğu tarihten itibaren 5 yıl süresince alkollü araç kullanmaktan işlem görmemesi gerekmektedir. Bu durumda ehliyet sicilinden alkollü araç kullanma cezası kaydı silinmektedir.
Aktif ceza puanı alanınızda “0” yazmaktaysa, 1 sene içerisinde herhangi bir trafik kuralı ihlali yapmadığınız ve kurallara uyduğunuz gösterilmektedir. 100 ceza puanına kadar ilerleyen bu puan sistemi, trafik kurallarını ihlal ettiğiniz taktirde artarak derecelendirilir.
Bir yıllık zaman dilimi içinde toplamda 100 ceza puanı limitine ulaşan sürücülerin ehliyetlerine 2 aylığına el konularak sürücüler eğitimden geçiriliyor. Bu bilgiler ışığında kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin hanesine 20 ceza puanı yazıldığını hatırlatmak gerekiyor.
Ehliyet ceza puanı öğrenmek için turkiye.gov.tr adresine gidilir. Ardından ilk olarak “Kurumlar” sekmesine gidilir. E harfine tıklanır ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sayfasına gidilir. Bu alanda “Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama” bağlantısına gelinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri