Zeytin Yıkanır Mı? Zeytin, genellikle yıkanmayan bir besindir. Ancak çok tuzlu olursa, tuz oranını dengelemek amacıyla suda bekletilebilir. Salamura zeytin, diğer zeytinlere göre daha uzun süre dayanır.
Sodyum hidroksit olan ve kostik olarak adlandırılan solüsyon, zeytin tanelerine temas ederek, kısa sürede zeytinin acılığının gitmesine yardımcı olmaktadır. Zeytinin acılığı bu şekilde kısa sürede gittikten sonra, zeytinler yıkanıp havalandırılarak kostik kalıntılarının uzaklaştırılması sağlanır.
Zeytin yıkanır mı yıkanmaz mı? Salamura zeytin servis edilmeden önce yıkanması önerilir. Salamura zeytin tuzlu su içerisinde uzun süre bekletildiği için fazla tuzunu üzerinden atması için yemeden önce yıkanması daha iyi bir sonuç verecektir.
Dalından toplanan zeytinler öncelikle sapından ve yaprağından ayıklanır. Zeytinin içinde yara ve beresi olanları ayıklanır. Daha sonra güzelce yıkanır ve süzülmeye bırakılır. Zeytinleri kırmadan önce eldiven giyilir bunun sebebi zeytinin rengi ele geçmemesi için.
1- İlk olarak yeşil zeytinlerin ezik ve çürük olanları ayıklanır. 2- Varsa yaprakları ve sapları temizlenip yıkanır. 3- Beş litrelik bir kabın/kavanozun alacağı kadar, 3 veya 3.5 kilo zeytin çizilerek kavanoza konur. 4- Zeytinlerin üzerine, alacağı kadar tuzlu su ilave edilir.
İlgili 29 soru bulundu
Yeterli olgunluğa gelen sofralık zeytinler el ile dikkatlice toplanır, bir kova veya sepete konulur, sonra da kasalara konularak işlenecekleri imalathaneye/fabrikaya sevk edilir.
Zeytin kurma işleminin ardından da yapmayı ihmal etmemeniz gerekenler var: İçini zeytinle doldurduğunuz pet şişe ya da kavanozları mutlaka serin, rutubetsiz, kuru bir alanda muhafaza etmelisiniz. Dilerseniz şişelerinizi ya da kavanozlarınızı yan şekilde koyarak daha kolay hareket ettirmeyi de sağlayabilirsiniz.
Zeytinyağının yanı sıra teneke zeytin, tuzlu ise zeytinleri yıkayıp tekrar yerine koymayı deneyebilirsiniz. Bir gün tüketebileceğiniz kadarını geniş bir kâseye alın ardından kalan zeytinleri durulayın. Bu şekilde siyah zeytinleri daha uzun süre sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz.
Zeytinlerin yaprak ve saplarını da temizledikten sonra hepsini iyice yıkayın. Güzelce çizdiğiniz zeytinlerinizi kavanoza doldurun. Üzerini de kaya tuzu eklenmiş suyla aldığı kadar tamamlayın. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp zeytinlerinizi güneş görmeyen serin bir yerde 1 ay kadar dinlenmeye bırakın.
Yeşil ya da siyah zeytinler taze olarak alınmalıdır. Kavanozları doldurulmadan önce içerisindeki çürükler ayıklanmalı ve iyice yıkanmalıdır. Ev yapımı zeytinlerin bozulmaması için 5 kg zeytin için 1 çay bardağı kaya tuzu ilave edilir.
Yemeye hazır hale gelen zeytinler salamuradan çıkacağı için oldukça tuzludur. Tuzdan arındırmak için salamura edilen zeytinler bir seleye boşaltılarak tuzlu suyu süzülür ve normal suyla iyice yıkanır.
Kap dolunca da ağzına kadar su doldurulup ağzı sıkıca kapanır. Bu karışımın yukarıda anlatılan gibi zırt pırt suyu değiştirilmez. Hatta hiç ellemeden 25-30 gün bekletilir.
Sirke Kullanın
Tuzlu siyah zeytinleri tüketmeden bir gece önce sirkeli su içerisinde bekletiniz. Bu yöntem çok etkilidir ve kısa süre içerisinde tuzdan kurtulmuş olursunuz. Ancak zeytinlerin üzerine sinen sirke kokusundan kurtulmak için zeytinleri kullanmadan önce bol su ile yıkamanız gereklidir.
İşlemede gecikmeler yaşanacağı anlaşıldığı zaman zeytinler, serin ve havadar depolarda altları ızgaralı, ahşaptan yapılı yüksek yerlerde 2-3 gün bekletilebilir” diye konuştu.
Son işleminden geçen zeytinler bir yerde toplanarak dolum kısmına gönderiliyor ve her konserveye uygun bir şekilde dolum tamamlanıyor. Siyah zeytinler daha uzun ömürlü ve lezzetli olsun diye konserve salamura gönderiliyor. Konserveye konulan zeytinlere koruyucu olması için tuzlu su ilave ediliyor.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Zeytinin salamurası için 2 kilo zeytine 4 yemek kaşığı kaya tuzu ve 4 adet limonun suyunu ekleyin. Üzerine de içme suyu ilave edip 3 veya 4 gün boyunca bekletin. 4. Günün sonunda zeytinlerin oldu demektir.
Kavanozun kapağı sıkıca kapatılmış olmalıdır. Bu şekilde uzun süre muhafaza edilebilir. Eğer kavanozun kapandığından emin olamıyorsanız, ağız kısmına bir poşet geçirip kapağı bu şekilde kapatabilirsiniz. Hem yeşil, hem de siyah zeytin güneş almayan ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir.
3. gün suyu dökülür ve günde bir kere su değiştirilme işlemi yapılır. 10. gün, suyuna 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 tatlı kaşığı limon tuzu katılır, ağzı kapatılır. Bir daha suyu değiştirilmez. 15-20 gün sonra, yeşil zeytinleriniz yemeye hazır hale gelecektir.
Yeneceği zaman kuru sele zeytin yıkanır mı? Zeytin yenmeden önce yıkanır mı? Sele zeytini yenileceği zaman yıkanır. Daha sonra suyu süzdürülüp üzerinde sızma zeytinyağı gezdirilir ve kekik serpiştirilir.
Fakat zeytin bozulmaya başlandıkça cıvık bir kıvama dönüşür. Cıvıklık ne kadar artmışsa bozulma o kadar artmıştır. Aynı zamanda erime olarak da adlandırılan bu durumda zeytin ezmesine benzer bir kıvam ortaya çıkar. Kıvamı cıvık olan zeytinin tadı da bozulmuştur.
ZEYTİN NASIL SAKLANIR? Zeytin ürünlerini kuru, serin bir yerde saklayınız; güneş ışığı, ısı ve nemden koruyunuz. Zeytinleri, ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajında ve buzdolabında muhafaza ediniz.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur. Ambalajlama yapılırken tepe boşluğunun fazla olması da zar oluşumuna neden olur.
Sofralık zeytinler, tam olgunluk zamanında hasat edilmelidir. Hasat, yeşil zeytinlerde, zeytin rengi yeşilden açık yeşil renge döndüğü zaman yapılır. Önce iri zeytinler toplanır, daha sonra irileşenler zaman içerisinde toplanır.
Yeşil zeytinin acısının çıktığını düşündüğünüzde tatlandırmak için salamura tuz, kaya tuzu ya da iri tuz kullanabilirsiniz. Tatlandırmak için sofra tuzu kullanılmamalıdır. Çünkü sofra tuzu yeşil zeytinlerin erimesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri